Filmajánló: The Territory

Lead kép
film
Lead szöveg
A dokumentumfilmek általában arról ismertek, hogy a legkevésbé sem objektívak. Az oroszlánok egyik filmben vérszomjas vadállatok, míg egy másikban leleményes és gondoskodó csapatjátékosok. Ez a fajta egyoldalúság segít egy egyértelmű üzenet megfogalmazásában, de kevés teret ad egy-egy téma körbejárására, vagy egy konstruktív vita indítására. Részben ezért is üdítő a Territory állandó nézőpont váltása. Havi filmajánlónk következik!

 

A film az amazonasi Uru-eu-wau-wau őslakos törzs, köztük is a fiatal, épphogy felnőttkorúvá érett Bitate történetét követi, akik próbálják megvédeni megmaradt területüket az egyre nagyobb számban érkező illegális erdőirtóktól. A munkájukat segíti egy helyi emberjogi aktivista, Neidinha Bandeira, akivel együttesen, kamerák és drónok segítségével próbálják leleplezni a betolakodókat és ráirányítani a világ figyelmét az Amazonas esőerdő rohamos csökkenésére. A film nagyrészt a törzs és Bandeira mindennapi munkájára és annak 3 éves fejlődésére fókuszál, de ugyanakkor nem feledkezik meg bemutatni az “ellenséget” sem, ami egy érdekes irányba tereli már rögtön az elején a narratívát. Bár a film egyértelműen az Amazonas és az Uru-eu-wau-wau oldalán áll, rávilágít arra is, hogy a betolakodók egy elképesztően egyenlőtlen Brazíliában élnek és azt az álmot kergetik, hogy egyszer nekik is saját földjük legyen. Az ő szemszögükből igazságtalan, hogy az őslakosok sajátjukként tekinthetnek az őserdőre anélkül, hogy megdolgoztak volna érte. Bár nehéz ezzel a logikával teljesen szimpatizálni, de a film ezzel legalább segít kicsit árnyalni és közelebb hozni egy sokszor nagyon egyoldalúnak és távolinak tűnő problémát. 

 

Műfaj: dokumentumfilm

Téma: illegális erdőirtás, Amazonas, őslakosok visszaszorítása

Kicsiknek vagy nagyoknak: inkább nagyobbaknak

Miért érdemes megnézni: a film több szemszögből mutatja be az erdőirtás problémáját és a “rosszfiúknak” is mikrofont ad. Ezzel szó szerint testközelből, fáról fára nézhetjük végig az Amazonas esőerdő pusztulását, de az Uru-eu-wau-wau törzs fáradhatatlan harcát. Egy riasztó, de egyben nagyon érdekes film élmény.