Visszaváltható újrapohár a környezetért

Lead kép
a38

Koncert, fesztivál, party, buli… általában az emberek kezében poharat látunk, valaki a pultnál kéri ki, más épp koccint vele. Mindegy, hogy szülinapot ünnepelnek, legénybúcsún vannak, vagy csak a „szokásos” péntek esti iszogatás a haverokkal, jellemző, hogy közben elfogy jó pár pohár ital. Általában ''a vendégeket üvegpohárban (korsóban) szolgálják ki, ez a lehető legjobb megoldás'', könnyen tisztítható, az újrahasználatok száma szinte végtelen, elhasználódás esetén pedig teljes mértékben újrahasznosítható. De mi van azokkal a helyszínekkel, ahol az üvegpohár használata nem megoldható? Pl. azért mert, akkora az embertömeg, hogy biztonsági szempontokat figyelembe véve le kell mondani erről a megoldásról, és könnyebb, törhetetlen pohárra kell váltani…

''A lehető legrosszabb út az eldobható (egyutas) műanyag poharak beszerzése'', ez nem csak nem kelt igényes látszatot, de komoly környezet terheléssel is jár, ami ellen most már (végre) magasabb szinteken is kezdenek reagálni. Így lehet reményünk, hogy végleg eltűnnek a hatalmas szeméthegyek, amiket ez a felesleges csomagolás termel...
http://humusz.hu/hirek/az-eu-vegre-komoly-lepeseket-tesz-hulladekmegelozes-erdekeben/24890

Az eldobhatós poharak aránya egy rendezvény-, vagy klubhelyszínen a teljes termelődő hulladékmennyiség akár 60%-át is elérheti. Ezek a poharak jórészt a vegyes kukában, illetve a tánctéren, vagy az utcán/fesztiválon eldobálva jelentkeznek, így nem csak a környezetre károsak, de a helyszín további büdzséit is terhelik: a szemétdíj és takarítási költség számottevően magasabb lesz. Az egyutas poharak szelektív begyűjtéssel is nehezen forgathatóak vissza, hiszen leggyakrabban nem újrahasznosíthatóak (PS, polisztirol), vagy olyan, a hulladékfeldolgozó ipar számára még ismeretlen anyagból készülnek, aminek nincs Magyarországon hasznosítási lehetősége (ún. bioműanyagok).

Mit lehet tenni?

A legjobb megoldás az egyszerhasználatos poharak MEGELŐZÉSE, kiváltása. Szórakozóhelyen, fesztiválokon, ''nagy tömegeket vonzó rendezvényeken az újrapohàr bevezetése a legjobb megoldás''. A merevfalú újrapoharak használat után elmoshatóak, és akár csak az üveg társaik, ''újrahasználhatóak''. Alapanyaguk leggyakrabban PP (polipropilén), élettartamuk hosszú és anyaguknak köszönhetően elhasználódás után még újrahasznosíthatóak.

Önmagában azonban az újrapohárra váltás még nem elegendő. ''A poharakat új státuszba kell helyezni: értékként kell kezelni!'' Nagyon fontos a kommunikáció az újrahasználati lehetőségekről ennek hiányában sok esetben a poharak a kukában végzik, a vendégek nem mindig veszik a lapot, hogy kezükben egy értékesebb termék van (ugyanúgy ahogy sajnos az üveg esetében sem tartja be mindenki a viselkedési normákat..). Magyarországon az elmúlt években egyre kisebb számban alkalmaznak a gyártók visszaváltható üvegeket, így a fogyasztói társadalom jó része már nem ismeri a betétdíjas rendszert, melynek külföldön, még a rendezvényeken is régóta nagy kultúrája van.

''Az újrapohár bevezetése tehát egy visszaváltós, azaz betétdíjas rendszer bevezetését is igényli.'' A vendég, mikor kikéri az italt, a poharat betétdíjasan, plusz pénz megfizetésével kapja meg, majd mikor leadja a pultnál a kiürült poharát, visszakapja a pénzét. Ha új italt kér, akkor pénzmozgás nem történik, csak cserélik a poharát. A betétdíjas rendszer akkor működik jól, ha a vendég tájékoztatva van (hiszen ki ne reklamálna 2x annyiba kerülő sör miatt), és az újrapohár leadásakor a pohárért először kifizetett teljes összeget visszakapja.

A visszaváltható Újrapoharas rendszer bevezetésével a következő hatások érthetők el:

* jelentősen csökken a szemét mennyisége, mert nem kell annyi poharat hulladékként elszállítani és kezelni

* csökken a takarításra szánt pénz, idő és energia,

* csökken a szemétdíj mértéke

* tisztább, szebb, élhetőbb lesz a rendezvény/klub környezete

* a rendszer olyan környezettudatos szemléletet ad a fogyasztónak, melyet mindennapjaiban is követhet

* a klub-, vagy rendezvényhelyszín elindul a zero waste útján, mely alapértékké válik a szervezésben.

