Élelmiszertárolás avagy a műanyagok számozása

Lead kép
q
Lead szöveg
Élelmiszereink tárolására több módszer is létezik, de a legkézenfekvőbb és leggyakrabban alkalmazott csomagolási illetve tárolási mód természetesen még mindig a műanyag. Érdemes azonban átgondolni, hogy a fogyasztásra szánt termékeket pontosan milyen műanyagban vásároljuk vagy tároljuk.
Milyen vizet fogyasszunk?

Környezettudatossági szempontból a csapvíz kontra ásványvíz dilemmából a csapvíz kerül ki győztesen, hiszen a csapvíz a leggyakrabban ellenőrzött termékek közé tartozik, és számos vizsgálat bizonyította már azon tévhitek ellenkezőjét, miszerint gyógyszermaradványok vagy egyéb káros anyagok fordulnának elő a csapból folyó vízben. Természetesen az ásványvizeket ritkábban érik hasonló vádak, a tárolásukként szolgáló PET palackok azonban aggodalomra adhatnak okot elsősorban nem megfelelő tárolás illetve újratöltés esetén. De milyen anyagból is vannak ezek a palackok?

 


PET/PETE – Polietilén-tereftalát

üdítős és ásványvizes flakonok, poharak, néhány háztartási- és tisztálkodószer flakonja

A PET palackok elsősorban az antimon kiválása miatt lehetnek ártalmasak. Ezt a kiválási folyamatot egyes a környezeti hatások, illetve a benne tárolt folyadék savassága fokozhatja, ugyanakkor a a tanulmányok nagy része megegyezik abban, hogy a biztonsági határértéket így sem érheti el az antimon koncentrációja. Mindenesetre az adatok figyelmeztetésül szolgálnak, hogy a palackos vizek nem tarthatók el akármeddig, célszerű hűvös, fénytől védett helyen tárolni és újratöltésük nem tanácsos.


HDPE – Nagysűrűségű polietilén

játékok, tejes flakonok, mosószerek, tisztítószerek, samponok, motorolaj flakonjai

A kutatások döntő többsége alapján biztonságosnak mondható élelmiszer tárolás szempontjából.


V vagy PVC – Polivinilklorid

csövek, palackok, háztartási olaj palackja

A PVC előállításakor és elégetésekor dioxin szabadulhat fel, ami rákkeltő hatású és hormonzavart okozhat. Élelmiszerekkel érintkezve káros anyagok válnak ki belőle, ami fokozottan érvényes forró és/vagy zsíros ételek esetén.


LDPE – Kissűrűségű polietilén

fóliák, zacskók

A kutatások döntő többsége alapján biztonságosnak mondható élelmiszer tárolás szempontjából.

 


PP – Polipropilén

palackok, joghurtos dobozok, krémsajtok, egyéb tejtermékek dobozai, mustáros, ketchupos flakonok, műanyag edények, tálcák, kulacsok, háztartási szerek flakonjai

A kutatások döntő többsége alapján biztonságosnak mondható élelmiszer tárolás szempontjából.


PS – Polisztirol

kávéspoharak, élelmiszeres dobozok, joghurtok dobozai, egyéb tejtermékek dobozai

A polisztirol egészségügyi kockázata miatt szintén a kerülendő anyagok közé tartozik, ugyanis a benne tárolt élelmiszerekbe sztirol kerül. A sztirolt a WHO lehetséges rákkeltő anyagként tartja számon, emellett befolyásolhatja a hormonháztartást valamint a termékenységet is.


Egyéb műanyagok

műszálas ruhaneműk, edények bevonása, elektromos szigetelés, elektromos szerelvények,

(konnektorok, kapcsolók), elektromos berendezések alkatrészei, bútoripar bevonólapok gyártása, CD, DVD, Blu-ray lemezek, szemüveglencse

Ez utóbbi csoportba tartozik a polikarbonát, mely a BPA kioldódása miatt mindenképpen kerülendő. A kioldódás veszélyét fokozza a magas hőmérséklet, a benne tárolt anyag lúgossága vagy savassága, a hosszú ideig tartó tárolás és az erős igénybevétel (pl. mosogatás). A BPA felelőssé tehető többek között rákos megbetegedésekért, szívbetegségekért, cukorbetegség kialakulásáért, asztmáért és hormonális zavarokért valamint meddőségért és elhízásért. Hiába van ugyanakkor egy termékre kiírva hogy „BPA mentes”, hiszen az anyag kiváltására leggyakrabban szolgáló BPS hasonlóan károsnak mondható anyag.


Összességében elmondható, hogy mindegyik kategória anyaga nehezen vagy alig bomlik le, így környezeti terhelése mindenképpen súlyos. Elégetése során rengeteg káros anyag kerül a légtérbe, kidobása során pedig növeljük vele a felhalmozott műanyaghulladékok mennyiségét. Ezt a károsító hatást enyhítendő egyre több módon próbálják ezeket az anyagokat újrahasznosítani. Nagy mennyiség kerül újrahasznosításra a textiliparban, ebből lesznek a polár pulóverek és egyéb ruhaneműk, illetve készülnek belőle különböző műanyag termékek, vagy ismét pet palack. Ezek az eljárások azonban elég költségesek és energiaigényesek, így a szelektíven gyűjtött műanyag válogatása és előkészítése az újrafeldolgozásra költségesebb mint elsődleges nyersanyag beszerzése. A felelősségteljes fogyasztói hozzáállás így mindenképpen azt diktálja, hogy vásárlási szokásainkat úgy alakítsuk, hogy minél kevesebb műanyag illetve csomagolóanyag kerüljön a kosarunkba bevásárláskor.

Nem elkerülhető esetekben nézzük meg a csomagolás számozását, és annak figyelembevételével döntsünk egy-egy termék megvásárlásáról! Ha pedig nem tudjuk kikerülni a műanyag csomagolóanyagokat, akkor kidobásukkor mindenképpen gyűjtsük szelektíven! Emellett ma is fontos a régi szlogen: Tapossa laposra!

 

 

 

 

 

 

Fotó: Pinterest, tudatosvasarlo.hu

Forrás: tudatosvasarlo.hu

Címkék