5+1 érv a mosható pelenka mellett

Lead kép
1
Lead szöveg
A mosható pelenkák ismét egyre nagyobb teret nyernek a kisbabás családokban, és a kényelmes megoldást egyre többen váltják le környezetkímélőbb módszerre. Összegyűjtöttük a főbb érveket amik mellette szólnak.
1) Költséghatékony: Alapesetben egy kisbaba a családban még nem feltétlenül jár jelentős többletköltséggel a mindennapokban. Ha beszereztük a babakocsit, a kiságyat és a babakelengyét (ami valóban rúghat nagyobb összegre), aztán tudjuk szoptatni, akkor többségében már csak rajtunk áll, mennyit költünk a legifjabb családtagra. Lemondhatunk a csillivilli zenélő-forgóról, az elektromos popsitörlő melegítőről (igen, van ilyen) és az interaktív plüssökről, de egy dolgot nemigen tudunk nélkülözni: a pelenkát. És ez bizony jelentős költség havi szinten egy család számára. De mi lenne ha lenne egy módszer arra, hogy a pelenkák – a rájuk fordított összeggel együtt – ne kerüljenek pár órán belül a kukába? Szerencsére van ilyen: a jól megválasztott mosható pelenkák évekig kitartanak, és a kistesó (vagy kistesók) is használhatják őket, így többszörözve meg az általuk megspórolt összeget. Mivel a szobatisztaság eléréséig több ezer pelenkacserére lesz szükség, így a zsebünkben maradó összeg több százezer forintos nagyságrendű. A használható darabok áruba bocsájtása esetén pedig a kezdeti befektetés további hányada kerülhet vissza a zsebünkbe.

2) Környezetbarát: Ha már valaki gondot fordít a szelektív hulladékgyűjtésre, hulladékcsökkentésre vagy hasonló XXI. századi úrimurikra, akkor mindenképpen érdemes elgondolkodni kisbaba érkezésekor a mosható pelenkák beszerzésén. Hozzávetőlegesen kb. 5000 eldobott pelenkát tudunk kiváltani vele. A bónusz kérdés persze mindig az: de mi van a textil pelenkák mosására elhasznált energiával? A válasz pedig egyszerű: még akkor is sokkal költség – és energia-hatékonyabb módszer a mosható pelenkák használata az eldobhatóknál. Kutatások szerint is mintegy 40 %-kal környezetkímélőbb módszer. Az eldobható pelenkáknak mind az előállítása mind a több száz évig tartó lebomlása káros anyagok kibocsájtásával jár, így ha kicsit is környezetettudatosan gondolkodunk érdemes átgondolnunk a mosipelusok lehetőségét.

3) Anatómiailag helyes tartás: Természetesen nem hivatott helyettesíteni a terpeszpelenkát, mindenesetre azonban vitathatatlan tény, hogy a mosható pelenkák segítenek a kisbabák lábainak anatómiailag helyes tartásának biztosításában elősegítve ezáltal az egészséges csípőízület kialakulását. A leírtak miatt enyhe fokú csípőficam esetén is segítséget nyújthat. Ezt nagy valószínűséggel a kötelező csípőficamszűrés során is megerősíti majd számodra az ortopéd orvos amikor kicsomagolod babád mosható pelenkájából.

4) Szobatisztaság: A szobatisztává válás időszaka több hónappal kitolódott az eldobható pelenkák elterjedése óta, ami nem véletlen, hiszen ezekben a kisgyermekek kevésbé érzik a pelenka nedvességét. A mosható pelenkák a kellő nedvességérzetet biztosításával segítik a gyermeket a szobatisztaság tanulásában. Tudjuk ugyan, hogy a megfelelő érettség elkerülhetetlen a szobatisztaság kialakítása szempontjából, és siettetése felesleges és esetleg káros is lehet, de vitathatatlan az is, hogy óvodába íratáskor sokat számíthat az a néhány hónap vagy akár hét is amíg gyermekünk képes biztonságosan elhagyni a pelenkák használatát.

5) Széles választék: Nem, itt még nem a színek és minták végeérhetetlen soráról beszélünk, csupán a típusokról: külön külső és belső réteggel rendelkező pelenák, all-in-one típusúak, zsebes, csónakos és prefold pelenkák. Persze zavarbaejtő a választék az anyagösszetétel tekintetében is, így sokan összezavarodnak a piac feltérképezésekor. Viszont pontosan ez a hosszú lista garantálja azt, hogy bármilyen méretű és alkatú legyen egy kisbaba, legyen számára pontosan illeszkedő és általunk is kezelhető és szerethető mosható pelenka.

1+1 tipp: A legtöbb mosható pelenkát használó édesanya emellett beszámol arról, hogy a mindennapokban egyáltalán nem vagy sokkal kevesebb popsikrémet szükséges használnia, mégis kevesebb a pelekakiütések gyakorisága mosható pelenkák használata esetén.


Ha nem győzött meg a fenti érvelés a mosható pelenkák kapcsán, még akkor sem érdemes teljesen elvetni az ügyet, hiszen érdemes lehet néhány darabot tartani otthon arra az esetre ha elfogy az eldobható pelenka és nem tudtál időben beszerezni a megszokott méretből/márkából. Hiába hiszed ugyanis, hogy mindig időben gondolsz majd a következő adag megvételére, lesz az az idő, amikor későn jutsz el a boltba, és akkor jól jön majd a tartalék. Emellett pedig sokan váltanak szobatisztaságra szoktatáskor mosható pelenkára, elsősorban leszoktató pelenkára, ami abban segít hogy megelőzzük ezen időszak kisebb baleseteivel járó kellemetlenségeit.

Természetesen mindenki maga dönti el, hogy mi a számára legmegfelelőbb módszer, de egy biztos: kipróbálni mindenképpen megéri, hisz az ügynek nincs vesztenivalója, sőt!

Címkék