Zöld fesztiválok Európa-szerte

Lead kép
Lead szöveg
A nyár legtöbb embert megmozgató eseményei a nagy zenei rendezvények, így a szórakozással egybekötött önkéntes tevékenység Európa-szerte fontos szerepet tölt be, aminek ragyogó példája a dániai Roskilde fesztivál.

A nyár legtöbb embert megmozgató eseményei a nagy zenei rendezvények, így a szórakozással egybekötött önkéntes tevékenység Európa-szerte fontos szerepet tölt be, aminek ragyogó példája a dániai Roskilde fesztivál. A rendezvényt működtető alapítvány évről évre több mint 25 000 önkéntest toboroz, és Dánia hetedik legnagyobb munkahelyévé válik a fesztivál ideje alatt. Az önkéntesek ellenszolgáltatás nélkül végzik a munkájukat, és az 1971 óta megrendezett fesztivál teljes profitját jótékony célokra fordítják.

 

A fesztiválok évről-évre egyre több vendéget vonzanak, és ez a trend az ott keletkező hulladék mennyiségében is megmutatkozik. A Zöldövezet Társulás az ÖKO-Pannonnal együttműködve hat éve koordinálja és bonyolítja a nyári zöld fesztiválok hulladékgazdálkodását, miközben szemléletformáló programokkal is igyekszik felhívni a figyelmet az újrahasznosítás fontosságára. Tavaly összesen 11,4 tonna szelektíven gyűjtött hulladék gyűlt össze a rendszerbe bekapcsolt fesztiválokon.

 

2011-ben hét nyári fesztivál csatlakozott a Zöldövezet Társulás és az ÖKO-Pannon szelektív hulladékgyűjtési rendszeréhez, így a Gyereksziget, a VOLT, a Balaton Sound, a Hegyalja Fesztivál, a Sziget és a Szegedi Ifjúsági Napok mind hozzájárulnak az Unió célkitűzéséhez, ami 2012-re 60 százalékos hulladék-újrahasznosítási arányt ír elő.