Lépésről-lépésre: így lesz valóban zöld egy csapatépítő!

Lead kép
Lépésről-lépésre: így lesz valóban zöld egy csapatépítő!
Lead szöveg
Az egyik kedvenc nyári Segéd-kezek csapatépítőnk kapcsán arra gondoltunk, mesélünk nektek kicsit az előkészületekről: hogyan jut el egy ilyen program a megkereséstől a megvalósulásig - és az elégedett munkatársakig!

Július végén a MOL Nyrt. 12 fős dolgozói csapata számára tarthattunk egész napos karitatív programot.

A helyszín a a Humusz ház lett, mert az ott működő szervezet házfelújítási programjához így tudtunk kapcsolódni és egy jó célt szolgálni: A Humusz Szövetség közösségi kertje hulladékmegelőzést népszerűsítő programok, edukációs események színhelye.  

A Segéd-kezek csapatépítő program előkészítésének első lépéseként mindig alaposan körbejárjuk a céggel, hogy milyen munkaterület érdekli őket, milyen tevékenységben vennének részt. A MOL csapata valamilyen természetközeli, kinti lehetőséget keresett, lehetőleg az irodájuk közelében, ezért is esett a választásunk a Humusz házra.

A konkrét Segéd-kezek csapatépítő programterv összeállításakor megbeszéljük, hogy adott idő alatt adott ember számmal milyen segítő tevékenység megvalósítása a reális célkitűzés. 

Nagyon fontos, hogy a nap végére elkészüljön a munka - ne hagyjuk semmit félbe, a csapat is azt lássa, hogy kész egészet alkotott a nap folyamán. 

A kétkezi munkában fontos, hogy mindenki kivegye a részét, legyen gyakorlott barkácsolóknak is kihívás a program, de kapjon az is hasznos hasznos feladatot, akinek első alkalom az aktív segédkezés. 

A július végi Segéd-kezek csapatépítőn  is izgalmas és változatos feladatokat találtunk ki a résztvevőknek: mezítlábas ösvény kialakítása, lépcső renoválása, rovarhotel felújítása, komposzt átrostálása volt a terv.

MOL_Segéd-kezek

 

A Segéd-kezek valóban zöld csapatépítő, ez a Zöldövezet Társulás alapelveinek köszönhető. A fenntarthatóságot a program minden eleménél figyelembe vesszük, 

ezért próbálunk elsősorban maradék anyagokat felhasználni, természetes anyagokkal dolgozni, valamint amit lehet saját erős munkával, energiafelhasználás nélkül megvalósítani. A csapatépítők során cateringet is biztosítunk - itt is fontos, hogy hulladékmentes legyen a kiszállítás is, a helyszínen pedig saját porcelán tányérokat és újrapoharakat használunk.

Szörp (visszaváltható üveges), szóda (újratölthető), fairtrade kávé, szezonális gyümölcs található az ökofrankó büfénkben. Nálunk PET palack osztogatás sosincs a kínálatban.

A Zöldövezet Társulás szervező csapata és a csapatépítőt lebonyolító Segéd-kezek koordinátorok is elkötelezett környezetvédők, így egyéni szemléletformálás is zajlik minden alkalommal. Az pedig, hogy mennyire szeretjük a munkánkat; megszervezni a Segéd-kezek karitatív csapatépítő napokat lélekkel töltik meg a programot.

Hála a gondos előkészítésnek ezúttal is az egész nap remek hangulatban telt, a résztvevők nagyon élvezték a kétkezi munkát, együttműködésben dolgoztak és büszkék voltak az elkészült produktumokra- ez az egyik legfontosabb eleme a Segéd-kezek programoknak!

MOL_Segéd-kezek

Számunkra is minden alkalommal élmény egy ilyen nap, hiszen nyitott, érdeklődő embereket ismerhetünk meg. 

Az egész napos közös munka alatt bőven van lehetőségünk beszélgetni velük a Zöldövezet tevékenységeiről, más programjainkról. Volt olyan, aki később önkéntesként is csatlakozott hozzánk! De az is jó élmény volt, amikor a mostani csapatépítő után két héttel a Paloznaki Jazzpikniken vidáman ránkköszönt az egyik résztvevő.

Sok órányi lelkes szervezés és előkészítő munka előz meg tehát egy néhány órás Segéd-kezek csapatépítő programot is, de jó érzés látni, hogy a céges csapatok milyen elégedetten néznek végig az elkészült munkákon, és később is rengeteg pozitív visszajelzést kapunk.