Így telt a nyarunk – Ott voltunk a FINA szurkolói zónában is

Lead kép
fina
Lead szöveg
Júniusban sem pihentünk: rendezvényzöldítő csaptunk a FINA szurkolói zónát zöldítette a Margit-szigeten, amíg a szelektív szemléletformáló standunkkal és RePlacc játszóházunkkal a FINA családi napon vettünk részt.

 

2022. június 17. és július 03. között lezajlott a 2022-es vizes világbajnokság. Ez alatt a három hét alatt mi zöldítettük a Margit szigeten a FINA szurkolói zónát. Kint volt több szett gyűjtőedényünk (egy műanyag, egy papír és egy üveg kuka alkot egy szettet), amibe szelektíven tudták gyűjteni a hulladékot a résztvevők, a kukákat pedig a kis folyamatosan ellenőrizték és mentették a keletkezett hulladékot. Pár nap alatt sikerült elérni, hogy a sárga pólót meglátva még az is a megfelelő szelektívbe dobta a hulladékot, aki korábban ezzel nem foglalkozott. Jó érzés volt, hogy az emberek értékelik a munkánkat és igyekeztek megkönnyíteni azt.  

A szorgos munkának és az emberek odafigyelésének hála 14 köbméter hulladékot mentettünk meg, ennyi hulladék kerül újrahasznosításra a szemétégető helyett. Ezzel kb. 1720 kilogrammal csökkent a rendezvény szén-dioxid (CO2) kibocsátása.  

A zöldítés mellett egy kisebb csapatunk részt vett a június 25-én megrendezett Családi napon, ahol a szelektív standunknál a szelektív hulladékgyűjtésről, komposztálásról tanulhattak játékos formában a látogatók. A komposzt turkáló játékunk segítségével a komposztálással testközelből ismerkedtek meg a kisebbek, bekötött szemmel csak tapintás alapján kellett kiválasztaniuk a komposztból mi komposztálható és minek nincs ott keresnivalója. Emellett kézműves foglalkozást tartottunk a gyerekeknek, ahol régi lepedőkből zászlót készíthettek és festhettek, ez a programunk az örök gyerekek körében is rendkívül népszerű volt. A legkisebbeket RePlacc játszóházunk várta, ahol nem használt tárgyaknak, eszközöknek adunk új formát és célt. Amíg a gyerekek játszottak, a felnőttek a hulladékból újraalkotott chillpontunkon pihenhettek meg. Aki egy kis kihívást szeretett volna kitölthette a szelektív totónkat, valamint kiszámolhatta az ökolábnyomát. 

 

A program a KEHOP-3.1.5-21-2021-00003 sz. 'Szemléletformálás, oktatás, tudatosítás' c. projekt segítségével, a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg. 

Képek