8 tipp a zöldebb ünnepért

Lead kép
1
Lead szöveg
A karácsony sokunk számára a legnagyobb ünnepek között szerepel, viszont bolygónknak az ünnepi időszak inkább a túlfogyasztásról szól. Ezekben a napokban sokkal több energiát használunk, sokkal több élelmiszert fogyasztunk el feleslegesen és sokkal több kerül a kukába is. Némi odafigyeléssel viszont a karácsony is lehet zöld ünnep.
A szabályok lényegében egy-egy tényezőt leszámítva hasonlatosak a hétköznapi időszakokhoz, csak hangsúlyosabban kell odafigyelni rájuk. Hogy mik is ezek a trükkök? Most csokorba szedtük őket, hogy a karácsony ne a pazarlás ünnepe legyen. Íme:
  1. Karácsonyi nagytakarítás – A lakás takarításakor felejtsd el a környezetkárosító vegyszereket! A környezetbarát takarítószerek nem feltétlenül drágábbak és ugyanolyan hatékonyak mint méreganyagokkal teli társaik.

  1. Tudatos vásárlás – Bevásárláskor hagyatkozz előre megírt listádra, hogy elkerüld a kihagyhatatlannak tűnő ajánlatok által feleslegesen elköltött pénzösszegeket! Persze szatyrot is vigyél magaddal!

  2. Ó, Tannenbaum! - Tudvalevő, hogy a karácsonyfa-választás esetében nem a vágott fenyő a legzöldebb megoldás, de nem is a műfenyő. A gyökeresen vásárolt fákat tavasszal kiültethetjük, de kellő méretű cserép esetén akár több évben is megörvendeztethetnek minket az ünnepek során.

  3. Feleslegesen ne világíts! - Az ünnepi kivilágítások által feleslegesen megugorhat energiafelhasználásunk. Ha nem tudunk lemondani erről a fényűzésről, akkor használjunk alacsonyabb fogyasztású és tartósabb LED-es izzósorokat, és azokat se hagyjuk egész éjszakára bekapcsolva!

  4. Díszek készítése – Ha úgy érezzük van már elég műagyag kacat a háztartásunkban, akkor nincs más hátra mint a saját készítésű díszek megalkotása. Gyerekekkel szuper program!

  5. Ajándékok választása – Igyekezzünk valóban használható ajándékokat vásárolni, emellett választásunk során is részesítsük előnybe ha az ajándéknak szánt tárgy például újrahasznosított vagy más szempontból környezetbarát. Ötletekért klikk ide!

  6. Környezetbarát csomagolás – Felejtsük el a csicsás csomagolópapírokat! Trendi lehet egy újságpapír-csomagolás vagy maradjunk a családban évek óta körbemenő ajándéktasakoknál!

  7. Cipősdoboz akció – Ha van a gyereknek megunt, de még szép állapotban lévő játéka, gondoljuk arra, hogy más gyermek még örülhet neki különösen az ünnepek alkalmával. Biztosan jut még bele a vagonszámra betermelt Mikulás-csomagokból is néhány finomság.


Karácsonykor is egy fő szabály van, akár csak az év 365 napján: gondoljuk át valós igényeinket, és igyekezzünk szerényebbek lenni a fogyasztás terén! Legyen ez az ünnep valóban a szeretteinké és ne a bennünket körülvevő tárgyaké!

Neked is békés, boldog és zöld ünnepet kívánunk!

Az ÖKOSAROK csapata

Fotók: Pinterest

Címkék