Mire jó a komposzt?

Lead kép
1


''A komposzt teljes értékű táplálék, melyből a nehezen oldódó ásványi tápanyagok, mikroelemek folyamatosan felvehetőek a növények számára.''

Kiemelkedő fényelnyelő képessége elősegíti a talaj felmelegedését, a növények gyorsabb csírázását és növekedését.

Növeli a talajlakó élőlények aktivitását, erősíti a növények immunrendszerét. Javítja a talaj szerkezetét, levegőzöttségét, vízmegkötő képességét.

 


Az eddigiekből már kiderülhetett, hogy a komposzt vagy humusz a növények számára pótolhatatlan tápanyagforrás. Első sorban azért, mert benne a szükséges tápanyagok lekötött formában vannak ugyan, mégis a növények folyamatosan felvehetik őket. ''Ez az óriási előnye a műtrágyákkal szemben, amelyek csak addig elérhetőek a növények számára, ameddig egy kiadós eső be nem mossa őket a talaj mélyebb rétegeibe'' (gondoljunk csak a felszín alatti vízbázisaink, folyóink, tavaink elnitrátosodására).

 

A komposztot tehát mind a szoba- és balkon növényeinkhez, mind a kerti növényeinkhez felhasználhatjuk, hiszen tápanyagra mindegyiküknek szüksége van. Az érett komposzt felhasználható önmagában is, de szükség szerint keverhetjük földdel vagy homokkal is.