Fenntartható fesztiválozó kisokos

Lead kép
fesztivál
Lead szöveg
Visszafordíthatatlanul nyár lett, ezzel pedig valószínűleg nemcsak nekünk, de másoknak is megjött a kedve ahhoz, hogy kiszakadjon a városi életből, és belevesse magát a fesztiválszezonba. Az önfeledt szórakozás mindenkinek kijár, mi pedig hoztunk pár tippet arra, hogy a fesztiválozás a környezetünknek se fájjon annyira.

 

  • Vigyél magaddal kulacsot, hordozható étkészletet, és ételtárolókat, és ebbe kérd a megvásárolt meleg ételt! Ha lehet, kerüld az egyszer használatos műanyagokat!
  • A visszaváltható rendszerek (pl. üveg borospohár, újrapohár) nagyon hasznos dolgok, hiszen ilyenkor az italcsomagolásod (jelen esetben poharad) csak átmenetileg kerül használatra, utána már vissza is kerül a körforgásba. Segítsd ezeknek a rendszereknek a működését! (A Zöldövezet a 100%-ban visszatérített betétdíj támogatója, erről itt is írunk)
  • Csak annyi ételt-italt vegyél, amennyit el is fogyasztasz! Inkább többször vásárolj kisebb adagot, mint hogy a maradékot ki kelljen dobni!
  • Szívószál nélkül kérd italod és csak annyi szalvétát vegyél, ami feltétlen szükséges!
  • Fesztiválokon fontos a higiénia, de nedves törlőkendő helyett használj inkább egy kis textil kendőt, amit a kulacsodból be tudsz nedvesíteni
  • Ha mégis hulladék kerül hozzád gyűjtsd a szemetet szelektív gyűjtőkben, ügyelve a jelölésekre, hogy mit lehet az adott színűbe bedobni. Ha nincsenek ilyenek, akkor vidd magaddal a hulladékot, amíg találsz megfelelő gyűjtőt. Ne szemetelj, vagy hagyj bármit (sátrat, ételt, sörösdobozt) magad után!
  • A cigicsikk rendkívül környezetszennyező, ha dohányzol, legyen Nálad gyűjtő dobozka, vagy dobd a csikkgyűjtőbe!
  • A fesztiválra lehetőség szerint menj tömegközlekedéssel, vonattal vagy biciklivel! A car sharing is jó megoldás tud lenni, ha többen mentek és befértek egy autóba. 
  • Bármennyire is buli, a csillámot, konfettit, lufit és egyéb kellékeket inkább mellőzd! Nehéz őket rendesen feltakarítani, könnyen elrepülnek messzire, ezért sokszor a természetben maradnak, ahol komoly veszélyt jelentenek az élővilág számára.
  • Végül pedig légy kreatív és a gardróbodban már meglévő ruhadarabokból rakd össze a fesztivál szetted. Ne vegyél külön erre az alkalomra új ruhát, inkább cseréljétek a barátokkal/barátnőkkel a ruhadarabokat!

Sok fesztiválon mi is ott leszünk, hogy segítsük a zöldülést, csak keressétek a szelektív kukákat és a sárga pólós Zöldövezet csapatot! :)

Ha pedig idén kipróbálnád a fesztiválozás másik oldalát, és szívesen részt vennél a rendezvényzöldítő munkában, akkor jelentkezz a csapatunkba, sok helyen számítanak ránk! Jelentkezéshez írj egy emailt Erikának: nemet.erika@zoldovezet.info