Menstruáció tudatosan? – Beszéljünk róla!

Lead kép
menstruáció
Lead szöveg
Október 17-21. között rendezik az Environmenstrual Week kampányt. A korábbi évekhez hasonlóan idén is csatlakozunk hozzá, hiszen a fenntartható, környezetbarát menstruációs termékek népszerűsítése, a témával kapcsolatos tévhitek és tabuk eloszlatása a legfontosabb céljaink között szerepel!

 

Idén is csatlakozunk a nemzetközi Environmenstrual Week kampányhoz, melynek célja, hogy felhívja a figyelmet az újrahasználható intimhigiéniás termékekre, valamint a menstruációs szegénység problémájára. A témát ma is rengeteg tabu övezi, ami miatt sok fiatal lány számára a havi vérzés szégyellnivaló vagy épp félelmetes. Nem csak környezetvédelmi, hanem egészségügyi szempontból is fontos, hogy a kampányhét keretében (is) beszéljünk ezekről a problémákról!

Csak néhány megdöbbentő adat, amiből rögtön látszik, hogy miért olyan fontos téma ez:

  • Egy egészségügyi betét lebomlási ideje 500-800 év.
  • A népszerű márkák által gyártott betétek, tamponok nagy része tartalmaz műanyagot, nem is beszélve a csomagolásukról.
  • Ezek a termékek vegyszereket, illatanyagokat is tartalmaznak – ráadásul ezeket nem kötelező feltüntetni a csomagoláson! A bőrrel érintkezve ezek károsak lehetnek.
  • A menstruációs szegénység sem egy távoli probléma: Magyarországon minden negyedik (!) nőnek anyagi gondot okoz a menstruációs termékek megvásárlása, sokan az iskolából is kimaradnak emiatt minden hónapban, ráadásul tovább növeli a vérzéshez kapcsolódó szégyenérzetet.

Tudatos intimhigiénia kampányunkkal egész évben folyamatosan dolgozunk az újrahasználható, környezetbarát termékek népszerűsítésén, a tévhitek és tabuk eloszlatásán, ezen a héten pedig az #environmenstrualweek kapcsán kiemelten is foglalkozunk a témával! Kövessétek posztjainkat a Facebookon és az Instagram oldalunkon is!