Környezettudatos menstruáció? – Lehetséges!

Lead kép
menstruáció, intim kehely
Lead szöveg
Menstruáció, havibaj, télapó. Bármely néven is szólítjuk, társadalmi szinten nem vagyunk jók a témáról való kommunikációban. A menstruációt még mindig rengeteg tabu és tévhit övezi, pedig az emberiség körülbelül felét érinti minden hónapban!

A tabusítás nemcsak a közbeszédet határozza meg, hanem a törvényhozást is: bár a hulladékcsökkentés és -kezelés prioritást élvez az EU-ban, a menstruációs termékekből keletkező hulladék szabályozása, főképpen a megelőzés ebből szinte teljesen kimarad.
A nemzetközi Environmenstrual Week alkalmából most összeszedtünk pár fontos információt az egyszer használatos menstruációs termékek negatív környezeti hatásáról, illetve az újrahasználható alternatívák előnyeiről.

Több tonna betét és tampon – mi lesz velük?

Kezdjünk is egy egyszerű számítással! A Zero Waste Europe 2019-es menstruációs termékekről szóló kutatása szerint, egy nő átlagosan 32 menstruációs terméket használ ciklusonként, aminek a súlya kb. 384 g. Ez azt jelenti, hogy élete során 180 kg betétet és tampont fog kidobni! EU szinten ez évente 50 milliárd kidobott menstruációs terméket, 590 ezer tonna szemetet jelent. Ráadásul, mivel nagyon limitált ezeknek a termékeknek az újrahasznosítása, 87%-uk lerakásra kerül, 13%-át pedig elégetik. Jó esetben ez „csak” nagy helyfelhasználást és üvegházhatású gázok keletkezését jelenti. Rossz esetben, ha nem szakszerűen kerül lerakásra a hulladék, akkor a bomlással együtt mind az organikus, mind a mesterséges toxikus anyagok beszivároghatnak a talajba és vizeinkbe, veszélyeztetve az élővilágot és saját egészségünket is
További probléma, hogy vannak, akik még ma is a kuka helyett a wc-be dobják a használt menstruációs termékeiket, amik egyrészt eldugíthatják a csatornát, másrészt beszennyezhetik a vizeket és tengerpartokat, ezzel tovább terhelve a környezetet és a gazdaságot egyaránt.

Megoldás akár 10 évre egyetlen eszközzel!

Az egyértelmű megoldást erre a problémára az újrahasználható menstruációs termékek jelentik, hiszen a menstruációs bugyik, mosható betétek és intimkelyhek bármelyike kevesebb felhasznált energiát, pénzt és hulladékot jelent, mint eldobható társaik. A menstruációs kelyhet például elég mindössze egy-két ciklus során használni ahhoz, hogy az egyszer használatos tamponokhoz és betétekhez képest környezeti szempontból megtérüljön. Ha pedig sikerül hosszú távon elköteleződnünk mellette (átlagosan 5-10 évig is használhatjuk), az egyszerhasználatos termékekből származó hulladékot 99%-kal is tudja csökkenteni. Ez azért is nagy fegyvertény, mert ha a nőknek csak 20-30 %-a váltana intimkehelyre, akkor az EU-ban évente akár 100-150 ezer tonnával csökkenne a lerakásra vagy égetésre szánt hulladék mennyisége! Ez pedig nemcsak a környezetet védené, hanem a gazdaságilag is előnyös: mi is jobban járunk vele, a városok pedig kevesebbet költenének a hulladékkezelésre. Ugyanez elmondható a menstruációs bugyikra és mosható betétekre is, bár ezek valamivel hamarabb elhasználódnak. 

De akkor miért nem választja mindenki ezt?

A gazdasági és környezeti előnyök ellenére a társadalomnak továbbra is csak egy kis hányada használ újrahasználható menstruációs termékeket. Vannak akik bizalmatlanság vagy információ hiány, mások a vérzéshez kapcsolódó szégyenérzet miatt nem váltanak. Nagyon sokaknak pedig (Magyarországon minden negyedik nőnek!) az eldobható termékek megvásárlása is problémát okoz, és nincsen egyszeri 5-10 ezer forintjuk, amit intimkehelyre vagy mosható bugyira költhetnének. Pedig hosszú távon a menstruációs szegénység problémájára is megoldást jelenthetnek ezek az eszközök, hiszen már néhány hónap alatt megtérülhet az áruk!

Az emberek rendelkezésre álló jövedelmét nem lehet egyik percről a másikra megváltoztatni, a termékek után fizetett adót azonban igen! Európán belül jelenleg Magyarországon a legmagasabb, 27% a menstruációs termékek adókulcsa. A legtöbb európai országban ez 3-9% között mozog, Írországban pedig teljesen el is törölték.

Váltanék, de hol kezdjem?

Reméljük, hogy a cikk felbátorítja majd az eddig bizonytalan olvasót, hogy váltson valamilyen újrahasználható termékre! Szerencsére ma már egyre több választási lehetőség van – kehely, mosható betét, menstruációs bugyi –, így mindenki megtalálhatja a neki megfelelőt, amivel komfortosan és biztonságban érzi magát – kompromisszumok nélkül!

Mivel tapasztalatból tudjuk, hogy nem egyszerű dönteni és belevágni, összeszedtünk pár hasznos forrást, ami segíthet elindulni ezen az úton. :)

Jó szívvel ajánljuk nektek hormonmentes.hu csatornáját, ahol érthető, gyakorlatias és közvetlen formában tudhattok meg minden információt a kehely használatáról - és még számtalan, menstruációhoz, ciklushoz kapcsolódó témáról.
 


Ez a link pedig egy hazai menstruációs bugyi, a This is redy oldalára kalauzol, ahol minden fontos infót meg lehet találni a bugyikról:

Hogyan működik a menstruációs bugyi?
 


Forrás:
https://zerowasteeurope.eu/wp-content/uploads/2019/12/bffp_single_use_menstrual_products_baby_nappies_and_wet_wipes.pdf