A környezetbarát háztartás 5 legfontosabb eleme

Lead kép
1
Lead szöveg
Gondolkodtál már azon, hogyan tehetnéd háztartásodat környezetbaráttá?
Mi adunk ehhez 5 +1 tippet!
Hogy ki, miért és mikor kezdi el háztartásának környezetbaráttá tételét, abban eltérő történetekkel találkozhatunk. Van akit egészségügyi állapota (ekcéma, allergia) kényszerít rá a változtatásra, van aki csupán a trendeknek hódol ezzel, van aki az éghajlati válság rekordjai megállításában szeretne részt vállalni és van aki gyermeke születése után dönt úgy hogy lakásában nincs többé helye a vegyszereknek. Indokot sokat találhatunk a változtatásra. Megfelelő időpontot csak egyet: MOST jött el az idő háztartásunk zöldebbé tételére!

1. Gyűjtsd szelekítven a hulladékot!

A legalapvetőbb a szelektív hulladékgyűjtés. Bár a legjobbat akkor tesszük, ha a hulladék keletkezését már eleve megelőzni próbáljuk (pl. szatyrot viszünk magunkkal a boltba), de ha már egyszer lakásunkba került, akkor a különböző hulladékok szelektív gyűjtésével rengeteg értékes alapanyagot juttathatunk vissza a körforgásba. Ezzel a módszerrel minimálisra csökkenthető a háztartási hulladék mennyisége, valamint természeti erőforrásainkat is megóvjuk ha már rendelkezésre álló nyersanyagot használunk újra, emellett a gyártási folyamatok energiaigényei is csökkennek. Mára Magyarországon is egyre elterjedtebb módszer, hogy házaktól is elviszik a külön gyűjtött hulladékot. Éljünk ezzel a lehetőséggel! Szeretnéd otthonodban kényelmesen megoldani a szelektív hulladékgyűjtést? Klikk ide!


2. Igyál csapvizet!

Óvd meg a Földet a rengeteg PET palacktól, melyek környezetszennyező hatásairól oldalakat lehetne írni. Sajnos igen kis százalékuk kerül csak újrahasznosításra, a természetben viszont a műanyag nagyon lassan, vagy egyáltalán nem bomlik le, eközben pedig szennyezi a vizeket, a talajt és veszélyezteti az állatvilágot. Bár a tengerben felgyülemlett műanyag hulladékokat már elkezdte felhasználni a textilipar, de azért a legpazarabb az lenne, ha ezek a műanyagok nem kerülnének be vizeinkbe. Emellett hihetetlen, de igaz: a PET palack gyártása során háromszor annyi vizet használnak el mint amennyi vizet a palackba töltenek. Légy környezetbarát, és vidd magaddal a csapvizet otthonról ebben a trendi kulacsban!


3. Komposztálj!

A hulladékkezelés másik fontos alapeleme a komposztálás! Zöld hulladékaink elégetése nagyban hozzájárul a levegő minőségének romlásához, elszállíttatásuk viszont költséges lehet. Komposztálással egyrészt nagy mértékben csökkenthető a lakossági hulladék mennyisége, másrészt ingyen juthatunk termőföldjeink számára műtrágya helyett értékes humuszhoz. A zöld hulladékok megfelelő kezelése ugyanakkor nem csak a kertes házakban élők számára fontos, de lakásokban is gondot fordíthat rá konyhai mini komposztálóval. Kertes ház udvarába pedig műanyag vagy fa komposztáló dukál.


4. Használj textilzsebkendőt!

És még mindig hulladék... Kukáink tartalmának jelentős részét teszik ki a használt papírzsebkendők. Különösen ismerős ez a gyakran náthás kisgyermekes családok számára, akiknél a papírzsepi minden útrakelés elengedhetetlen eleme. Még ha az ember többször is használja, meglepődnénk ha látnánk egy évben mennyi használt papírzsebkendőt dobtunk el. És persze ez a mennyiség megint csak a háztartási hulladék tömegét növeli, mivel szelektív kukába, papírhulladék közé nem helyezhető. Mint minden eldobható vs. többször használatos termék esetében, a környezetbarát tárgyak versenyében itt is az utóbbi nyer. Ha a környezettudatos háztartás kialakításában túl vagy az első három ponton, ne habozz betárazni néhány textilzsebkendőt! Ezt legalább a papírzsepivel ellentétben pályaudvari integetéshez is használni tudod - figyelem, kizárólag tiszta állapotban!


5. Válts környezetbarát tisztítószerre!

A háztartások zömében rengeteg mesterségesen előállított vegyszert találhatunk. Mennyire lehet környezetbarát az a szer, melyen ezt láthatjuk. Amellett, hogy mérgeket halmozunk fel vele a közvetlen környezetünkben, de még az előállításuk is környezetszennyező. A környezetbarát tisztítószerek amellett, hogy hatásfokukban is felveszik a versenyt mérgező változatukkal, nem növelik háztartásunk vegyianyag-terhelését, és egyre bővülő választékuknak köszönhetően mindenki megtalálja a számára megfelelőt. A tisztítószereknél pedig ne feledkezzünk meg a mosószerekről, öblítőkről sem, melyeknek alkotóelemei benne maradnak a szövetek szálai között, folyamatosan érintkezve bőrünkkel, emellett környezetkárosító hatásaik sem elhanyagolhatóak. Kisbaba érkezésekor pedig (akiknek a bőre még érzékenyebb a káros vegyi anyagokra) mindenképpen megfontolandó a hagyományos mosószerek és öblítők lecserélése. A tisztítószereket esetében a változtatás sokszor kényszerűségből, egészségügyi problémák kialakulása miatt történik. Allergiások, ekcémások bőre gyakran tiltakozik ezek ellen a szerek ellen a tünetek súlyosbodásával. Ha nem akarod megvárni, hogy így járj, nézz szét időben a környezetkímélő tisztítószerek között.


+1 Haladó szint

Ha túl vagy az első öt ponton, és vakmerő környezetvédő vagy, akkor nincs más hátra mint a haladó szintre lépni. A kézmosóval rendelkező wc tartály felszerelésével sokat tehetsz az öblítéseknél használatos víz tudatosabb beosztásához, mert így a kézmosás során lefolyt vízmennyiséget tudod a következő öblítésnél felhasználni. Mivel vízfelhasználásunk jelentős részét wc öblítésre fordítjuk, így érdemes átgondolni, hogy a napi akár 100 liter vizet milyen formában tudod takarékosan felhasználni. Az ivóvíz ilyen célú felhasználása meglehetősen pazarló, melyet a kézmosóval rendelkező wc tartályok frappánsan kiküszöbölnek.


Ha tetszett, olvasd el ezt is:
Környzettudatos döntésekkel a tengernyi szemét ellen
Címkék