Filmajánló: Period. End of Sentence.

Lead kép
mensturációs szegénység
Lead szöveg
Filmajánló rovatunkban ezúttal egy dokumentumfilmről olvashattok, melynek témája a menstruációs szegénység elleni küzdelem - Tudatos Intim Higiénia projektünk kapcsán így különösen közel áll hozzánk.

 

Period. End of Sentence.

Műfaj: dokumentumfilm

Téma: menstruációs szegénység

Kicsiknek vagy nagyoknak: tizenévesektől kezdve bárkinek 

Miért érdemes megnézni:  mert közel fél óra alatt mindent megtudhatunk a menstruációs szegénységről, amit érdemes

 

A dokumentumfilm egy indiai falu női lakóinak pár hónapját mutatja be, ami alatt egy saját, egészségügyi betétet készítő vállalkozást indítanak. A film, bár rövidebb mint 30 perc, nagyon informatívan mutatja be, hogy miért akkora probléma, ha valaki nem tud (főleg iskolás korában) menstruációs termékekhez jutni és milyen kiutak lehetnek egy ilyen helyzetből. A dokumentumfilm azért is különleges, mert az érintetteket nem a probléma passzív elszenvedőiként mutatja be, hanem egy olyan projektet követ végig, ami azt célozza, hogy a nők önerőből teremtsenek forrást alap intim higiéniai termékekre, ami így a későbbiekben is fenntartható megoldás tud maradni. 

A téma komolysága ellenére a film nagyon jó hangulatú, sok benne a szégyenlős kuncogás és a sikertől széles mosoly. Mindenkinek ajánljuk, aki kicsit többet szeretne megtudni a menstruációs szegénységről, de nincs ideje hosszasan utána olvasni.


A menstruációs szegénység nem csak távoli országok problémája!
Magyarországon minden negyedik nő számára gondot jelent a menstruációs eszközök megvásárlása.
A Zöldövezet Tudatos Intim Higiénia kampányával a környezetvédelmi okok mellett emiatt is felhívjuk a figyelmet az újrahasználható menstruációs eszközök használatára, és küzdünk a téma tabusítása ellen.