Állásfoglalás a biológiai úton lebomló műanyagokról

Lead kép
lebomló műanyaghulladék
Lead szöveg
A műanyagszennyezés káros hatásaira reagálva az Európai Unió ún. műanyag stratégiájának célja az egyszer használatos műanyagok csökkentése, a műanyagok újrahasználatának és a műanyaghulladék újrafeldolgozásának növelése. Az irányelv egyik érdekessége, hogy az egyszer használatos műanyagok alatt érti az ún. bioműanyagokat, azaz a növényi alapú és biológiai úton lebomló műanyag termékeket is, továbbá betiltja az oxo-degradábilis (széteső) műanyagok forgalmazását.

 

 

Mi a probléma a társadalmilag zöld megoldásnak titulált biológiailag lebomló műanyagokkal?

 

A téves kommunikációnak köszönhetően a lebomló műanyagokat régóta tartják számon, mint környezetbarát alternatívákat, holott ezen anyagokat az esetek döntő többségében egyszer használatos termékek formájában forgalmazzák (pl. eldobható poharak, szívószálak, zacskók). Egyszer használatos termékként az eldobó kultúra részét képezik, erősítve a lakosságban a mára berögződött rossz szemléletet, és továbbra is nyomást gyakorolva a természeti erőforrásokra.

 

További gond, hogy jelenleg Magyarországon a komposztálható műanyagok hulladékainak megfelelő kezelésére nincsen lehetőség, ezek a hulladékok így hulladéklerakókban és -égetőkben kötnek ki.

 

//„A lebomló műanyagokból készült termékek gyors terjedésnek indultak a rendezvényszervezés területén, ugyanakkor jelenleg nincs kialakított infrastruktúra a szelektált begyűjtésre és a megfelelő hulladékkezelésre, így a bioműanyagra váltás a fenti probléma megoldása nélkül mindössze zöldrefestő intézkedés// – mondta Csobay Krisztina, a rendezvényzöldítéssel évek óta foglalkozó Zöldövezet Társulás elnöke. – //„Nagyon fontosnak tartjuk, hogy a jogszabályi környezet részesítse előnyben azokat szervezőket, akik valóban zöldre váltanak, azaz betétdíjas, visszaváltható rendszereket vezetnek be a kevesebb hulladék érdekében.”//

 

További probléma, hogy a bioműanyagok küllemükben nagyon hasonlóak a sima műanyagokhoz, így //„könnyen bekeverednek a műanyag szelektív gyűjtőkbe, újabb kihívások elé állítva az újrafeldolgozókat”// – emelte ki Dr. Borosnyay Zoltán, a Hulladékgazdálkodók Országos Szövetségének ügyvezető igazgatója.

 

//„Ezek az anyagok valójában csak ipari körülmények között tudnak lebomlani, így házi komposztálásuk sem megoldás a kezelésükre”// – tette hozzá Urbán Csilla, a Humusz Szövetség elnöke. – //„Azt kell belátni, hogy a műanyagszennyezés fő okozója, hogy túlságosan sok olyan terméket gyártunk és használunk, amelyek rendkívül rövid idő alatt válnak – sok esetben kezelhetetlen – hulladékká. Az első és legfontosabb lépés az egyszer használatos termékek visszaszorítása, többek között újrahasználati rendszerek bevezetésével.”//

 

 

Az állásfoglalást kiadó szervezetek az újrahasználati rendszerek minél szélesebb körű elterjedésén dolgoznak, a helyesen szétválogatott szelektív hulladék gyűjtésének segítésében elkötelezettek, valamint a körforgásos gazdaság támogatói.

 

//„Magyarországon is egyre nő a környezettudatosan működő vendéglátóhelyek száma. A legtöbben jelentős erőfeszítéseket tesznek a műanyag hulladékuk csökkentése érdekében. Fontos, hogy ők is tisztában legyenek azzal, hogy a műanyag PLA-ra cserélése környezetvédelmi szempontból nem a legmegfelelőbb megoldás, itt szemléletbeli változásra van szükség. Nem szabad egyszer használatos anyagokban gondolkodnunk“// - mondta dr. Horvátth Sarolta a Felelős Gasztrohős Alapítvány kuratóriumának elnöke.

