Indulhat a madáretetés!

Lead kép
1
Lead szöveg
A téli madáretetés sokak számára vonzó tevékenység, ha viszont valóban az állatok megfigyelése és áttelelésük könnyítése a cél, akkor fontos hogy betartsunk néhány alapvető szabályt. A helytelen és felelőtlen madáretetés az állatok pusztulását jelentheti!
Amennyiben közelebb szeretnénk kerülni a környezetünkben lévő állatokhoz, és gyermekeinkkel is szeretnénk megismertetni őket, akkor érdemes kihelyezünk egy madáretetőt olyan helyre ahová esetleg házunk ablakából is ráláthatunk. Nem a költséges hobbik közé tartozik, ugyanakkor – mint a legtöbb állatokkal kapcsolatos tevékenység – nagy felelősséggel jár. Íme a madáretetés legfőbb szabályai:

Mettől meddig etessünk?

Novembertől, illetve az első fagyok beköszöntével indul a hazánkban maradó, illetve a telelésre hozzánk érkező madarak etetési szezonja. Új etetési helyen el lehet kezdeni ennél korábban, már az ősz beköszöntével is. A költési időszak kezdetével viszont, de legkésőbb áprilisban fejezzük be a kert madarainak etetését. Ilyenkor rendszerint már kellő természetes táplálékbázis áll a madarak rendelkezésére. A szükségtelenül végzett nyári etetés hozzászoktatja az egyedeket a természetestől eltérő táplálékviszonyokhoz, és a felnövekvő generációkat már életképtelenné nevelheti a folyamatos és mesterséges táplálékbőség nélküli életben.


Ne hagyjuk abba az etetést!

A legfontosabb szabály, hogy ha egy helyen elkezdtük a fészkelőállomány etetését, akkor ne hagyjuk abba, mert a madarak gyorsan megszokják és számítanak az adott etetőhelyen található eleségkínálatra, így évről-évre akár messziről is visszatérnek a stabil etetők közelébe telelni. Az etetőre járó kistestű madarak testtömege sokszor alig 5 - 10 gramm. Számukra a nagyobb hidegek jelentős kihívást jelentenek, hisz tartalékaik gyakran csak arra elegendőek, hogy átvészeljék a fagyos éjszakát. Ha másnap nem jutnak elegendő eleséghez a rövid nappal folyamán, mert a megszokott etetőhelyen nem jutnak táplálékhoz, akkor könnyen elpusztulhatnak a következő hideg éjszakán.


Ne csak együnk, igyunk is!

A madarak esetében is fontos, hogy táplálékukat folyadékkal egészítsük ki. Ez tollas barátaink esetében friss, tiszta vizet jelent. Természetesen a téli hidegekben érdemes már este kiönteni a vizet, ha reggel nem akarjuk jégolvasztással kezdeni a napot.


Mivel etessünk?

Magok: Legfontosabb a napraforgó mag, amihez érdemes apróbb szemű magokat (pl. lenmag, köles) keverni. Természetesen vásárolhatunk kész magkeverékeket is erre a célra. Nagyobb, de kizárólag natúr olajos magokat is kitehetünk, mint például a dió, mogyoró, kesudió.

 

Állati zsiradékok: A faggyú, a háj, a vaj és a szalonna is kedvelt elesége a madaraknak, vagy vásárolhatunk cinkegolyó formában faggyúból és magokból készült eleséget.

 

Tipp: A faggyús madáreleséget elkészíthetjük magunk is olvasztott marhafaggyúba kevert magokkal. Formázható, dermedés előtti állapotban műanyag pohárba vagy szilikon formákba öntve szuper eleséget készíthetünk belőle. Kiürült madáretető hálóba helyezhető, vagy faágakra aggatható. Ha akasztót is helyezünk bele dermedés előtt, akkor pedig szépen felakasztható egy alkalmas helyre. Madáreleség készítése szuper program a gyerekekkel, különösen az egyre hosszabb őszi estéken.

 

Gyümölcsök: Elsősorban az ágakra felszúrt alma praktikus a madáretetés céljából, de tehetünk ki szőlőt, körtét is.

 

Egyéb táplálékok: Adható a madaraknak főzött állapotban tojás, rizs, tészta és leveszöldség is, emellett szívesen fogyasztják a lisztkukacot.


Mivel ne etessünk?

Semmilyen sós eleséget ne tegyünk ki a madaraknak, mert az ilyen táplálék a só vízelvonó hatása miatt az állatok pusztulását okozhatja. Tilos tehát a szalonna és a magvak sózott változatát kihelyezni etetés céljából.

Kenyérféleséget adni a madaraknak tilos, mert bélrendszeri problémák által szintén az állatok pusztulását okozhatja. (Vonatkozik ez a nyári vízimadár-etetésre is!)

Fertőzésveszély miatt csonti sem helyezhető ki madáretetés céljából.


Etetőhely kiválasztása

Az madarak etetésére szolgáló eszközöket mi magunk is elkészíthetjük a dizájnostól a praktikusig, ugyanígy persze a készen kaphatóaknak is széles tárházát lelhetjük fel ebben az időszakban a boltokban. Kihelyezésük módja szerint számos több fajtát különböztetünk meg. Egyes madarak a talajon szeretnek jobban táplálkozni, mások inkább az ágak között érzik jól magukat. Ha többféle madárfajt is szeretnénk közelebbről megfigyelni, akkor érdemes több szinten is felkínálni az eleséget. Ügyeljünk ugyanakkor arra is, hogy a madarakat szeretnénk jóllakatni és nem a macskákat, így talajon történő etetéshez olyan helyet válasszunk, ahol macskák nemigen fordulnak elő.

Madárodúk kihelyezésével a kistestű madarak téli búvóhelyét is biztosíthatjuk, ahol az éjszakai fagyokat átvészelhetik. Érdemes egyet-egyet kihelyezni belőlük etetőnk közelébe, hiszen ezekbe – a közhiedelemmel ellentétben – nem csak a költési időszakban, de télen is behúzódnak a madarak.

Forrás: http://www.mme.hu - Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület

 

Címkék