KomPOSZTolok

Lead kép
1

KomPOSZTolásra fel! :)

A Felelős Gasztrohős csapatával április végéig komposztálási tippekkel segítjük a munkátokat. Célunk, hogy minél több szerves zöld hulladék a földbe kerüljön vissza, a komposztálást, mint hulladékmegelőzést népszerűsítsük és segítsük!

Mindeközben...

A kulisszák mögött a szervezők kutatást végeznek!

Jövő-t-Evő fórumsorozatunk csomagolóanyagokkal foglalkozó beszélgetésén kiderült: a szakértők, vendéglátósok és hivatalok nem értenek egyet abban, hogy a jogszabályi keretek között melyik a legkörnyezetbarátabb, de egyben könnyen bevezethető megoldás. (A betétdíjas doboz rendszer a legzöldebb, de ehhez olyan infrastruktúra kell, amely sok vendéglátóhelyen nincs kiépítve.)

Abban egyetértettek a résztvevők, hogy a biológiailag lebomló csomagolásban rejlik a legnagyobb potenciál. Használható házhozszállításhoz, éttermi maradék elcsomagolásához, és kitelepülésekkor egyaránt, ahol mosogatható étkészlet bevezetése nem megoldható. A piacon található termékek száma egyre nő, és e termékek egyre keresettebbek.

Nincs azonban olyan környezetvédelmi szervezet, aki megerősítené, hogy ez a legjobb megoldás:többek között azért, mert a termékek lebonthatóságával kapcsolatosan kizárólag ipari körülmények között készült eddig kutatás. Nem találtunk olyan szervezetet, aki beszélt volna az tapasztalatairól házi komposzt körülmények között. A komposztálhatóság elméletben jól hangzik, itthon (a zöldhulladék különgyűjtésének hiányában) a legtöbb ilyen termék használat után nem ipari komposztáló telepekre kerül, hanem szelektív gyűjtőbe vagy a kommunális hulladék közé.

Így most mi kutatunk, hogy mik a hazai vendéglátóipar lehetőségei: milyen körülmények közé kell kerülnie az elvileg komposztálható termékeknek, és milyen minőségű a lebomlás eredménye. A kutatásban szakértők és laborok segítségét kérjük, házi komposzt és gépi körülmények között is vizsgálódunk, az eredményeket közölni fogjuk áprilistól folyamatosan! Amennyiben érdekelnek a kutatás további részletei, kattints!

Szervezők:

2

Támogatók:

2

Segítünk, hogy még több föld legyen!

 


Az alábbi táblázatban komposztáláshoz kapcsolódó jótanácsokat gyűjtöttünk össze, használjátok bátran!

 

 

Komposzt tanácsok

Komposztálható, nem komposztálható - alapok - a Komposztmesterektől!

Kattints!

Milyen az ideális komposztkeret? - összefoglaló - cikk a Humusz Szövetségtől

1

Barátunk, a giliszta! - mit köszönhetünk a jó öreg földinek - a Komposztmesterek tollából

Kattints!

Van-e szaga a komposzthalomnak? - tanácsok a Komposztmesterektől

szag

Hasznos tippek a Komposztmesterektől a fű hatékony komposztálásához

fűnyíró2

Mire jó a komposzt? - Sokkal jobb, mint a műtrágya!

Kattints!

És mi van, ha nincs helye a komposztálónak? - Egyik megoldás a közösségi komposztálás!

humkomp2

A komposzt és a cserebogár! - tipp a Komposztmesterektől

cs

Komposztáljunk erkélyen!

Kattints!