A hónap önkéntese - október: Csilla

Lead kép
önkéntes
Lead szöveg
Kovács Csillával először 2023 márciusában találkoztunk egy kommunikációs tréningen. Egyből utána jelentkezett is önkéntes csapatunkba, azóta pedig az egyik legaktívabb önkéntesünk lett. Hétről hétre bejelentkezik kommunikációs megbeszéléseinkre, részt vesz a posztok, cikkek írásában, és ha épp ideje engedi, eljön velünk egy-egy rendezvényre is; így nem meglepő, hogy Csilla lett októberben a Hónap Önkéntese! :)

 

1. Mivel foglalkozol?  

Magyar mint idegen nyelv tanár vagyok, ami azt jelenti, hogy külföldieknek tanítok magyar nyelvet.

 

2. Milyen szervezeteknél önkénteskedsz?  
Jelenleg a Zöldövezetnél vagyok önkéntes, de korábban önkénteskedtem a Greak Meadow Viper Working Groupnál is.

 

3. Mióta vagy önkéntes a Zöldövezetnél?  
2023 tavaszán kezdtem el a Zöldövezetnél önkénteskedni, amikor egy képzésen megismertem a Zöldövezet két munkatársát, Bogit és Erikát. Annyira szépen beszéltek a munkájukról, hogy azonnal azt éreztem, én is szeretnék a csapatba tartozni.

 

4. Miért szeretsz itt önkénteskedni?  
Örülök, hogy hasznos dolgokban vehetek részt, ráadásul, mivel annyira sokféle dolgot csinál a Zöldövezet, mindig olyan feladatot kapok, ami nagyon testhezálló. Ezáltal úgy érzem, hasznosíthatom a képességeimet. Változatos feladatok vannak, amiket mindig nagyon élvezek, és sokat tanulok is.

 

5. Milyen szempontok alapján döntöd el, hogy jelentkezel-e egy feladatra?  
Szerintem nagyon jó a csapatbeosztás, mert mindig olyan feladatok találnak meg, amik illenek hozzám. Hogy ezek közül mit vállalok el, az attól függ, mennyi időm van. Sokszor van olyan feladat, amihez személyesen kell jelen lenni, és ez nekem nem mindig megoldható, mert tanyán élek.

 

6. Miért fontos számodra az önkéntesség? 
Szerintem az önkéntesség az egyik legjobb módja, hogy különféle dolgokban tapasztalatot szerezzünk. Jó közösséghez tartozhatunk, és egy kicsit jobbá tehetjük vele a világot.

 

7. Mi volt a kedvenc feladatod?  
Nyáron a Vasúttörténeti Parkban standoltunk fenntartható menstruáció és mosipelus témában. Imádtam azt a két napot, mert szívügyem a menstruáció és a női egészség. Felszabadító élmény volt kötetlenül beszélgetni idegenekkel – sokszor férfiakkal is! – ezekről a témákról. Az újrahasználható menstruációs termékekről ódát tudnék zengeni, és nagyon jó volt megosztani a lelkesedésemet másokkal, főleg azokkal, akik még előtte állnak a váltásnak, mert biztos vagyok benne, hogy nekik is nagyságrendekkel jobb lesz megélni “azokat a napokat” az újrahasználható menstruációs termékekkel. 

 

8. Melyiket választod: kutya vagy macska?  
Jaj, nem számítottam ilyen nehéz kérdésre! :) Van kutyám és macskám is, mindkettő másért kedves, de azért a szívem mégis a kutyákhoz húz jobban, úgy érzem, velük jobban tudok kommunikálni.

 

9. Mi a hobbid?  
Nagyon szeretek a természetben sétálni. Mivel gyakorlatilag a Kiskunsági Nemzeti Park területén élünk, gyalog el tudok menni olyan helyekre, ahol őzek, túzokok, ürgék, viperák élnek. Imádok kint lenni köztük. Biciklizni is szeretek, a nyáron tekertem 70 km-t. Tavaly december óta rákaptam a jógára is, igyekszem mindennap jógázni. És amúgy a munkámnak is van olyan része, amit a hobbimnak tekintek, podcastot csinálok a magyarul tanulóknak, és nagyon élvezem. Olvasni és zenét hallgatni is szeretek. Szóval, sok hobbim van. 

 

Nagyon köszönjük a munkádat, Csilla!


Ha kedvet kaptál az önkénteskedéshez, jelentkezz itt!