Hamarosan újra indul az Európai Hulladékcsökkentési Hét

Lead kép
1
Lead szöveg

Ha akad egy szuperkreatív ötleted hulladékcsökkentés témában, akkor ne habozz, regisztrálj!

q 2009 óta minden novemberben megrendezésre kerül az Európai Hulladékcsökkentési hét, mely Magyarországon is évről évre nagyobb népszerűségnek örvend. A program keretén belül önkéntesek saját ötleteikkel hívják fel a figyelmet a hulladékkeletkezés megelőzésére, a termelődő mennyiség csökkentésére, illetve az újrahasznosítás lehetőségeire valamint fontosságára.
A programba regisztrált akcióötletek hatóságokat, civil szervezeteket és a lakosságot is arra buzdítják, hogy önkéntes vállalásaikon keresztül mérhető különbséget érjenek el a hulladékkezelési szokásaikon történő változtatás által.

Adj új életet tárgyaidnak

Az idei hét központi témája „Adj új életet tárgyaidnak!” vagyis egy hét az újrahasználat és a megjavítás szellemében. Tárgyaink élettartamát ugyanis némi odafigyeléssel számos módon növelhetjük meg. Fordítsunk gondot használt tárgyaink adományozására/eladására, hiszen más még talán örömmel felhasználja ami számunkra már értéktelen. Emellett vásároljunk gyakrabban használt tárgyakat, illetve igyekezzünk megjavítani elromlott tárgyainkat!


Nevezd be az ötleted!

A programsorozat megkezdése óta már több mint 50.000 akció került megvalósításra Európa szerte. Minden jóváhagyott és megvalósult akció megtalálható az Európai Hulladékcsökkentési Hét nemzetközi adatbázisában, ahol megtekinthetők az azokról készült fényképek és videók is. Ezek között szemezgetve mi is meríthetünk ihletet saját ötletünk megvalósításához. A szervezők ugyanakkor semmit nem bíznak a véletlenre. Az idei év témájára fókuszálva két további akcióötletet is kidolgoztak, hogy felhívják a figyelmet a kidobásra szánt tárgyainkban lévő számtalan lehetőségre. Ezek a leírások ötleteket, javaslatokat tartalmaznak az akciók előkészítésére és megvalósítására, emellett konkrét példát is bemutatnak az érdeklődőknek. Egyik ilyen téma az adománygyűjtő doboz, a másik pedig az újrahasználati workshop. További rengeteg akcióötletet itt találsz.

Ha pedig más módon szeretnél csatlakozni az Európai Hulladékcsökkentési Héthez, akkor megteheted vállalásokhoz történő csatlakozások által is. Böngészd végig felkínált vállalásokat és kattints arra, amit be tudsz tartani legalább programsorozat hetében. Jelentkezz be Facebook profiloddal vagy regisztrálj és oszd meg ismerőseiddel a környezettudatos életviteled első lépéseit!

Címkék