A Budavári Borfesztivál akciója a környezetvédelemért

Lead kép
1
Lead szöveg
A borbarátok idei legnagyobb találkozóján a szervezők zöld szemüveg mögül figyelték a hulladékok útját. A ""Budavári Borfesztivál""on a ZÖLDÖVEZET Társulás és az általuk kihelyezett szelektív hulladékgyűjtő szigetek segítségével nemcsak a látogatókat ösztönözték a nem kis mennyiségű hulladék válogatott gyűjtésére, hanem a kiállítókat is, akik ezáltal sokkal egyszerűbben szabadultak meg esténként a felgyülemlett borospalackoktól és kartondobozoktól.

Tiszta udvar, rendes ház! Az első táblákat 1952-ben a Debrecentől nem messze található Létavértes rendezett környezetű házain helyezték el. A település nem csak szülöttjére, a zajtalan gyufa feltalálójára, Irinyi Jánosra büszke, hanem arra is, hogy a múlt században Magyarországon egy olyan közösségi megmozdulást indítottak el, mely mára az egész ország városaiban, falvaiban versengésre ösztönzi a rendszerető lakosságot. Kinek a legszebb az udvara, kié a legszebb kert, ki vesz részt a szelektív hulladékgyűjtésben, kinek a kertjében van komposztáló, melyik Magyarország legtisztább, legvirágosabb települése, a sort sokáig folytathatnánk még. Az embereknek egyre fontosabb környezetük tisztasága, és ha olyan helyen vannak vagy olyan rendezvényt látogatnak, ahol szelektív hulladékgyűjtés folyik, akkor többségük aktívan vesz részt a kezdeményezésben.

 

A ''Budavári Borfesztivál''on a ZÖLDÖVEZET Társulás és az általuk kihelyezett szelektív hulladékgyűjtő szigetek segítségével nem csak a látogatókat ösztönözték a nem kis mennyiségű hulladék válogatott gyűjtésére, hanem a kiállítókat is, akik ezáltal sokkal egyszerűbben szabadultak meg esténként a felgyülemlett borospalackoktól és kartondobozoktól.

 

A 4 db szelektív gyűjtőszigeten és a 40 db üveggyűjtő edényben összesen 120 m3 hasznosításra alkalmas hulladék került szelektív gyűjtésre, ami a rendezvény összes szemetének megközelítőleg 50%-a!

 

A hulladékok hasznosítása csökkenti a környezetterhelést, mivel

- 1 tonna papírhulladék kb. 6 szál 20 méter magas fa anyagával egyenértékű

- 1 m3 műanyaghulladék újrahasznosítása kb. 1.200 MJ energia-megtakarítást jelent a hagyományos nyersanyagforrásokból táplálkozó termékgyártással összehasonlítva;

- 1 tonna üveghulladék visszaforgatása az elsődleges nyersanyagok felhasználásával szemben közel 14.000 MJ energia megtakarítást eredményez.

 

Köszönet mindenkinek, aki részt vett a szelektív hulladékgyűjtésben, és vette a fáradtságot, hogy megnézze, hova is dobja szemetét.