Szakmai egyeztetésen a Holland Infrastrukturális és Vízügyi Minisztériumnál

Lead kép
szakmai egyeztetés
Lead szöveg
Hatalmas lelkesedéssel, tele ötletekkel és tettvággyal - így érkeztünk haza Amszterdamból! Domonyik Panka és Ádám Edina a Zöldövezet szakértőiként egy pelenka-hulladék csökkentését célzó nemzetközi program első meetingjén vettek részt a holland minisztérium meghívására. Beszámolónkból kiderül, mi is ez a kezdeményezés és milyen szerepet vállal benne a Zöldövezet Társulás!

 

Múlt hét végén Amszterdamban jártunk egy szuper kezdeményezésen a Holland Infrastrukturális és Vízügyi Minisztérium meghívására. 

A Circular Diaper Program fő célkitűzése: 2027 végéig 20%-kal csökkenteni az eldobható pelenkákból származó hulladékot. Biztos nem gondoltad volna, de jelenleg ez teszi ki a lerakókba és égetőkbe jutó kommunális hulladék 5%-át! A program hosszú távú célja, hogy - az egyszerhasználatos műanyag csomagolások betiltásához hasonlóan - Európai Uniós döntés is szülessen a pelenka-hulladék csökkentése érdekében.

 

A múlt heti első megbeszélésen 67 résztvevő találkozott: a civil szervezeteken kívül bölcsödék és minisztériumi szakemberek is részt vettek az eseményen.

A brainstorming során 4 fő irányból közelítették meg a témát a csoportok: újrahasználat, újrahasznosítás, megelőzés és tervezés.

Panka és Edina a “Reuse” csoporthoz csatlakozott, ahol rengeteg előremutató ötlet született.

 

Az egyik személyes kedvencünk: bölcsődében bevezetni a mosható pelenkát - méghozzá úgy, hogy a használt pelusokat begyűjtik és egy közös mosodából tisztán kapják vissza az intézmények. Így nem kerül plusz teher a bölcsődei gondozókra. A rendszer már sikerrel működik Hollandiában és Angliában is, aminek mintájára itthon is el lehet kezdeni kidolgozni egy hasonlót.

A másik megállapítás, amit mi nagyon fontosnak érzünk: hangsúlyt kell fektetni a kommunikációra és az edukációra.

“Jelenleg rengeteg téves elképzelés él az emberekben a mosható pelenka használatáról, ezen közösen, összefogva tudunk csak változtatni.” - mondja Edina.

Mint kiderült, a tévhitek, előítéletek nem csak nálunk jelentenek problémát, hanem más országokban is bőven van tennivaló ezen a téren.

 

És hogy mi a következő lépés?

Az ötletek rendszerezése után a szervezők részletesen kidolgozzák a program lépéseit, majd kezdődhet a megvalósítás!

A Zöldövezet Társulás elsősorban az edukációban szeretne és tud szerepet vállalni. Emellett nagyon értékes tudásunk, tapasztalatunkat van a mosható pelenka kölcsönző működtetéséről, amit szívesen megosztunk, hiszen másoknak is jó példa lehet.

A megbeszélés nekünk is hatalmas lendületet adott, hogy folytassuk a mosható pelenka népszerűsítését Magyarországon.

Alig várjuk, hogy folytathassuk a közös munkát, amiről természetesen nektek is beszámolunk majd!