Filmajánló: Ne nézz fel!

Lead kép
filmajánló
Lead szöveg
Nem sok embert ismerek, aki szereti a katasztrófafilmeket, valószínűleg jó okkal. Pár óráig, akár napokig is a film után megmarad bennünk a szorongó érzés, hogy ilyen egyszer velünk is megtörténhet. Szerencsére a Ne nézz fel! nem hagy akkora nyomot, hogy ilyen rémálmok fenyegessék az embert.

Havi filmajánlónk következik, ami ezúttal inkább kritika.

 

A film Amerikában játszódik, ahol két mezei csillagász, Kate Dibiasky (Jennifer Lawrence) és Randall Mindy (Leonardo Dicaprio) véletlenül felfedez egy új, Everest méretű üstököst, ami egyenesen a Föld felé halad, szinte teljes bizonyossággal a civilizáció végét jelentve ezzel. A tudósok, ahogy rájönnek a veszélyre, próbálják figyelmeztetni az Amerikai Egyesült Államok elnökét (Meryl Streep), de sem ő, sem a média, sem a civilek egy nagy része nem veszi az üstököst különösebben komolyan. Ami ezután következik az egy szatirikus és túlságosan is leegyszerűsített korrajza a társadalomnak, amiben a politikai polarizációnak, a tudomány megkérdőjelezésének, illetve a média és a gazdagok befolyásának a témája is központi szerepet kap. 

A filmet nézve világossá válik már az elején, hogy a klímaváltozással szeretne párhuzamot vonni a történet, de csak a felszínt súrolja és kihagyja az igazán nehéz és érdekes kérdéseket. Ez többet között amiatt is van, mert egy tőlünk függetlenül a Föld felé haladó üstököst nehéz összehasonlítani egy emberiség által generált globális problémával. Emiatt maradnak azok az általános üzenetek, hogy a politika öncélú, a gazdagok megalománok és az embereket jobban érdeklik a celebek, mint a Föld sorsa. Ezekben van igazság, de túlontúl leegyszerűsíti a problémát és lenézi vele a nézőket. A film elkerüli azokat a kérdéseket, amiket valóban érdekes lenne megpróbálni megválaszolni. Mint például, hogy hogyan tudna átalakulni egy fogyasztói társadalom viszonylag gyorsan úgy, hogy a környezet és a civilizáció is épségben maradjon? Vagy hogy etikus-e elvárni a társadalmilag fejlődő rétegektől, hogy ne kövessék a náluk gazdagabbak példáját és ne éljenek túlzott fogyasztói életmódot? Vagy azt, hogy a klímaváltozás miatt otthonukat elhagyni kényszerülő milliók vándorlása milyen konfliktusokat fog előidézni és azokat hogyan fogja az emberiség békésen megoldani?  

A film bevallom olykor szórakoztatóan tart ferde tükröt, de annyira azért nem vicces és igazából semmi konstruktívat nem mond, ami egy szatíra esetében nem szerencsés.
 

Műfaj: vígjáték, dráma

Téma: világvége

Kicsiknek vagy nagyoknak: 13+

Miért érdemes megnézni: A film különösebben nem jó, de ez elgondolkodtatja az embert, hogy mit kellett volna másképp csinálni.