Filmajánló: Egy délután a legelőn

Lead kép
film
Lead szöveg
Nem tudom, te hogy vagy vele, de én nem szeretem a természetfilmeket. 
A természetfilmekben általában azt láthatjuk, ahogy az egyik állat levadássza a másikat. Tudom, hogy ez az élet rendje, de én mindig szurkolok mindkét állatnak :) Csak az egyiknek sikerülhet, és ilyenkor sajnálom a másikat. Ezért nem szeretek természetfilmet nézni. De az Egy délután a legelőn más...

 

Ez az a film, amit gyakran berakok vasárnap délutáni pihenéshez, mert teljesen lenyugtat, és egy másik világba visz.

A filmben Sáfián László juhászt és munkáját ismerhetjük meg. Sáfián munkája ma már egyedinek mondható, nemigen akad ember, aki úgy foglalkozna a juhokkal, ahogy ő teszi.

Sáfián László már gyerekkora óta juhokkal foglalkozik, szakmáját még az apjától tanulta. Érdekes volt hallgatni, az apja hogyan adta át a tudást neki, hogyan alakult kettejük kapcsolata. 

Sokat tanultam a filmből, például nem is gondoltam volna, mennyi mindenre kell figyelni, amikor juhokat legeltet az ember. Szinte koreográfiája van az egésznek, mert nem mindegy, merre legel a juh, figyelni kell rá, hogy egyenletesen legeljen, mert az jobb a gyepnek, de fontos az is, hogy jóllakjanak a juhok. 

Bár sejtettem, mégis különös volt ezt hozzáértőtől hallani, hogy a juhoknak is megvan a saját személyiségük, minden állat egyedi. Ráadásul megvan a saját akaratuk is, amit az ügyes pásztor figyelembe is vesz. Így tanul egymástól az állat és az ember. 

A terelőkutyák kiválasztásáról és tanításáról, valamint magáról a terelő munkáról is nagyon érdekes dolgokat hallhatunk a filmben. Mindezt Sáfián László bölcs hangján, egy kis tájszólással fűszerezve, miközben a juhok csengettyűje szól a háttérben. 


Egy délután a legelőn

Műfaj: természetfilm

Téma: pásztorkodás, a pásztor, mint mesterség, tudás átadás, generációk, juhok, terelőkutyák, természet, gyepek, legeltetés 

Kicsiknek vagy nagyoknak: mindenkinek, de tényleg

Miért érdemes megnézni: a film kellemes hangulata magával repít, és közben olyan érdekes dolgokat tudhatunk meg, amikről egyébként soha nem is hallottunk volna. Tökéletes vasárnap délutáni családi kikapcsolódás. A film megmutatja nekünk, miért érdemes vigyázni a természetre.