Kövess minket a Facebookon!
 • 0
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

calendar

Deepskeye Systems

A honlapot a Deepskeye Systems Bt. fejlesztette. A webhelyen található minden információ szerzői jogi védelem alatt áll. A webhelyen említett minden vállalat-, termék- vagy szolgáltatásnév csupán az azonosítást szolgálja, és a megfelelő tulajdonos védjegye vagy bejegyzett védjegye.

Az oldalon található anyagok másolása, újrakiadása, módosítása, terjesztése, bemutatása, kizárólag a jogtulajdonosok előzetes írásbeli engedélyével történhet.

Kérdéseit, javaslatait az info@deepskeye.hu címre küldheti el.

Komposztáljunk erkélyen!

Ha nincs kertünk - komposztáljunk az erkélyen!

A módszer természetesen itt is ugyanaz: aprítani – elkeverni – nedvesen tartani – letakarni.

Ha az erkélyen kezdjük a komposztálást, a következő eszközökre lesz szükségünk:

 • legalább 75 literes műanyag vödörféle, tetővel (Csináld magad!),
 • 2 db faléc,
 • 1 nagyobb virágalátét a vödör alá,
 • háromágú kerti gereblye vagy levegőztető „szigony” a keveréshez,
 • szárazanyag: kisebb ágak, száraz nyesedék, faapríték, lomb,vagy festetlen, natúr kartonpapír (pl. wc-papír guriga összetépkedve),
 • ásványi „kőpor” (zeolit, riolittufa, perlit, alginit, őrölt mészkőpor, dolomit)

A vödör előkészítése: Fúrjunk körülbelül 20 db lyukat a vödör aljába, valamint a vödör oldalába is, kb. 15 centiméteres magasságban a vödör aljától. Tegyük a virágalátét tetejére a két falécet, és erre helyezzük a kilyuggatott vödröt.
vödör

A komposzt elkészítése: A kilyuggatott vödör aljára először egy réteg száraz anyagot tegyünk: aprított gallyakat, száraz nyesedéket (kb. 15cm), erre tegyünk egy réteg lombot. Ha ez nincs, akkor szórjunk kis darabokra széttépett kartonpapírt a vödörbe, és erre tegyünk megint egy réteg száraz nyesedéket, faaprítékot (ezek a megfelelő levegőzéshez szükségesek). Ezután már tehetjük is a vödörbe a jól összevágott konyhai hulladékokat (zöldjavakat), amit egy kis gereblyével keverjünk össze a vödörben lévő szárazanyagokkal. Szükség szerint öntsünk rá vizet is, de vegyük figyelembe, hogy a konyhai hulladékok (pl. dinnye, paradicsom) már önmagukban is sok vizet tartalmaznak. Minden alkalommal, amikor friss konyhai nyersanyagot teszünk a komposztálóba, adjunk még hozzá ugyanannyi nyesedéket, faaprítékot, jól keverjük el, hogy ne tapadjanak össze a nedves anyagok.
tartalom

Arra kell nagyon figyelnünk, hogy ha túl magas a komposztálóba kerülő zöldjavak nedvességtartalma, akkor ezek az anyagok összetapadnak, emiatt kiszorul a levegő, és komposztáló tartalma rothadásnak indul és büdös lesz. Ilyenkor levegőztetni kell a komposztot, vagyis egy kicsit át kell forgatni, bele kell keverni valamilyen szárazanyagot (összetépkedett natúr papír, faapríték, száraz lomb, zeolit). Ha esetleg túl száraz lenne a komposztunk, akkor nem indul be a lebomlási folyamat, mert a mikroorganizmusok nem tudnak nedvesség nélkül működni. A komposztálódó anyagnak olyan nedvesnek kell lennie, mint egy kinyomott szivacs, és akkor minden rendben zajlik. Kéthetente adjunk hozzá 2 evőkanál ásványi adalékot. A komposztálóba telepíthetünk gilisztákat is, ezeket beszerezhetjük horgászboltokból vagy eső után a parkokból. Legjobb a vékony, vörös trágyagiliszta, ezek a leghatékonyabbak.

A tippet a Komposztmesterektől kaptuk! Köszönjük!