Indul a rendezvényzöldítés szezon! De mit jelent ez a gyakorlatban?

Lead kép
hulladékmentés fesztiválokon
Lead szöveg
Ugye mindenki ismeri azt az érzést, amikor hajnali 4-kor már csak „valami bő zsírban és csokiban tocsogó kajára” vágyik?! Ezeknek az ételeknek és csomagolásaiknak jó része viszont a kukában landol megannyi más, újrahasznosítható hulladékkal együtt - mint amilyen pl. a rendezvénykellékeket becsomagoló karton, fólia, a kiürült sörösdoboz, vagy borosüveg.. A Zöldövezet Társulás Egyesület majdnem 15 éve dolgozik a rendezvények környezetterhelés csökkentéséért, évente közel 60 000 kg hulladékot mentünk meg és az idei cél a 70%-os visszagyűjtési arány megdöntése. De mit is jelent ez a gyakorlatban?

„Akkor ti növényeket visztek a fesztiválokra?”

Ha annyiszor kaptunk volna ezer forintot, ahányszor az előbbi kérdést feltették nekünk, nem lett volna szükség 1%-os kampányra. A Zöldövezet Társulás programjában a valódi zöldülést a hulladékmentő csapat által kezelt szelektív hulladékgyűjtő szettek biztosítják, ezzel érjük el a környezetterhelés csökkentést. Ám feladataink korántsem merülnek ki ennyiben. Aktívan részt veszünk a rendezvények előkészítésében, szakmai tanácsokkal látjuk el a szervezőket annak érdekében, hogy már az események tervezési fázisában visszafogjuk a hulladéktermelést. Fellépünk például a papírtálcák, a műanyaggal bevont papírpoharak és a PLA-ból készült műanyagok hanyagolása érdekében, ugyanis ezek a termékek nem újrahasznosíthatóak, a hulladéklerakókban végzik egyszeri használat után. 


A közönség edukálására szintén igyekszünk hangsúlyt fektetni, jelentse ez akár azt, hogy segítünk kiigazodni műanyag és műanyag között, akár azt, hogy a hulladékmentes életmódot népszerűsítünk. A sárgapólós hulladékmentő csapathoz sokszor a látogatók is csatlakoznak, segítenek összeszedni a szemetet, vagy megköszönik a tiszta és fenntartható szórakozás érdekében végzett munkánkat.


És hogy mit tartogat a nyár?
Munkatársaink folyamatosan igyekeznek felhajtani a rendezvényeket, akiknek szükségük lehet ránk vagy épp elindulnának egy zöldebb úton. Jelenlegi állás szerint a Kincsem Parkban, a Magyar Vasúttörténeti Parkban - ahol egyébként szelektív hulladékgyűjtő szettjeinkkel állandó jelleggel lehet találkozni - a Napfényes Fesztiválon, Derby Fesztiválon, az Atlétikai Világbajnokságon, a Balatonnál pedig a Pocca Pikniken, a Bondoró Fesztiválon valamint a Paloznaki Jazzpikniken is ott lesz a hulladékmentő csapat. Szóval aki kíváncsi rá milyen terepen a Zöldövezet Társulás Egyesület, valamint érdekli milyen egy rendezvény, ami a fenntarthatóság útját járja, az feltétlenül nézzen ki a fentiek egyikére. Az új programokkal természetesen folyamatosan jelentkezünk.

Ez is érdekelhet

Így zöldítjük a Paloznaki Jazzpikniket

Lead kép
Lead szöveg
5 éve zöldítjük a Paloznaki Jazzpikniket, nekünk az évünk egyik fénypontja! De vajon hogy látják a szervezők? Megbízó partnerünket, Guth Róbertet, a Jazzpiknik vendéglátásért és fenntarthatóságáért felelős szervezőjét kérdeztük.

Így zöldítjük a Kincsem Parkot!

Lead kép
Lead szöveg
6 év, 23 rendezvény, közel 10 000 munkaóra - a Kincsem Park eseményeinek zöldítése igazi kihívás, ugyanakkor siker és öröm, hogy állandó rendezvényhelyszínként évek óta együtt dolgozhatunk velük. Harazin Tibort, a Kincsem Park rendezvényfelelősét kérdeztük tapasztalatairól.