Az egyik legértékesebb lehetőség az ELTE ÁJK-n

Lead kép
Önkéntesség a Zöldövezetnél
Lead szöveg
A Zöldövezet Társulás több más szervezettel együttműködve részt vesz a ELTE Állam- és Jogtudományi Karán a hallgatók gyakorlati képzésében. Az egyetem 2018 tavaszán indította el a Társadalmi Felelősségvállalás Kurzust, melynek keretén belül a hallgatók különböző civil szervezetek munkájába tudnak bekapcsolódni. Az egyetem oktatóinak célja az volt a kurzus létrehozásával, hogy a hallgatók a társadalmi felelősségvállalás terén gyakorlati tudást szerezhessenek.

 

A Zöldövezet már a kezdetektől részt vesz a programban. A választható civil szervezetek száma folyamatosan növekszik, jelenleg 27 szervezetnél tudnak önkéntes munkát végezni a hallgatók.

A Zöldövezet Társulás széleskörű környezetvédelmi programjai közül három “slágertémában” segítettek legtöbbet az eddig jelentkezett hallgatók. 

Az egyik közkedvelt terület az egyesület általános kommunikációjának segítése, melynek keretén belül a Zöldövezet közösségi médiában való megjelenéséhez, szemléletformálós munkához kapcsolódó feladatokban hoztak újszerű ötleteket az önkéntesek.

A másik legnépszerűbb feladat a környezettudatos intim higiénia témája, melynek keretén belül a hallgatók hozzájárultak az általános szemléletformáláshoz: szakanyagok fordításával, rendezvényen standos munkával, valamint tájékoztató anyagok elkészítésével és adatgyűjtéssel is. Azok a hallgatók, akik pedig a terepi munkát részesítették előnyben, a Zöldövezet egyik kiemelt missziójának számító rendezvényzöldítés programban vettek részt. A zöldített rendezvényeken a Zöldövezet csapatával hulladékot mentettek, segítették a szelektív hulladékgyűjtés sikerességét, valamint szintén a standos szemléletformáló munkában is részt vállaltak.

Mátyás én Enikő, a kurzus résztvevői

A kurzus résztvevői sok pozitív tapasztalatot szereznek a program során. A diákoknak lehetőségük nyílik kilépni komfortzónájukból és olyan szervezetekkel együtt dolgozni, amelyekre máskülönben nem feltétlenül kerülne sor. 

A megkérdezettek közül több hallgató is kiemelte, hogy a program segített neki pozitív változásokat elérni a saját életében és hozzájárult az önkéntesség és közösségi szolgálat fontosságának megértéséhez.

Az értékelések alapján a hallgatók azt mondják, hogy ez a kurzus az egyik legértékesebb lehetőség az ELTE Állam- és Jogtudományi Kar fakultatív óráinak kínálatában. A program által nyitott kapukra találnak, amelyek mögött emberi történetek és élmények várnak rájuk. A diákok kiemelték az empátia fejlődését és azt, hogy a kurzus segített sztereotípiák lebontásában.

A Társadalmi Felelősségvállalási Kurzus folyamatosan fejlődik. A programot tervezik továbbfejleszteni, még több szervezet bevonásával, és terjeszteni az ELTE-n belül, hogy más karok hallgatói is részt vehessenek benne. 

A Zöldövezet büszke rá, hogy az elejétől fogva részt vesz a képzés sikeres megvalósításában, értékes tapasztalatokat adva ezzel a hallgatóknak, akik ezt a tudást később a szakmai és a személyes életük során is fel tudják használni.

Ha valakinek megjött a kedve, és szeretne a Zöldövezet munkájába önkéntesként bekapcsolódni, de nem az ELTE hallgatója, ezen a linken tud jelentkezni egy egyesülethez: http://www.zoldovezet.info/onkentesseg-0

 

A fotókon Mátyás és Enikő, a kurzus résztvevői