Egyedülálló mosható pelenka kölcsönző indult a Zöldövezet gondozásában

Lead kép
mosható pelenka kölcsönzés
Lead szöveg
Egy kisgyermek születésétől szobatisztaságáig kb. 1,5 tonna veszélyes hulladékot termel az eldobható egyszer használatos pelenkákkal. Ha megvizsgáljuk, hogy 2017-ben csak Magyarországon 91.600 gyermek született, akkor 100.000 tonna veszélyes hulladéról beszélünk. A Zöldövezet újrahasználható mosható pelenkát népszerűsítő programjával ezt a hulladékmennyiséget szeretné megelőzni a hazai hulladéklerakókból.

 

Mitől egyedi a mosható pelenka kölcsönző?
 

A bérelhető mosható pelenka csomagokban kizárólag magyar otthonról dolgozó édesanyák (ún. WAHM - Work At Home Mom-ok) által készített pelenkafajtákat készítettek össze. A kisgyermek mellett otthon varró anyukák számára így a megélhetés forrását is támogatják. Részletes mosási útmutatóval a mindennapokban használt mosószerek környezetbarát alternatíváját is bemutatják. A regisztráció webes felületen és telefonon is lehetséges.

 

Népszerűsítés, tanácsadás
 

A Zöldövezet azokra is gondolt, akik csak most vágnának bele a hulladékmentes pelenkázásba. Modern mosható pelenkát népszerűsítő kisvideójuk elkészítésében egy fejér-megyei Baba-mama klub önkéntes családjai voltak segítségükre. A pelenkacsomagok használatához részletes útmutatót is készítettek, valamint online tanácsadást vállalnak, hogy minden család megtalálja a gyermekének legmegfelelőbb megoldást.

 

Mitől környezetbarát?
 

Az egyesület elkötelezett támogatója az újrahasználati rendszereknek. A mai eldobható kultúrájú világban elengedhetetlen, hogy szemléletet váltsunk és a tartós termékeket válasszuk. A mosható pelenkák egy teljes pelenkás időszakot kiszolgálnak, majd testvéreknél is felhasználhatóak, valamint használtan értékesíthetőek, mint pl. a gyerekruhák. A kölcsönző célja, hogy a családok előbb megtalálják a nekik megfelelő pelenka fajtákat, így már célzottan tudják összeállítani a készletüket, kevesebb legyen a felesleges vásárlás.
 


A pelenkakölcsönző megvalósítását az Agrárminisztérium Zöld forrás pályázata támogatta.

1