Takarékosság – nemcsak kényszer, jó érzés is lehet!

Lead kép
energia
Lead szöveg
Október 31. idén a Takarékosság világnapja is. A növekvő élelmiszer- és energiaárak miatt a költségek csökkentése minden háztartás számára előtérbe került, ezért új szokásokat kezdtünk el az életünkbe beépíteni. Ezek fenntartása nemcsak anyagi szempontból, hanem a környezettudatosság miatt is rendkívül fontos.

Min takarékoskodhatunk?

Szinte mindenen, ami fogyasztással kapcsolatos: az élelmiszereken, vízen, áramon, gázon, üzemanyagon. A kérdés inkább az, hogy hogyan – hiszen sajnos nem minden spórolós megoldás környezetbarát!

A nulladik lépés minden új, életmódot befolyásoló kérdésben az, hogy felmérjük a saját mindennapi szokásainkat, és átgondoljuk, min tudunk változtatni. Érdemes egyszerű, könnyen megvalósítható lépésekkel kezdeni, hogy a sikerélmény motivációt adjon a továbbiakhoz!

Segítség lehet a változtatáshoz az is, ha igyekszünk nem nehéz teherként, lemondásként tekinteni ezekre, hanem meglátni bennük a lehetőségeket!

Nézzünk néhány szempontot azokról a területekről, amik szinte mindenkit érintenek:


Utazás

  • Ha autó helyett tömegközlekedéssel utazunk, teremtsünk kikapcsolódási lehetőséget: vigyünk magunkkal könyvet, de kihasználhatjuk az időt akár egy-egy érdekes podcast meghallgatására vagy akár nyelvtanulásra is: bármire, amire máskor nehezebben találunk alkalmat.
  • Ha rollerre vagy biciklire pattanunk egy rövidebb útra, esetleg a gyaloglás mellett döntünk, a napi mozgás szükségletünk egy részét ki is pipálhatjuk.
  • Ha mégis autóval közlekedünk, törekedjünk arra, hogy minél jobban kihasználjuk a járművet, vagyis lehetőleg ne egyedül üljünk benne. Ha a jószomszédi viszony engedi, minden nap más szülő viheti iskolába a gyerekeket, így nemcsak benzint, hanem időt is spórolunk magunknak, egymásnak. 
  • Hosszabb utaknál megfontolhatjuk a telekocsis megoldást – még az is lehet, hogy érdekes találkozásokban lesz részünk! :)

 

Élelmiszerek

  • A tudatos tervezés, bevásárlólista írás előnye a pénzmegtakarításon túl, hogy kevesebb időt kell a boltban keringve töltenünk – és nem fogjuk pont azt elfelejteni, amiért indultunk…
  • A szezonális, hazai termékek fogyasztásának sem csupán anyagi- és környezetvédelmi haszna van, hanem változatosabbá is tehetjük vele az étkezésünket. Új recepteket fedezhetünk fel, ha abból próbálunk gazdálkodni, ami éppen terem – nem pedig a messziről ideszállított, drága zöldséget-gyümölcsöt keressük a boltokban.
  • Az élelmiszermentéssel kapcsolatban többet ebben a cikkünkben olvashatsz.

 

Energia

  • A telefon, laptop túltöltésével energiát pazarlunk, ráadásul csökkentjük az akkumulátor élettartamát is! Ne hagyjuk tehát feleslegesen a töltőn ezeket és a töltőt se felejtsük bedugva!
  • Ha fedő alatt főzzük az ételt, gyorsabban és energiatakarékosabban készül el, sőt, az ízek is jobban benne maradnak.
  • A sütő kikapcsolás után is sokáig meleg, így ha már majdnem kész az étel, ki lehet kapcsolni. Ha pedig elkészült, hagyjuk nyitva az ajtaját, érezhetően kellemesebb idő lesz a konyhában!
  • Ha régi, rosszul záródó az ablak, pár ezer forintos ablakszigetelővel is könnyen orvosolható a probléma, amíg nincs lehetőségünk a nyílászárókat  lecserélni.
  • Hideg-meleg szempontjából mindenkinek más a komfortzónája, és persze az se mindegy, hogy ülőmunkát végezve tartózkodunk otthon egész nap, vagy épp jövünk-megyünk, házimunkát végzünk. Ezért nehéz megmondani, hogy mi az ideális hőmérséklet, de mindenképp érdemes kipróbálni, hogy tudunk-e csökkenteni akár csak 1-2 fokot is, és inkább jobban felöltözni. Alváshoz pedig mindenképp egészségesebb, ha hűvösebb van a hálószobában, és inkább melegebb paplant használunk. 
  • A bojler megfelelő beállításával is jelentős spórolás érhető el – itt is a saját felhasználási szokásaidnak megfelelően tudod megtalálni az ideális hőfokot.
  • Vizet nemcsak a rövidebb zuhanyzással spórolhatunk, hanem a „szürkevíz” hasznosításával is: a felfogott vizzel öblíthetjük a WC-t. Ha zöldséget, gyümölcsöt mosunk, a vizet utána használhatjuk öntözésre a kertben vagy a szobanövényeknél, ugyanígy a tojás főzővizét is, ami tele van ásványi anyagokkal. 

És tudjátok: a Zöldövezet egyik legfontosabb küldetése a hulladékcsökkentés! Kevesebb csomagolóanyag használatával, komposztálással is spórolhatunk, a kifogyott üvegek, palackok újrahasználatával pedig még anyagi előnyhöz is jutunk. Becsüljük meg, ami rendelkezésünkre áll!

Ne feledjük: sok kis lépésből adódik össze a nagy hatás, a környezettudatos gondolkodás pedig szinte észrevétlenül épül be a mindennapjainkba, ami aztán más, jelentősebb dolgokban is megmutatkozik!