Így zöldítjük a Paloznaki Jazzpikniket

Lead kép
rendezvényzöldítés paloznak
Lead szöveg
5 éve zöldítjük a Paloznaki Jazzpikniket, nekünk az évünk egyik fénypontja! De vajon hogy látják a szervezők? Megbízó partnerünket, Guth Róbertet, a Jazzpiknik vendéglátásért és fenntarthatóságáért felelős szervezőjét kérdeztük.

 

Mesélj magadról kicsit! Milyen rendezvények kötődnek a nevedhez?

Immáron több, mint 20 éve foglalkozom vendéglátással. A klasszikus éttermi és báros világgal indult. A fesztiválok, nagyrendezvények vendéglátásának szervezése 2009-ben kezdődött.
A Paloznaki Jazzpiknik catering és az ehhez szorosan kapcsolódó szolgáltatások szervezése és üzemeltetése 2014 óta tartozik hozzám. Emellett pedig a Food Truck Show Hungary és a Food Truck Catering rendezvényszervezőjeként tevékenykedem még.

 

Mit jelent az, hogy „zöld” egy fesztivál, egy rendezvény és miért fontos ez szerinted?

A „zöld” jelzővel én mindig óvatos próbálok lenni. Inkább úgy fogalmaznék, hogy a jelenlegi erőforrásaink, és lehetőségeink mellett próbáljuk a legkisebb ökológia lábnyomot hagyni magunk után. Ami szerencsére egyre hatékonyabban és a folyamatos fejlesztésekkel egyre nagyobb arányban valósul meg. A fontossága nem a rendezvény kapcsán alakult ki, hanem a rendezvényszervező csapat egésze ilyen beállítottságú magánéletben is. Így ez természetes törekvésünk.

 

Zöldövezet újrapohár Paloznak

 

Tegyük kicsit mérlegre a dolgokat! Teljesen őszintén: mivel jár és mit hoz az, ha egy rendezvény szervezői belevágnak a zöldítésbe?

Sok munkával jár. Nemcsak nekünk, a partnereinknek is. Természetesen költségesebb, mint egyszerűen kirakni szemeteseket, ahova mindenki dobálhat mindent egybe. És hogy mit hoz? Az látszik, hogy a vendégeink, sokkal jobban érzik magukat egy rendezett, tiszta környezetben. És ez legalább annyit ad hozzá az élményhez, mint az, hogy egy jót eszel, iszol és megnézed a kedvenc előadóidat a színpadon.
Egy másik, nem kevésbé fontos, aspektus a fesztivál helyi elfogadottsága, támogatottsága. Paloznaknak, mint befogadó településnek, kiemelten fontos, hogy a rendezvény alatt is a lehető legnagyobb tisztaság és rend legyen a helyszínen, utána pedig „mintha mi sem történt volna” rendezettséggel kapják vissza az ott élők településüket. Szóval nagyon nem mindegy ki viszi a hulladékmenedzsmentet.

 

Guth Róbert Zöldövezet Paloznak

 

A számok nyelvén mit mesélnél a Zöldövezettel közös eredményeitekről a 2022-es Paloznaki Jazzpiknik kapcsán?

Jelenleg kicsivel több, mint 68%-os szelektív hulladékgyűjtési aránnyal dolgozunk, amivel több mint 4600 kg CO2 kibocsátást spóroltunk meg. A fejlődést jelenleg a hulladék csökkentésében látjuk, különféle alternatívákon gondolkodunk.

 

Zöldövezet Paloznak

Most már neked is több éves tapasztalatod van ebben. Már a rendezvényzöldítésben. Hogy látod, hogy érdemes és hogy nem érdemes ebbe az egészbe belevágni?

Semmiképpen nem egy éves, vagy egyszezonos koncepció mentén. Ez egy hosszú távú feladat. Hiszen mindig meg kell találni azt a koncepciót, amit éppen a rendezvény az adott állapotában elbír. És ahogy a rendezvény növekszik, erősödik, úgy tud egyre több mindent átalakítani a működésén.

 

Mi volt neked a legnagyobb meglepetés ezen a rendezvényzöldítős úton?

Meglepetés nem volt. Inkább az, hogy minél jobban beleástuk magunkat, annál inkább más perspekívákból néztük rá a rendezvényünkre.

 

El tudod képzelni, hogy szervezz még valaha nem zöld eseményt?

Nem tudom elképzelni. De minden esemény máshogy lesz zöld. Nagyon egyedi koncepciókat igényelnek a helyszínek.

 

Ha kicsit a jósgömbödbe nézel, milyennek látod a fesztiválok, nagyrendezvények jövőjét?

Én pozitív vagyok nagyon. A covidos időszak után is szépen vissza tudtunk állni a régi kerékvágásba. Azt látjuk, hogy a vendégeink szeretnek minket. És ha még az időjárás is kegyes hozzánk, akkor 2023-ban is egy szép szezonnak nézünk elébe.

 

Koller Andrea Zöldövezet


Ti is zöldítenétek rendezvényeteket, fesztiválotokat?
Kérjétek ajánlatunkat!


Kontakt:

Molnár Bálint Zöldövezet