Így zöldítjük a Kincsem Parkot!

Lead kép
Kincsem park
Lead szöveg
6 év, 23 rendezvény, közel 10 000 munkaóra - a Kincsem Park eseményeinek zöldítése igazi kihívás, ugyanakkor siker és öröm, hogy állandó rendezvényhelyszínként évek óta együtt dolgozhatunk velük. Harazin Tibort, a Kincsem Park rendezvényfelelősét kérdeztük tapasztalatairól.

 

Mesélj magadról kicsit! Milyen rendezvények kötődnek a nevedhez?

A Kincsem Parkban agár- és lóverseny rendezvények rendezésével foglalkozunk. Éves szinten közel 100 versenynapot bonyolítunk le. Négy nagy fesztiválunk van: Tavaszi Lóverseny és Food Truck Fesztivál, Derby és Divat Fesztivál, Nemzetközi Lóverseny és Food Truck Hétvége, és az ÜgetőSzilveszter.

Más hazai és nemzetközi sportrendezvényeket is befogadtunk, válogatott és klub rögbi mérkőzéseket, amerikai foci rangadókat, hazai- és nemzetközi fogathajtó bajnokságokat, öttusa rendezvényeket.

A Kincsem Park rendezvény palettáját tovább színesítik a Nemzeti Lovas Színház tavaszi- és őszi évadai és eseti jelleggel nagy koncert rendezvények, családi napok, céges rendezvények.

Mit jelent az, hogy “zöld” egy fesztivál, egy rendezvény és miért fontos ez szerinted?

Több próbálkozás után végül a Food Truck-kel létrejött fúzió hozta meg az igazi jó hangulatú és sikeres fesztivál sorozatunkat. A gasztronómia és a lóversenyek kombója az évszázadok során nem vesztett népszerűségéből, szerencsére. Ezzel együtt a kor elvárásainak meg kell felelni, még egy ilyen talán ódivatúnak gondolt, konzervatív, nagy tradíciójú eseményen is.

A vendéglátás által kibocsátott használt csomagolóanyagok, göngyölegek és szemét kezelése, a látogatói tér kulturált tiszta volta az alap egy rendezvény esetében... és minél népszerűbb és nagyobb egy rendezvény úgy növekedik a környezeti terhelés, pl. a szemét mennyisége.

A keletkezett hulladékok szelektálása, „zöld” módon kezelése, már az első fesztiváljainkon is alapvetés volt. Nem a trend követés miatt, inkább az önmagunk és az általunk rendezett esemény iránti igényesség vezérelt minket. A cégvezetésünk egyfajta elkötelezettségét fejezi ki ezzel család központú, minőségi- és környezetkímélő szórakozás és életvitel mellett.

Honnan, miből fakad az elhatározás egy főszervezőben, hogy zöldítse a rendezvényét?

Számomra és kollégáim számára is evidencia, hogy Magyarország egyetlen, a főváros szívében található, közel 100 hektáros zöld területen működő, komoly történelmi hagyományokkal rendelkező, műemléki védettségű lóversenypályája különös figyelmet igényel. Kissé elcsépelt frázis, de mi a jövő nemzedéknek dolgozunk.

Ennek tükrében a zöld-módon történő rendezvényszervezés magától értetődő volt.

Arról nem is beszélve, hogy csupa „gazdász emberrel”, a lóhoz és agarakhoz ezer szállal kötődő, „a természetben élő” kollégával egyértelmű volt ez az út.

 

Harazin Tibor idézet

 

Tegyük kicsit mérlegre a dolgokat! Teljesen őszintén: mivel jár és mit hoz az, ha egy rendezvény szervezői belevágnak a  zöldítésbe?

Ha a gazdasági oldalát nézem, akkor azt kell mondanom, hogy a rendezvényeink ilyen szemléletű megszervezése, plusz költségekkel járhat. Bár egyre kevésbé érzékelhető a különbség. Fejlődnek a technológiák, a háttérben dolgozó „zöldítő” tevékenységet támogató partnerek száma nő. 

Sajnos, a szomszédságunkban zajló háború és annak gazdasági kihatásai ellenhatnak, nem kedveznek az ilyen fajta szemlélettel rendezett rendezvényeknek, és a fent említett tendenciáknak.

Mindezek ellenére egy rendezvény közmegítéléséhez, piaci értékéhez jelentős mértékben hozzá tesz a „zöld” szemléletű szervezés. Ennek tükrében, könnyebb a tárgyalás a támogatókkal, szponzorokkal és így belátható, hogy közvetett módon már nem is olyan elkeserítő a végeredmény.

 

A számok nyelvén, mit mesélnél a Zöldövezettel közös eredményeitekről a 2022-es Kincsem Parkban rendezett fesztiválok kapcsán?

Mint már említettem négy teljesen különböző karakterű fesztivál rendezvényt tartunk.

