3,6 tonnával kevesebb műanyag hulladék a fesztiválokon - lezárult a Zöldövezet Társulás KEOP pályázata

Lead kép
1

 

Nagy sikerrel zárult a Zöldövezet Társulás KEOP-6.1.0/B/11-2011-0007 „Zöldövezet Társulás – A Rendezvények Környezetterhelésének Csökkentéséért” című szemléletformáló, környezetkímélő viselkedést ösztönző pályázat keretein belül megvalósult projektje. Az Egyesület 2011 nyarán a Balaton Sounddal, a VOLT, a Hegyalja és a Campus Fesztivállal együttműködve arra biztatta a fiatalokat, hogy válasszák a fenntartható szórakozást: használják a közösségi közlekedést (vonatot és a kerékpárt), a rendezvényen gyűjtsék szelektíven a hulladékot, valamint használják a betétdíjas RePohár-rendszert.
 

A program során a Zöldövezet Társulás ZöldInfóponton, játékkal és hulladékcserével, Én és a RePohár szörpözővel, Kerékpár tároló és kölcsönző működtetésével nagyban hozzájárult a Balaton Sound, a VOLT Fesztivál, a Campus Fesztivál és a Hegyalja Fesztivál zöldítéséhez.
 

''132 önkéntes'' munkájának köszönhetően a Társulás konkrét számszerűsíthető eredményeket ért el a 4 rendezvényen.

''3,6 tonnával kevesebb hulladék került a lerakókra'' - a RePohár-rendszer alkalmazásával.

''A működő biciklitárolók átlagosan 75%-os kihasználtsággal működtek''. ''Naponta 225 fő'' vette igénybe ezt a szolgáltatást, mely összesen ''3600'' olyan közlekedőt jelent, akik garantáltan nem használtak autót a közlekedésükhöz.
 

A Zöldövezet Társulás számításai alapján csak a tárolók üzemeltetésével ''6.696 kg'' szén-dioxid kibocsájtás-csökkenést értek el. A hulladékgyűjtő pontok üzemeltetésének köszönhetően a négy fesztiválon pedig több mint ''14 tonna'' szelektíven visszagyűjtött hulladék kerülhetett újrahasznosításra.
 

''//A projekt résztvevőinek adatai//''

''Kedvezményezett:'' Zöldövezet Társulás Egyesület, 1111 Bp. Saru utca 11.

''Kapcsolattartó:'' Csobay Krisztina, infozoldovezet.info

''Közreműködő szervezet:'' Energiahatékonysági, Környezetvédelmi és Energia Információs Ügynökség Nonprofit Kft., 1134 Budapest, Váci út 45., http://www.energiakozpont.hu

''Irányító hatóság:'' Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, http://www.nfu.hu