Kvízjátékban tesztelhetik környezettudatosságukat az érdeklődők

Lead kép
csapat
Lead szöveg
Sikeresen zárult a Humusz Szövetség és tagszervezetei által lebonyolított országos ""Nulla Hulladék Turné"", amely 2013-ban 32 fesztivált érintett. A program online folytatódik a Nulla Hulladék Kvízzel.

A Humusz Szövetség több mint 50 civil szervezetet tömörítő ernyőszervezetként a hulladékmegelőzés és -csökkentés elősegítését tűzte ki célul. A szervezet 2009-ben elindított Nulla Hulladék Programjában kiemelt szerepet kap a lakosság szemléletformálása olyan tanácsokkal, mindennapi tippekkel, amelyek a hulladék keletkezésének megelőzését, más megközelítésben az átgondolt fogyasztást és a hulladékszegény életmód terjedését segítik. A cél, hogy az anyagokat a termelés-fogyasztás körforgásában tartsuk, és minél kevesebb természeti erőforrást éljünk fel.

 

A hulladék által okozott környezeti problémákkal a lakosság nagy része tisztában van. Az összefüggéseket azonban jóval kevesebben látják át. A szelektív gyűjtés mellett, részben helyett sokkal inkább a fogyasztói döntésekre és a kereslet által meghatározott termelési technológiákra kell a hangsúly helyezni a megoldás érdekében. Az EuroStat felmérése* is jól mutatja, hogy a lakosság mennyire nem köti össze a fogyasztási szokásokat a hulladék által okozott környezeti problémákkal. A megkérdezettek 80 százaléka teljesen egyetért azzal, hogy a környezeti problémák közvetlen hatással vannak a mindennapi életükre. A lakosság 46 százaléka sorolja a hulladéktermelést az öt legsúlyosabb környezeti probléma közé, miközben csak a 19 százalék sorolja ugyanebbe a kategóriába a fogyasztási szokásokat.

 

A fogyasztás-hulladék között hiányzó kapocs megteremtését tűzte ki célul a Humusz Szövetség egy éven át tartó rendezvénysorozatával. A Nulla Hulladék Turnén a Humusz és tagszervezetei 32 fesztiválon, összesen 58 napon találkoztak személyesen a nagyközönséggel, hogy az információs standokon tájékoztatást nyújtsanak, egyéni tanácsadással segítsék az érdeklődők környezettudatos gondolkodásra történő áttérését a mindennapokban. Játékok, totók, kiállítás és kiadványok sokasága biztosította, hogy mindenki megtalálja a számára érdekes témákat. A fesztiválokon való megjelenést a helyi napilapokban és a Facebookon zajló médiakampány támogatta. Az eseménysorozattal és a hozzá kapcsolódó kampánnyal több millió embert sikerült elérnie a civil szervezeteknek.

 

Azoknak, akikkel nem sikerült találkozniuk továbbra is elérhető a kampányt végig kísérő teszt a http://www.humusz.hu/nuhukviz oldalon, amelyből minden játékos megtudhatja, hogy mennyire környezettudatos a hétköznapokban. A kvíz hat témakörön - Kert, Otthonunkban, Vízhasználat, Szabadidő, Étkezés, Vásárlás címmel – vezeti végig a játékosokat a felfedezés és önismeret útján.

 

//A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.//

 

 

A Humusz Szövetségről:

A Humusz Szövetség 18 éve dolgozik azon, hogy a fenntartható termelés és fogyasztás napi gyakorlattá váljon és ehhez rendelkezésre álljon az ehhez szükséges ismeret. A szervezet a Nulla Hulladék Hálózat nevű országos, több mint 50 helyi civil szervezetből álló szövetséget működteti. Központi budapesti irodájában lakossági tanácsadással, felnőtteknek szóló előadásokkal, cserebere börzékkel, bevásárlókörrel segíti a hozzá csatlakozó pártoló tagokat. A Humusz Házban könyvcserélde, farmergyűjtő pont, és közösségi komposztáló is rendelkezésre áll.

Online adatbázisai is népszerűek, úgymint a javítóműhelyek, a visszaváltható italos csomagolások és a hulladékátvevő-helyek adatbázisa.

Érdekérvényesítő munkája során állandó kapcsolatot tart a hulladékos téma érintettjeivel, részt vesz a szakpolitikai egyeztetésekben, véleményez jogszabályokat stratégiákat, és önkormányzatok számára ún. nulla stratégiák kidolgozásával is foglalkozik.

 

 

//További információ://

Graczka Sylvia

Humusz Szövetség

1111. Bp., Saru u. 11.

www.humusz.hu

tel.: (1)386-2648

fax: (1)279-1844

 

 

*Attitudes of European citizens towards the environment, Eurobarometer 2011.