Egy hét a hordozás körül - indul a Nemzetközi Babahordozó Hét

Lead kép
1
Lead szöveg
Kisbabáról gondoskodni egy kihívásokkal és olykor könnyes pillanatokkal tűzdelt időszak életünkben, mely azonban sokkal hamarabb tűnik tova mint hinnénk.

Néhány szempillantás alatt falatnyi kisbabánkból totyogós apróság, kis óvodás, dacos tinédzser, majd saját szárnyát próbálgató felnőtt lesz. És a puha bőrű pici babánkról való gondoskodás emléke megszépülve bújik meg legszebb emlékeink között. Sok-sok idézet és bölcselet emeli ki annak gondolatát, hogy ezt a vissza nem térő alkalmat ragadjuk meg, és töltsünk gyermekeinkkel minél több és minél gazdagabb percet. És mi lehet gazdagabb együttlét egy kisbabával mint egy igazi szoros, szeretetteljes összebújás? Ezt az ölelő kapcsolatot mélyíti el a hordozás, mely már újszülött kortól nyújtja mind a baba mind édesanyja számára azt a szoros kontaktust, mely megalapozhatja szoros kötődésüket.

Újszülött korban még a lehető legtermészetesebb igénye a kisbabának, hogy az anyaméhben megszokott, összegömbölyödött pózban pihenjen. És mi nyújthatna ehhez ideálisabb „helyszínt” édesanyja mellkasánál, ahol érezhetik egymás illatát és testmelegét?

Az első életév adja meg a bizalmi kapcsolatok alapját és későbbi minőségét. Az első évben szerzett tapasztalatok kísérik végig az embert kapcsolatai alakításában, hiszen ekkor teljesen kiszolgáltatottan kell megtapasztalnia a környezete, elsősorban az édesanyja válaszkészségét. Akkor tud ez az időszak szilárd alapot tud nyújtani egy harmonikus anya-gyermek kapcsolat kialakulásához, ha – többek között - a testi közelségre való igény kielégített a gyermek részéről. Valószínűleg a hordozás során minden édesanyának felteszi valaki a kérdést, hogy nem lesz -e ezzel elkényeztetve a gyerek, azonban az ölelés és a szoros együttlét az első néhány életévben olyan dolog amivel nemigen lehet túlzásba esni. A tapasztalatok szerint a testközelben lévő babák nyugodtabbak, önállóbbak és érdeklődőbbek környezetük iránt.

Természetesen nincsen titkos recept a gyermeknevelésre a nehéz időszakokra vonatkozóan (sem), de egy fogfájástól/hasfájástól nyűgösebb napon vagy egy nehezebb elalvás esetén biztosan segítséget nyújt egy kis hordozós ringatás. A hordozás sok esetben könnyíti meg ugyanakkor mindennapjainkat ha például zsúfoltabb helyen kell közlekednünk egy kisbabával, legyen az tömegközlekedés vagy bevásárlás, nem utolsó sorban pedig roppant praktikus néhány otthoni házimunka mellett, ha a babát magunkra kötve tudunk tevékenykedni.

A hordozó fajtái között ma már egyre nagyobb a választék. Lényeg hogy azt találjuk meg ami számunkra és kisbabánk számára a legmegfelelőbb kényelmi és praktikus szempontok alapján is. Akár az elöl, akár a háton, esetleg csípőn hordozást választjuk, nagyon fontos, hogy betartsunk néhány fontos szabályt:

 

  • Elsősorban függőlegesen, de csak magunk felé hordozzunk.

  • Mindig legyen a baba álla alatt két ujjnyi szabad hely az akadálytalan levegővétel miatt.

  • A hordozóeszköz tartsa terpeszben a baba lábait M alakban.

  • A baba háta domború, C alakban legyen.

  • Elölhordozáskor a baba feje állunk alatt pár centivel legyen.

  • A hordozóeszköz mindig támassza a baba hátát mozgásfejlettségéhez mérten, de legalább hónaljig, illetve ha a fejét nem tartja még biztonsággal akkor az is kapjon megtámasztást az eszköz által.

  • Ha kérdéseink merülnének fel a megfelelő eszköz kiválasztásában és helyes használatában érdemes hordozási tanácsadó segítségét kérni.

 

A fenti szabályok betartásával sokkal gazdagabbá tehetjük ezt a nehézségei ellenére igazán csodálatos és roppant tünékeny időszakot.

 

A nemzetközi babahordozó hét alatt 2017.10.02. és 2017.10.08. között akciósan vásárolhatod meg hordozó eszközeinket. Kínálatunkat itt tekintheted meg.

Címkék