10 tipp a teafaolaj felhasználására

Lead kép
1
Lead szöveg
Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvend hazánkban is ez az Ausztráliából származó, sokoldalúan felhasználható illóolaj, melyet a teafa (Melaleuca alternifolia) leveleiből nyernek ki. Az ottani őslakosok gyógyhatását régóta ismerték és alkalmazták, így napjainkra már gyógyszerként tartják számon hazájában. Ez nem véletlen, hiszen számos probléma kezelésére és megelőzésére nyújt természetes és olcsó megoldást.
Elsősorban  gomba-, baktérium- és vírusölő tulajdonságait szokták kiemelni, emellett serkenti az immunrendszert valamint gyulladáscsökkentő, köptető és hegesítő tulajdonságokkal is bír. Ha háztartásodban a vegyszermentességre törekszel, vagy olcsó megoldásokat keresel, akkor a teafaolaj leírt hatásait az alábbi módokon kamatoztathatod:
  • Pattanásokra alkalmazhatod fültisztító pálca segítségével a tünetek enyhüléséig.
  • 5 cseppet saját samponodhoz keverve enyhíti a kellemetlen viszketést és a korpaképződést a fejbőrön, valamint szabályozza a faggyútermelést. Ha nincs kedved kevergetni, akkor választhatsz eleve teafaolajjal készült sampont is.
  • Horzsolás vagy rovarcsípés esetén egy evőkanál olívaolajba 2 cseppet keverve kend el a bőrödön.
  • Ekcémás vagy gombás területek kezelésére szintén egy evőkanál olívaolajba 2 cseppet keverve, majd a bőrbe masszírozva elérhetjük a tünetek enyhülését.
  • Szagtalanító és baktériumölő tulajdonságai miatt természetes dezodorok fontos összetevője. Ha ilyet készítesz, na hagyd ki!
  • Hólyag- és húgyúti fertőzések, gyulladásos megbetegedések leküzdésében különösen hasznos lehet ülőfürdőhöz 6 cseppet adva.
  • Ruháidat olcsón és környezetbarát módon öblítheted, ha 2 evőkanál ecethez 5 csepp teafaolajad adsz. Mosható pelenkák esetén különösen jó megoldás, hiszen a szintetikus szerekkel ellentétben nem terheli a baba bőrét, ugyanakkor a textíliát sem roncsolja.
  • Takarításhoz, fertőtlenítéshez 1liter vízhez 5 cseppet adva áttörölhetőek vele a fürdőszobai, konyhai felületek.
  • Rovarokat hatékonyan képes távol tartani, különösen levendula illóolajjal keverve.
  • Radiátorra, párologtatóba vagy illattáskára néhány cseppet téve - különösen megfázásos, vírusos időszakban - természetes módon segíthetjük elő a levegő tisztítását, és a kórokozók elpusztítását.


Nyugtató hatását minden felhasználási módnál élvezheted, különösen túlterhelt időszakokban. Fontos azonban, hogy csak jó minőségű, 100 %-os illóolajokat válassz, hiszen szintetikus változataik nem rendelkeznek ugyanazokkal a hatásokkal, mint a természetes illóolajok!
Akár kisebb, akár nagyobb, gazdaságos kiszerelésben vásárolod, olcsó, természetes és környezetbarát megoldást nyújt a háztartási praktikák és az egészségmegőrzés számos területén.

(Fotók: Pinterest)

 
Címkék