Kövess minket a Facebookon!
  • 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

calendar

Deepskeye Systems

A honlapot a Deepskeye Systems Bt. fejlesztette. A webhelyen található minden információ szerzői jogi védelem alatt áll. A webhelyen említett minden vállalat-, termék- vagy szolgáltatásnév csupán az azonosítást szolgálja, és a megfelelő tulajdonos védjegye vagy bejegyzett védjegye.

Az oldalon található anyagok másolása, újrakiadása, módosítása, terjesztése, bemutatása, kizárólag a jogtulajdonosok előzetes írásbeli engedélyével történhet.

Kérdéseit, javaslatait az info@deepskeye.hu címre küldheti el.

A fű komposztálása

Lássuk milyen trükkökkel tudjuk hatékonyan komposztálni a levágott füvet!

A lenyírt fű értékes, tápanyagban gazdag, szerves hulladék, de eredményesen csak bizonyos segédanyagok hozzáadásával komposztálható. Ha a levágott füvet halomba rakjuk, az hamar felmelegszik. Ennek oka, hogy a mikroorganizmusok elegendő táplálékot találnak és robbanásszerűen elszaporodnak. A magas hőmérséklet, párosulva a kiáramló sejtnedvekkel az anyag összetömörödéséhez vezet, csökken az halomban lévő oxigén, ami gyors erjedési folyamatot – rothadást – eredményez. Ezt a kellemetlen szag és a muslicák megjelenése is jelzi.

Ahhoz, hogy mindezt elkerülhessük, a lenyírt füvet – amilyen gyorsan csak lehet – alaposan keverjük össze faaprítékkal vagy faforgáccsal (1:1 arányban), és így már a komposztálóba tehetjük. Ne felejtsük el a komposztot forgatni, hogy levegő jelenlétében zajló folyamat – korhadás – induljon be. A faaprítékot többször is felhasználhatjuk, mivel a fű komposzttá alakulásának kezdeti, kritikus szakasza után (kb. 1 hét) az apríték még szinte érintetlen állapotban marad.


Ha gyakran nyírjuk a füvet (a növekedés csúcsidejében hetente egyszer), és nem gyűjtjük össze, hanem helyben hagyjuk a lenyírt füvet, az hamar elkorhad. fűnyíró A levágott fűszálak behullanak az állók közé, ott remek trágya lesz belőle, nedvesen tartja a talajt, hasznos a gyomnövények ellen, és aktiválja a talaj élőlényeit, serkenti a gilisztákat.


Röviden tehát: a fű komposztálása leginkább a nagy nedvességtartalom miatt okoz gondot. Emiatt tapadnak össze a fűszálak, kiszorul a levegő, és ebben az anaerob környezetben beindul a rothadási folyamat. Amellett hogy kellemetlen szagot áraszt, a nitrogéntartalom is jelentős mértékben csökken, ugyanis gáz formájában eltávozik.

Kapcsolódó anyagok