Így zöldítjük a sportrendezvényeket!

Lead kép
fina
Lead szöveg
A Zöldövezet itthon 15 éve dolgozik sportrendezvények zöldítésén: a kezdetektől fogva ott voltunk az ilyen irányú törekvéseknél. Munkánk eredményeként egyre több szervező tesz kézzelfogható módon a fenntartható sportrendezvényekért. Schmitt Petrával, a hamarosan kezdődő Atlétikai Világbajnokság fenntarthatósági vezetőjével a korábbi FINA Vizes Világbajnokság zöldítésével kapcsolatos tapasztalatairól és a fenntartható sportrendezvények jövőjéről beszélgettünk.

 

Mesélj magadról kicsit! Milyen rendezvények kötődnek a nevedhez? 

Húsz éve foglalkozom sportesemény szervezéssel, ezalatt az idő alatt számos magyar és külföldi sportversenyen dolgozhattam. Mindenképp kiemelném a két hazai világbajnokságomat, a 2010-es triatlon világbajnokságot és a 2022-es FINA vizes VB-t. Jelenleg pedig már nagyban készülünk Magyarország eddigi legnagyobb sporteseményére, az atlétikai világbajnokságra, amelynek a fenntarthatósági vezetője vagyok. 

 

fina1

 

Mit jelent az, hogy “zöld” egy fesztivál, egy rendezvény és miért fontos ez szerinted? 

Számomra egy sportesemény attól lesz „zöld”, hogy tudatosan készülünk az adott rendezvény környezeti terhelésére és igyekszünk csökkenteni azt a lehetőségeink szerint. Vannak általános elemek, amelyek minden eseményen megjelennek, de vannak sportágspecifikus szempontok is, amelyekre külön oda kell figyelni. A sport a népszerűségén keresztül egyedülálló közeget nyújt fontos társadalmi üzenetek közvetítéséhez. Ezek közé tartozik a környezetvédelem és tágabb értelemben a fenntarthatóság, ami napjaink egyik legaktuálisabb témája. 

 

Honnan, miből fakad az elhatározás egy főszervezőben, hogy zöldítse a rendezvényét? 

Tapasztalatom szerint ez az elhatározás leginkább a főszervezők személyes elkötelezettségéből fakad. Azok a vezetők vállalkoznak ilyenre, akik maguk is igyekeznek környezettudatosan élni a mindennapokban és ettől válnak hitelessé. Ugyanakkor hozzáteszem, hogy egy ember nem elég, a teljes szervező csapat elkötelezettsége szükséges a sikerhez. 

 

Tegyük kicsit mérlegre a dolgokat! Teljesen őszintén: mivel jár és mit hoz az, ha egy rendezvény szervezői belevágnak a zöldítésbe? 

Nem tagadhatjuk, hogy a zöldítés jelentős plusz munkával, szervezéssel és költségekkel jár. A mérleg másik oldalán viszont ott vannak a kézzel fogható eredmények, például a hulladékcsökkentés, a szelektív hulladékgyűjtés, vagy a karbonsemlegesítés területén. A társadalmi felelősségvállalásból fakadó jóérzés is jelentős, illetve felbecsülhetetlen az az edukációs érték, amit egy zöld eseményen át tudunk adni a fiatalabb generációk számára.    

 

A számok nyelvén, mit mesélnél a Zöldövezettel közös eredményeitekről a 2022-es FINA Vizes Világbajnokság kapcsán? 

Nagyon büszkék vagyunk, hogy a Zöldövezet segítségével sikerült jelentős mennyiségű szelektív hulladékot eltéríteni a lerakótól és megmenteni újrahasznosításra. A margitszigeti szurkolói zóna mindennapjainak meghatározó része volt a sárgapólós Zöldövezetes csapat látványos munkája a szelektív hulladékgyűjtés terén, amelynek része volt a nagyon alapos helyszíni hulladék előválogatás is. A családi zöld napon a Zöldövezet aktivitásain keresztül pedig rengeteg gyerek szerezhetett értékes tudást játékos formában. 

 

Most már neked is több éves tapasztalatod van ebben. Már a rendezvényzöldítésben. Hogy látod, hogy érdemes és hogy nem érdemes ebbe az egészbe belevágni? 

Ahogy korábban említettem, akkor érdemes belevágni, ha a teljes szervező bizottság elkötelezett az ügy mellett és a zöldítés áthatja az esemény különböző területeit. A hitelesség számomra kulcskérdés, ezért csak akkor szabad belefogni, ha valós eredményeket tudunk felmutatni. Nem kell óriás dolgokra gondolni, egy kis sportesemény is lehet zöld, ha tudatosan odafigyelünk a részletekre. Nagyon fontos, hogy a zöld aktivitásokról és eredményekről megfelelően tudjunk kommunikálni, így a szemléletformáló hatás is érvényesülni tud. Óriási löketet tud adni, nem csak pénzügyi, hanem kommunikációs szempontból is, ha a rendezvény szponzorai, partnerei is támogatják a zöld kezdeményezéseket.

  

fina3

 

Mi volt neked a legnagyobb meglepetés ezen a rendezvényzöldítős úton? 

A legnagyobb és legpozitívabb meglepetés számomra az, hogy az elmúlt évek alatt mennyivel nyitottabbak lettek az emberek a zöld rendezvényekkel kapcsolatban. Az első zöld sportrendezvényemen, a triatlon világbajnokságon 12 éve még úttörők voltunk ezen a területen, de mára szinte már kötelező elvárás nagy nemzetközi sporteseményeken a fenntarthatósággal foglalkozni. 

 

El tudod képzelni, hogy szervezz még valaha nem zöld eseményt? 

Nem tudom elképzelni és nem is szeretnék ilyenben részt venni. 

 

Ha kicsit a jósgömbödbe nézel, milyennek látod a fesztiválok, nagyrendezvények jövőjét? 

Lehet, hogy ezek inkább az álmaim, mint a jósgömböm, de olyan sporteseményeket látok, ahol a közönségnek teljesen természetes, hogy önkéntesen és szelektíven gyűjtse maga után a hulladékot. Ez utóbbira nem is annyira lenne szükség, mert a rendezvények egyszer használatos műanyag mentesek lennének. A nézők autómentesen érkeznének és önkéntesen hozzájárulnának az esemény karbonlábnyomának csökkentéséhez faültetési projekteken keresztül. Sorolhatnám még hosszasan, a lényeg, hogy a szemléletformáláson keresztül először a fejekben kell változást elérnünk a környezettudatosság területén.