Zöldövezet

Kriszta

(Lászlóné Csobay Krisztina)

2007 óta dolgozom rendezvényszervezőként. 2010-ben csatlakoztam a Zöldövezet Társulás Környezetvédelmi Egyesülethez, először titkár pozícióban, majd a szervezet elnöke lettem. A rendezvényszervezés környezettudatos praktikáit ezidő alatt úgy tudtam elsajátítani, kialakítani, hogy gyakorlatban vettem részt hazai prémium rendezvények szervezésében, legyen az állásbörze, zenei nagyfesztivál, gasztroprogram, vagy kulturális esemény. A Zöldövezet elnökségi posztját azért vállaltam el, mert hiszek abban, hogy képességeimet egy jó ügy szolgálatába tudom állítani, eredetileg tanító végzettségem során megszerzett tapasztalataimat felnőttek szemléletformálására fordítani. Büszke vagyok rá, hogy csapatunkkal az elmúlt 10 évben számos hazai nagyrendezvényt formáltunk környezettudatossá és tonnában mérhető hulladékmegelőzést értünk el.
Saját rendezvényeink között a Segéd-kezek karitatív csapatépítővel segítjük a rászoruló helyszíneket, így külön öröm, hogy ha minimálisan is, de hozzájárulhatok a környezetvédelmen túl más, számomra fontos területek fejlesztésében (pl. gyermek-, vagy fogyatékosügy).
2019 óta vagyok a budaörsi moshatópelenka-klub vezetője. Az újrahasználat és hulladékmegelőzés elve alapján nevelem én is a gyermekeimet, annak érdekében, hogy az ő jövőjük is biztosítva legyen.

 

Andi

(Sidóné Koller Andrea)

Több mint 10 éve dolgozom a civil szférában, először kulturális, majd később környezetvédelmi területen. Az évek alatt több külföldi és hazai projekt tervezésében, írásában és lebonyolításában vettem részt. Civil szervezeti vezetőként sok tapasztalatot szereztem a szektor munkásságával, működésével és gazdasági dolgaival kapcsolatban. A Zöldövezetnél először önkéntesként, majd gazdasági munkatársként, végül pedig alelnökként tevékenykedtem. Jelenleg az Egyesület társelnökeként irányítom az operatív folyamatokat és a gazdasági ügyeket.

 

Axi

(Némethné Kavecsánszki Alexandra)

Debrecenben végeztem természetvédelmi mérnökként, majd Gödöllőn hulladékgazdálkodási technológusként és környezetgazdálkodási agrármérnökként. Önkéntesként 2007 óta a Farmosi békamentők csapatát erősítem. Tanulmányaimat követően 2011-ben a Humusz Szövetségnél kezdtem civil pályafutásomat. Itt oktatási programvezetőként, pályázati projektek koordinátoraként, valamint a közép-magyarországi régió Zöld Óvoda és Ökoiskola program mentorakénvoltam jelen. 2018-ban kerültem a Zöldövezethez az Ökotipegő projekt kapcsán. 2019 óta a szervezet alelnöki pozíciójában is tevékenykedem.

 

Bálint

(Molnár Bálint Ádám)

Jelenleg hatodik hónapomat töltöm a Zöldövezet Társulás vidám csapatával. Nagyon örültem, amikor megtudtam, hogy új kollégát keresnek, hiszen itt nemcsak gyakorolhatom a szakmámat és kamatoztathatom az eddig tanultakat, de a különböző rendezvényeken keresztül lehetőségem nyílik mások szemléletének formálására is. Még ha nem is mindig ’projektmenedzseri’ minőségemben…ezt szemlélteti anyukámmal folytatott alábbi beszélgetésem is:
Anyám -Fiam, te mivel is foglalkozol most a környezetvédelmen belül?
Én - kukás vok
Anyám - ne bohóckodj!
Én - projekt menedzser vagyok.
Anyám - az hogy néz ki?
Én - hát így:
Anyám - te tényleg kukás vagy!!!
Hát igen…sosem voltam tipikus irodai munkás…
Városi ember létemre már gyerekként is szívesen kertészkedtem nagyszüleim vidéki kertjében, és azóta is szívesen töltöm időmet a természetben, távol a város zajától. Érettségi után a Kecskeméti Főiskola Kertészeti Karán folytattam tanulmányaimat, ahol elsajátíthattam a szőlő- és gyümölcstermesztés alapjait. Később a Corvinus Egyetem Tájépítész Karán szereztem ismereteket a természetvédelem és környezetvédelem területén. 
Jómagam körülbelül 10 éve próbálok ügyelni a fenntarthatóságra, a természetes környezet kíméletes használatára. Szelektíven gyűjtöm a hulladékot, igyekszem nem vásárolni fölöslegesen és minimalizálni a műanyagok használatát. Szomorúan tapasztalom, hogy – bár ezek a törekvések nálam maguktól értetődők - még a közeli barátaim, családtagjaim sem teszik meg ennek töredékét sem…nem azért, mert nem érdekli őket, hanem mert egyszerűen nem kapják meg a megfelelő tájékoztatást ennek fontosságáról vagy módjáról. Örülök, hogy az itt szerzett tapasztalataimat megoszthatom velük!

 

Panka

(Domonyik Annamária)

Az alapdiplomámat az ELTE-n szereztem meg, Környezetkutató szakon, később angolul folytattam tanulmányaimat a Bodenkultur für Wien egyetemen, ahol megszereztem környezetmérnök mester diplomámat. A mesterképzésem alatt volt lehetőségem egy szemesztert a prágai egyetemen eltölteni. A diplomamunkámhoz Indonéziában végeztem a kutatómunkámat, ahol emellett különböző szervezetek munkáját segítettem környezettudatosság nevelésében. 

Külföldi tapasztalataim után szerettem volna itthon kamatoztatni a megszerzett tudásomat, és megtenni minden tőlem telhetőt, hogy Magyarországon segítsem munkámmal az ország hulladék csökkentését, az emberek tudatosságának növelését a környezetvédelemmel kapcsolatban. 

A karrierem során volt alkalmam multinacionális cégeknél megtanulni, hogyan kell csapatban dolgozni, csapatot vezetni. Először a HUMUSZ Szövetségnél, később a Zöldövezetnél önkénteskedtem. A zöldövezetes projektek alkalmával beleláthattam a civil szervezet csodáiba, megkedveltem a csapatot, megismertem a szervezet szemléletét, amivel teljes mértékben azonosulni tudtam. 2021 nyara óta azt hiszem megtaláltam a helyemet, teljes állásban lettem tagja az egyesületnek. 

 

 

Levél