Hulladék helyett lehetőség! – 2. rész

Lead kép
üvegek
Lead szöveg
Nem minden hulladék, ami annak látszik! Gyakran automatikus mozdulattal rakjuk a kukába azt is, ami még újrahasználható lenne. A szelektív gyűjtés jó dolog, de még jobb, ha a szelektív kuka is minél lassabban telik meg! Sorozatunkban ehhez adunk ötleteket. Kezdjük is rögtön az üvegekkel!

 

Üres üvegeket változatos méretekben és formában tud gyűjteni az ember. A lekvárokat, savanyúságokat, szörpöket, mustárt vagy a különböző szószokat, püréket gyakran ebben a formában árusítják, és természetesen a különböző alkoholokat is üvegben vehetjük meg.

Az üvegeket többféleképpen használhatjuk tovább.

Az első módszer az, hogy mi magunk töltjük meg őket valami finomsággal. Házilag nagyon finom savanyúságokat, lekvárokat, szörpöket főzhetünk, de a magokat, rizseket, szálas teát, kávét is tárolhatjuk ezekben az üvegekben. Ha van a közelünkben csomagolásmentes bolt, az ott vásárolt dolgokat már kérhetjük a magunkkal vitt üres üvegekbe, így otthon ezeket már csak a polcra kell tenni. A megfőzött étel maradékát is tölthetjük bele, és nyugodtan tárolhatjuk tovább a hűtőben.

Akár sütik hozzávalóit is el lehet tenni egy üvegben, illetve előre elkészített desszerteket is, például müzlit görögjoghurttal, pudingokat, kompótokat vagy gyümölcssalátát is.

De lényegében bármilyen apróságot tárolhattok benne: szappant, ceruzákat, ékszereket…

Ha valaki imádja a kreatív dolgokat, az üvegekből dekor- és ajándéktárgyakat is tud készíteni. Az üvegeket festéssel, gravírozással, szalagokkal, madzagokkal is lehet díszíteni, és nagyon szép mécsestartó, váza, ceruzatartó, lámpa is készíthető belőlük. Ezek nemcsak az otthon szépítik, de nagyszerű ajándékok is lehetnek.

Ha nem szeretnénk főzni vagy kreatív dolgokba belemerülni, a betétdíjas üvegeket érdemes visszavinni a boltba. A helyi csoportokba is érdemes kirakni, milyen és mennyi üres üvegetek van, ezeket főleg befőzési időszakban könnyedén el lehet ajándékozni. Óvodák, iskolák, művelődési házak is szoktak gyűjteni kézműves foglalkozásokhoz.

Ha pedig nem tudjátok újból felhasználni és nem sikerül elajándékozni az üvegeket, akkor keressétek az üveggyűjtő szigeteket! Ne feledjétek, a fehér üveget és a színes üveget külön konténerbe kell gyűjteni. Elmosni nem szükséges, viszont csavarjátok el a kupakját, ami mehet a fémhulladékok közé!