Szárazgyepek fenntartása

Lead kép
1
Lead szöveg
Magyarország bővelkedik olyan élőhely típusokban, melyek biodiverzitását kevés emberi beavatkozással és munkával is egyszerűen meg lehetne őrizni. Ilyenek a szárazgyepek is, melyeket az évszázados legeltetések után jelenleg a beerdősülés, így számos faj (köztük olyan endemikus fajok is, melyek csak ezeken a területeken találhatók meg) eltűnése fenyeget.

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság koordinálása alatt folyó „Szárazgyepek megőrzése Közép-Magyarországon” EU Life program (LIFE12 NAT/HU/001028,HUGRASSLANDSLIFE)célja ezen területek állapotának javítása, megóvása többek között olyan rekonstrukciós beavatkozásokkal, melyeket nagyrészt csak emberi erővel lehet elvégezni. A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság megbízásából a Zöldövezet Társulás Egyesületen keresztül 2016 márciusától folyamatosan lehet ezekben a munkálatokban önkéntesen segédkezni. ''Cikkünkben bemutatjuk a Zöldövezet munkatársait'', akik ezen programot gondozzák.

''Csobay Tamás'', a projekt korábbi vezetője mindig is érdeklődött a természetvédelem iránt, tanulmányait is Gödöllőn,
természetvédelmi szakon végezte. Egy „//madárodús-invazív faj kezelős nap után//” merült fel benne az ötlet, hogy nyisson ebbe az irányba is, hiszen szakember ebben a témában is rendelkezésre állt. Elmondta, hogy szakdolgozatának készítése során a Tétényi-fennsík felvételezésénél került közelebbi kapcsolatba ''Schneider Zoltánnal'', aki akkor szintén ezen a területen végzett kutatást. Ezek után Zoltán is csatlakozott a Zöldövezethez, majd később ő vette át a projektet.

A jelenlegi vezető számára motiváló volt, hogy ez egy olyan munka, ahol „//végre nem a számítógép előtt ülve, vagy csak beszélgetve a problémákról teszünk a természetért, hanem valóban segítünk és maradandót alkotunk.//” A kérdésre, hogy személy szerint ő milyen tapasztalatokkal gazdagodott a témában, illetve mik a tervei a jövőre nézve ezt válaszolta: „//Sok hasonló gondolkodású, ténylegesen tenni akaró emberrel ismerkedhettem meg, ami már önmagában egy nagyon jó élmény volt. Úgy gondolom a kommunikációs képességeim fejlődtek sokat, főleg abban az értelemben, hogy a különböző érdeklődési háttérrel rendelkező önkénteseinknek elmondhassam, hogy miért igazán fontos ez a projekt és miért dolgoznak valójában a Zöldövezettel. Tervbe van véve, hogy szeretnénk más hasonló jellegű természetvédelmi projektekbe bekapcsolódni.//” Ismertette továbbá a terület fenntartásához szükséges feladatokat. Ilyen az őshonos galagonyát mely átalakítja a gyepi élőhelyet és kiszorítja a szárazgyepre jellemző fajokat, melyekből olyan kevés maradt már Magyarországon, illetve néhol a fehérakác irtása, de az önkéntesek bekapcsolódhatnak korlát állításba, festésbe, védett területekre vezető ösvények elzárásába, emellett szemétszedésbe is.

Ezekbe a munkálatokba kapcsolódik be a Zöldövezet Társulás is, mely különböző programok keretén belül biztosít lehetőséget szórakozva végezni a munkát. Ilyen volt a Családi nap a Fóti Somlyón is, ami a szervezet egyik legnagyobb megmozdulása lett. A gyep érzékeny talajára nem lehet munkagépekkel ráállni, ezért a résztvevők feladata az előzetesen kivágott cserjék elhordása volt arra a területre, ahol már a munkaautó is tudott dolgozni. Csobay Tamás továbbá elmondta azt is, hogy ezekből a levágott növényi részekből barikádokat is építettek többek közt a cross motorosok és lovasok kizárására a területről. Emellett ezen a napon sor került madárgyűrűzés bemutatóra és egy szakvezetéssel egybekötött túrára, illetve különböző játékokkal is várták a felnőtteket és gyerekeket egyaránt.

Ezek mellett Csobay Tamás elmondta, hogy Budaörsön erózióvédelmi gátat építettek feketefenyőből, illetve a Tétényi-fennsíkon és a Szentmártonkátai volt lőtéren az illegálisan lerakott hulladékot számolták fel.

Természetes élőhely fenntartó feladatokat végeztek el a Küdői-hegyen is, ahol a korábban leírtakhoz hasonlóan a cél a területhasználat megszűnésével járó szukcessziós folyamatok visszafordítása volt, mely szintén a Life+ pályázati projekt keretein belül valósulhatott meg az Európai Unió támogatásával.

A munkálatokban állandó segítséget nyújtó csapatok tagjai Iskolai Közösségi Szolgálat keretében foglalkoztatott középiskolásoktól kezdve, gyakorlatot teljesíteni vágyó egyetemistákon át, csapatépítő tréningen részt vevő munkatársakig bárki lehet, aki kellő érzékenységgel rendelkezik a természet védelme iránt és eléggé motivált, hogy ennek fenntartásában aktívan részt is vegyen.

A Zöldövezet önkéntes programjának mindkét vezetője hasonlóan vélekedett arról, hogy a résztvevőktől érkező visszajelzések túlnyomórészt mindig pozitívak. Akár kötelező jelleggel, akár önkéntes alapon jelenik meg valaki, a nap végére nem csak egy kellemes emlékkel, de azzal a tudattal távozhat, hogy ''nagyban hozzájárult a minket körülvevő természet megóvásához''.

//A cikket írta: Brezina Fanni, gyakornok//