Működő alternatívák a rendezvényzöldítés terén

Lead kép
1
Lead szöveg
2016. december 18-án vasárnap 10-13 óra között az Adventi Ünnep a Bazilikánál rendezvényen várjuk a sajtó képviselőit, ahol egy forralt bor mellett bemutatjuk hogyan működik a lebomló poharak és csomagolási hulladékok környezetbarát kezelése!

Novemberben ismét elindult az adventi vásár szezon a Fővárosban. Az ''Adventi Ünnep a Bazilikánál egyike azon rendezvényeknek, amely évek óta a Zöldövezet Társulás Egyesület programját választja a rendezvény környezetterhelésének csökkentéséért''. Ez az első adventi vásár ahol bevezetésre került egy innovatív technológiával készülő csomagolóanyag, ami egy jó alternatívának tűnik az eldobható műanyag poharak kiváltására. A Szent István téri vásár ezen lebomló termékeket használva indult el a műanyagmentes rendezvények felé vezető úton.

Kép forrása: http://www.facebook.com/adventiunnepabazilikanal/

 

A lebomló étkészleten túl a környezettudatos rendezvényszervezők ''a hasznos anyagok visszagyűjtésére is kiemelt figyelmet fordítanak''. A Zöldövezet Társulás Környezetvédelmi Egyesület munkatársai a szelektív hulladékgyűjtés koordinálásán túl, gondoskodnak a karton, műanyag, üveg, és lebomló termékek megfelelő helyre való eljuttatásáról, ''újrahasznosításról és komposztálásról''.

 


Az Adventi Ünnep a Bazilikánál rendezvényen a kezdetek óta szelektív gyűjtés folyik, melynek hatékonysága a Zöldövezet programjának köszönhetően évről évre magasabb. A 2015-ös évben összesen 40 m3 hasznos anyag gyűlt össze az Egyesület munkatársainak és önkénteseinek segítségével. ''Idén egy komplex programmal már félidőben meghaladták a tavalyi összmennyiséget.''

 

''További információ:''

Herencsár Milán programvezető

06203444750

herencsar.milanzoldovezet.info

 

 



A lebomló (biodegradálható) csomagoló anyagról:

 

A piacon előforduló ilyen anyagok közül eddig a PLA nevű anyag bizonyul a leghasználhatóbbnak, mind anyagtulajdonságait, mind pedig lebonthatóságát tekintve. Ez az anyag kukoricakeményítőből készül és ipari komposzt körülmények között 100%-ban biológiailag lebontható.

A laikusok azt hihetik, hogy bármelyik papírpohár szintén a biodegradálható kategóriába tartozik, ám ez nem igaz, mert általában a forró italok kezelése érdekében valamilyen műanyag bevonattal látják el őket. Az adventi vásáron előforduló papírpoharak azért különlegesek, mert PLA bevonattal helyettesítik a szokványosan műanyagból készülő bevonatot.

 

Képek