Váltsd vissza, gyűjts szelektíven, kerékpározz! - ZöldRE vált a Campus

Lead kép
1
Lead szöveg
Idén először a ""Campus Fesztivál"" is ZöldRE vált: a szervezők a Zöldövezet Társulás Egyesület segítségével arra bíztatják a látogatókat, hogy válasszák a fenntartható közlekedési eszközöket: a vonatot és a kerékpárt, gyűjtsék szelektíven a hulladékot, valamint használják a betétdíjas ÚjraPohár-rendszert. Erről és a fesztiválzöldítés módszereiről tartott sajtótájékoztatót 2011. július 22-én, pénteken Debrecenben ""Dr. Papp László"", Debrecen város vállalkozói vagyonért és városstratégiáért felelős alpolgármestere, ""Sziromi-Nagy Tamás"", a Zöldövezet Társulás Egyesület Elnöke, és ""Miklósvölgyi Péter"", a Campus Fesztivál főszervezője.

A fesztiválozók és a szervezők közös erőfeszítésének eredményeként idén még szebb, még tisztább környezetben szórakozhatnak a látogatók a debreceni Nagyerdőben. A Zöldövezet Társulás szervezésében a fesztiválon ''legalább egy büfében ÚjraPohárba mérik az italokat'' a kevesebb hulladék érdekében, a látogatók ''szelektíven gyűjthetik az alumínium, papír és műanyag hulladékot'', a Társulás és a Magyar Kerékpárosklub együttműködése jóvoltából pedig ''kedvezményesen lehet kerékpárt kölcsönözni''. A programban résztvevők amellett, hogy csökkentik a rendezvény környezetterhelését, erőfeszítéseikért ajándékokat is kaphatnak.

 

Az ÚjraPohár (betétdíjas, vastag falú, ellenálló, újrafelhasználható pohár) nem ismeretlen a fesztivállátogatók előtt, a debreceni közönség azonban először találkozhat vele. A rendszer alapja az újrahasználat, s így a temérdek műanyag(pohár) hulladék keletkezésének megelőzése. Erre szükség is van: a rendezvények hulladékának akár 60-70%-át is elérheti az eldobható műanyag poharak aránya, az ÚjraPoharak használatával a teljes hulladék mennyiség ennyivel is kevesebb lehet. Ezzel csökken a takarításra fordított idő, pénz és energia, kevesebb szemetet kell elszállítani, ráadásul tisztább lesz a környezet is az eldobált poharak nélkül.

 

A szelektív hulladékgyűjtésben a szervezők az önkéntesek mellett a fesztiválozók segítségére is számítanak. A Hulladékcsere ponton ajándékokkal jutalmazzák a programban résztvevőket: a gyűjtött hasznos hulladékot (PET palack, aludoboz) vízi pisztolyra, kitűzőre vagy akár pólóra lehet beváltani.

 

A szervezők fontosnak tartják, hogy a fiatalok ne autóval, hanem tömegközlekedési eszközökkel, vagy kerékpárral érkezzenek, illetve a városon belül alternatív közlekedési eszközöket használjanak. Így a Magyar Kerékpárosklub a helyszínen kedvezményes kerékpárbérlési lehetőséget biztosít, illetve az érdeklődők vezetett túra keretében fedezhetik fel Debrecen látványosságait.

 

A Zöldövezet Társulás a fesztiválok zöld partnereként a szervezőkkel és a látogatókkal együtt a környezet terhelésének csökkentéséért dolgozik. A látogatók apró lépésekkel, kis odafigyeléssel jelentősen hozzájárulhatnak saját és a Campus Fesztivál ökológiai lábnyomának csökkentéséhez, hogy a következő években is ugyanilyen festői környezet várja a fesztiválozókat.