''Az elmúlt 2 évben egyre több fesztivál és klubhely döntött úgy'', hogy nem kér a koncertek utáni szeméthalmokból, és ''belevág a visszaváltható pohár rendszer kialakításába''. A környezeti tudatosság a vendéglátóiparban is egyre inkább követett trend szerencsére. A fogyasztók felé érdemes kommunikálni az újrapoharak környezetvédelmi jelentőségét is, ezzel együttműködésre ''sarkallva a vendégeket, hogy a rendszer működtetését segítsék, zöldítsenek együtt''.

A másik nagy előny, hogy mivel a poharak szinte minden vendég kezében megfordulnak, ''kiváló kommunikációs eszközként is helytállnak''. Klub-, vagy fesztiváljáróként designos, elegáns újrapoharakkal találkozhatunk országszerte, illetve szponzori megjelenésekhez is alkalmas a pohár oldal-felülete.. Alapvetően a visszaváltott, begyűjtött újrapoharakat a helyszín elmossa saját gépi rendszerrel, vagy nagyobb ipari mosogatógépet használó üzemben. Fontos hangsúlyozni, hogy ''a mosásra fordított víz és energia felhasználás egy pohárra nézve elenyésző ahhoz képest, amennyit az eldobhatós poharak környezeti terhelése (gyártása, majd lerakása vagy elégetése) jelent.'' A mosás után az újrapoharak újra használatba állíthatóak, és így megy a körforgás. Az igazán különleges újrapoharakat előfordul, hogy a fogyasztó megkedveli, hazaviszi és ott használja tovább. Mivel a betétdíj a helyszínnél marad, gyakorlatilag megvásárolja a poharat.

Hova tovább?

A betétdíjas újrapohár elterjedése a vendéglátóiparban nagyon komoly hulladéktermelést előzne meg. Gondoljunk csak bele hány fesztivált szerveznek Magyarországon egy év során, és mindeközben hány nagy zenés-táncos rendezvényhelyszín működik*. És akkor még a sportrendezvényeket nem is érintettük (pl. a frissítőpontokon kiosztott poharak), gasztrótematikus programok, egyetemi és céges rendezvények, stb, stb. ''Célunk minél több helyszínre eljuttatni az üzenetet, hogy a visszaváltható pohár rendszernek már vannak úttörői, akikről érdemes és kell példát venni!''

Továbblépésként a visszaváltható //újratányér// bevezetését is érdemes lenne tesztelni, valamint az elviteles kávéspoharakra és éttermi dobozokra is újrahasználati megoldást találni. Innen már csak egy lépés, hogy észrevegyük, mennyi szemetet tudnánk megspórolni okos rendszerekkel (teljes étkészlet, evőeszközök, csomagolás). Bízunk benne, hogy a 2019-es esztendő áttörést fog hozni az újrarendszerek terén.

Válts zöldre szakmai konferenciánk célja a visszaválható rendszerek népszerűsítése, közös együttgondolkodás a szakmával, hogy elkészülhessen egy olyan jógyakorlat-gyűjtemény, melyből a rendszert kialakítani vágyók tippeket kaphatnak.

Az esemény facebook-eventje: http://www.facebook.com/events/197034977771497

Előadóink a konferenciáról:

"Igyekszünk környezettudatos kiszolgálást végezni! Úgy gondoljuk, hogy nem kizárólag fesztiválon állja meg a helyét az újrahasználható újrapohár, hanem klub szinten is működik."

//''Museum Café, Székesfehérvár''//

"Az Európai Unió ambíciózus műanyag stratégiája is azt mutatja, az egyszer használatos műanyagok ideje lejár, muszáj mielőbb olyan megoldásokat alkalmazni, amelyek a körforgásos gazdaság koncepciójába beleillik. Az újratölthető poharak, csomagolások pontosan ezt képviselik, nem elég, és nem is tudjuk csak a szelektív gyűjtéssel visszaszorítani a műanyagszennyezést."

//''Humusz Szövetség''//

Remek alkalomnak tartom ezt a rendezvényt arra, hogy az olyan kisebb klubbok, mint mi is elkezdjenek újrapoharat használni és közösen tudjunk gondolkodni ennek rendszerének a fejlesztéséről.

//''Kenyeres Sándor, TELEP''//

Szerző: Zöldövezet

A Zöldövezet Társulás Környezetvédelmi Egyesület 2010 óta foglalkozik potenciális hulladékcsökkentő szolgáltatások bevezetésével rendezvényeken, klubokban. Egyesületünk elkötelezett abban, hogy az újrahasználati rendszereket népszerűsítse rendezvények és vendéglátóhelyek körében, valamint a betétdíj helyes használatához segítséget nyújtson.

* KSH Adat:

16886 db Italüzlet és zenés szórakozóhely

zenés-táncos rendezvények lebonyolítására alkalmas, palackozott és kimért szeszes és szeszmentes italokat, valamint ételt értékesítő vendéglátóhely.

http://www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_eves/i_oga015b.html//