A május elején rendezett Tavaszi Lóverseny és Food Truck Fesztivál talán a legkevésbé „zöld” eseményünk volt ebben az évben, sajnos csak mintegy 36,6 %-kát sikerült az összes hulladékmennyiségnek eltéríteni a szelektív irányba.

De a hagyományosan július elejéhez kötött Derby- és Divat Fesztiválra sikerült „újra gombolni a kabátot” és kitűnő finissel ez a ráta már 51 %-ra javult.

A szeptember első hétvégéjén tartott, Nemeztközi Lóverseny és Food Truck Hétvége (ami az egyik leglátogatottabb 3 napos fesztiválunk) jól tartotta magát az előző évekhez hasonló 40,9 %-os eltérítési rátával.

Végül pedig, a világszinten és haza szinten is a legismertebb versenynapunk az ÜgetőSzilveszter volt (több év viszonylatában is) a „befutó”, a szerénynek nevezhető a 41,8 %-os szelektálási rátával. Ez a rendezvényünk minden idők leglátogatottabb rendezvényének számított, így az szelektíven kezelt hulladék mennyisége abszolút mennyiségben mindegyik rendezvényünknél több volt.   

Összegezve éves szinten fesztiválon begyűjtött összes hulladékunk 43,4 %-át tudtuk szelektíven kezelni. Ezt jelentős eredménynek tartom és látom a továbblépési pontokat, amivel tovább tudjuk javítani „zöldítő” tevékenységünk számait.

 

Kincsem Park számokban

 

 

Most már neked is több éves tapasztalatod van ebben. Már a rendezvényzöldítésben. Hogy látod, hogy érdemes és hogy nem érdemes ebbe az egészbe belevágni?

Úgy gondolom, hogy aki csak „trend követés” miatt vágna bele, az könnyen csalódhat, ha a hagyományos fesztivál takarítás és a „zöldítő” módon történő rendezvény szervezés ilyen jellegű költségeit összeveti. (mert bizony több pénzbe kerül, de talán nem olyan vészes különbség!)

Gondos tervezés és alapos tájékozódás szükséges mindenképpen. Érdemes külön-külön megvizsgálni minden részegységet és azok költségeit. Ki kell számolni, vagy jól kell megbecsülni, hogy milyen mértékű rendezvényszintű költséget generál a hulladékkezelés ilyen módja és máshol (pl. a rendezvény brand-ban érvényesülő) többletet nyújt-e a „zöldítő” tevékenység.

Figyelembe kell venni egy rendezvény jellegét, a megcélzott célközönséget, a profitorientáltságot, a rendezvény anyagi hátterét és még sorolhatnám tovább.

Lehet egy giga költségvetésű rendezvény is „szemétdomb-gyár”, ugyanakkor jártam olyan rendezvényen, ahol elkötelezettségből, lelkesedésből (és szinte nulla költségvetésből) tudtak hulladékmentesen, sikeres fesztivált szervezni.

 

Mi volt neked a legnagyobb meglepetés ezen a rendezvényzöldítős úton?

Azt hiszem, hogy talán a fogadtatása az én és kollégáim „zöldítő-mániájának”, sokkal nehezebbnek gondoltam! De nagyon meglep, hogy mennyire pozitívan fogadják ezt az vendégeink/látogatóink.

 

El tudod képzelni, hogy szervezz még valaha nem zöld eseményt?

Sajnos a mindennapokban még nem tudom átvinni ezt a „zöldítő” szemléletet, de a fesztiválok tekintetében ez már nem kérdéses. Van még dolgunk bőven, de senki sem állította, hogy egyik napról a másikra ez megvalósítható. Sok „csatát elvesztek” elismerem, de minden kis győzelemnek örülök. Én már „öregember” vagyok és azt gondolom, hogy a kollégáim és utódaim, elfogják érni, hogy közel hulladélmentesen rendezzenek lóversenyeket.

Hogy lóversenyes hasonlattal éljek, „... amíg nem futották le a versenyt addig nincs győztes, és amíg nem hirdetik ki a hivatalos eredményt nem dobjuk el a ticketet.” Azt gondolom én megvettem a magam nyerő ticket-ét a „zöldítésre” (tétre, helyre, befutóra, oda-vissza...)

 

Bálint idézet

 

Ha kicsit a jósgömbödbe nézel, milyennek látod a fesztiválok, nagy rendezvények jövőjét?

Lóversenyes vagyok, nem jósolgatok (mert itt nálunk mindenki tudja a „tutit”!), de a Kincsem Parkban számomra, csak a teljesen „zöld”, nulla hulladék kibocsátású rendezvények víziója a „favorit”. Abban már csak reménykedem, hogy máshol is így gondolkodnak.

Szerintem egyre kevésbé verseny- és szalonképes az a rendezvény, ahol nem ügyelnek annak „zöldített” oldalára.

 

kincsemkollázs

 


Ti is zöldítenétek rendezvényeteket, fesztiválotokat?
Kérjétek ajánlatunkat!

Molnár Bálint