6+1 érdekesség a komposztálásról

Lead kép
komposzt
Lead szöveg
Október 10-e a Komposztálás Világnapja. Ezt a szót hallva elsőként általában egy kert végébe épített komposztáló jelenik meg a szemünk előtt, ám a lakásban sem lehetetlen megoldani! Sőt, a városokban egyre több közösségi komposztáló nyílik. Minderről részletesen is fogunk írni október folyamán. Kezdetnek összegyűjtöttünk néhány érdekességet a komposztálásról!

 

  1. 1. A háztartási hulladék 30%-a komposztálható szerves anyag. Ez kb. napi fél kg-ot jelent – ennyivel könnyebb lesz a kukád, ha belevágsz a komposztálásba!
     
  2. 2. A komposzt nem időigényes, de néha azért kell neki egy kis gondoskodás: 2-3 havonta át kell forgatni, illetve figyelni kell rá, hogy ne száradjon ki de ne is legyen túl nedves.
     
  3. Kert nélkül is belevághatsz! A lakásban történő komposztálást végezheted gilisztakomposzttal, vagy ha ettől viszolyogsz, egy kis zárt beltéri tárolóban gyűjtheted a szerves hulladékot, amit utána bele kell forgatni a földbe. Ha nincs telked vagy olyan terület a közeledben, ahol erre lehetőséged van, akkor az erkélyen egy nagyobb balkonládában, földdel keverve készülhet a friss, jó minőségű virágföld. Ha pedig erkélyed sincs, keress egy közösségi komposztálót, ahol leadhatod a „terméket”.
     
  4. Ha lakásban komposztálsz, a komposztálóból lecsapolható folyadékot – vízzel hígítva – tápanyagdús öntözővízzel locsolhatod a szobanövényeket.
     
  5. A déligyümölcsök héját alaposan megmosva, apróra darabolva szabad csak a komposztba dobni, a tojáshéjat szintén összetörve tehetjük bele.
     
  6. Rádobnád? Ne tedd! Ezek a dolgok sajnos nem komposztálhatók: 
    • „lebomló” csomagolások, nejlonzacskók (csak ipari körülmények között bomlanak le
    • teafilter (műanyagot tartalmazhat)
    • használt zsebkendő, szalvéta (fertőzésveszély és az esetleges műanyagtartalom miatt)
    • parafadugó (festékanyagot, vegyszert tartalmazhat)
    • kenyér illetve bármilyen főtt étel maradéka (vonzza a rágcsálókat, fertőzésveszélyes lehet)
       
  7. +1 Végül néhány érdekesség, amikről talán nem is gondoltad volna, hogy komposztálható: festetlen haj és köröm, növényevő háziállatok alól származó alom (de a húsevőké nem!), fűszerek, kávézacc, teafű (filter nélkül), luffa szivacs, 100% természetes anyagból készült textil (kis mennyiségben)