 

 

A részletes szakmai állásfoglalás, melyben a hivatkozások is elérhetőek, itt megtalálható: https://humusz.hu/biomuanyag_allasfoglalas

 

 

 

Sajtókapcsolatok:

 


Urbán Csilla

csilla@humusz.hu

0670-410-91-46

Humusz Szövetség
 

 

Csobay Krisztina

csobay.kriszta@zoldovezet.info

0620-509-2007

Zöldövezet Társulás Környezetvédelmi Egyesület
 

 

dr. Horvátth Sarolta

sarolta@gasztrohos.hu

0630-429-48-19

Felelős Gasztrohős
 

 

dr. Borosnyay Zoltán

info@hosz.org

061-422-14-28

Hulladékgazdálkodók Országos Szövetsége
 

 

 

 A Humusz Szövetségről:

A Humusz Szövetség közel 25 éve dolgozik azon, hogy a fenntartható termelés és fogyasztás napi gyakorlattá váljon, és ehhez rendelkezésre álljon az ehhez szükséges ismeret. Érdekérvényesítő munkája során állandó kapcsolatot tart a hulladékos téma érintettjeivel, részt vesz a szakpolitikai egyeztetésekben, véleményez jogszabályokat. Központi budapesti irodájában lakossági tanácsadással, felnőtteknek szóló előadásokkal, gyerekeknek szóló foglalkozásokkal, ill. közösségi komposztponttal várja a hulladékcsökkentés iránt érdeklődőket. Online adatbázisai is népszerűek, úgymint a javítóműhelyek, a visszaváltható italos csomagolások és a hulladékátvevő-helyek adatbázisa.

 

 

 

A Zöldövezet Társulásról:

A Zöldövezet Egyesület 2009 óta lép partnerségre rendezvényekkel, szórakozóhelyekkel környezettudatos intézkedések bevezetése érdekében. A tömegeket összpontosító eseményeken jó minőségű hasznos hulladék nyerhető ki a kommunális hulladékból környezettudatos csapatunk munkájával. Azonban a szelektív gyűjtés szervezése nem csökkenti a konténerek számát. Rendezvények esetében a szemétben megtalálható poharak aránya akár 60% is lehet. Ennek a hulladékmennyiségnek a kiváltására szervezzük visszaváltható Újrapohár programunkat, melynek komoly szemléletformáló hatása is van: az Újrapoharat értékként kezelik a fogyasztók a betétdíjnak köszönhetően. Kiemelten fontosnak tartjuk, hogy a jogszabályi környezet támogassa azokat a szervezőket, akik újrahasználati rendszert vezetnek be szórakozóhelyükön.

 

 

A Felelős Gasztrohősről:

"A Felelős Gasztrohős Alapítvány már hét éve a táplálkozással összefüggő környezeti hatások csökkentése érdekében tevékenykedik. A lakossági szemléletformálás mellett szorosan együttműködünk több mint 40 vendéglátóhellyel, akik fontosnak tartják a környezettudatos üzemeltetést, és komoly erőfeszítéseket tesznek ennek érdekében. Az étel elvitelre használt egyszer használatos műanyag dobozok csökkentése már régóta központi kérdés. Január eleje óta két vendéglátóhely részvételével teszteljük az újrahasználható, betétdíjas doboz rendszert. A rendszer működtetésénél kiemelten odafigyelünk az élelmiszerbiztonsági szabályok betartására és a vendégek visszajelzéseire, igényeire. Az eddigi visszajelzések szerint a dobozok osztatlan sikert arattak a vendégek körében."

 

 

A Hulladékgazdálkodók Országos Szövetségéről:

1991-ben megalakult a Másodnyersanyag Hasznosítók Országos Egyesülete, amelyet 1995-től Hulladékhasznosítók Országos Egyesülete néven ismerhettek. Az Egyesület 2015. decemberétől Hulladékgazdálkodók Országos Szövetségeként (HOSZ) folytatja tevékenységét. Tagvállalataink között egyebek mellett megtalálhatóak vas- és egyéb fém-, papír-, elektronikai-, műanyag- és üveghulladék gyűjtésével, előkezelésével, hasznosításával és a hasznosítható hulladékok kereskedelmével foglalkozó privát gazdasági társaságok, valamint közvetetten többségi állami-, önkormányzati tulajdonban lévő gazdálkodó szervezetek is. A Szövetség kiemelt küldetése a keletkező hulladékok minél nagyobb arányú hasznosításának elősegítése, és ezáltal a környezetterhelés csökkentése, valamint a másodnyersanyagok felhasználásával a természeti erőforrások megőrzése. Emellett a tagvállalataink működéséhez szükséges és megfelelő jogszabályi, valamint gazdasági környezet kialakítása érdekében dolgozunk. Ennek keretében az Innovációs és Technológiai Minisztérium felkérésére részt veszünk annak a két szakmai egyeztető fórumnak a munkájában is, melyeket a minisztérium idén januárban hozott létre a körforgásos gazdaság megvalósításával összefüggő európai előírások átültetése, illetve a hulladékgazdálkodási célértékek teljesítésének a biztosítása céljából.

Képek