Természetvédelmi program

Természetvédelmi programok

Városi ember lévén valószínűleg mindannyian vágyunk a szabadba. Nincs is annál jobb, mint egy csodaszép területen dolgozni a friss levegőn. A Segéd-kezek program keretein belül lehetőséget biztosítunk természetvédelmi területeken való segítő munkálatok elvégzésére. Természeti kincseink megóvása mindannyiunk érdeke és felelősége. Szakemberek bevonásával állítjuk össze a programot, akik a csapatépítő ideje alatt is rendelkezésre állnak és szívesen mesélnek az adott terület fontosságáról, természeti értékeiről. Jellemző feladatok: természetes környezetet helyreállító és élőhelymegóvó munkálatok, környezeti nevelést segítő táblák, játékok készítése, madárodúkészítés és kihelyezés, szemétszedés, pihenő padok felújítása, facsemeték/cserjék ültetése.

A természetvédelmi területen végzett munka érzékenyítő szereppel is bír. A csapat egy olyan programban vesz részt, mely teljesen kiszakítja a napi rutinból, egészségére is jótékony hatással van. A természetvédelmi programok további előnye helyi értékeink megismerése.

A területek kiválasztásakor a következő szempontokat vesszük figyelembe:

Elhelyezkedés - igyekszünk a csapatnak megfelelő távolságban lévő helyszínt választani.

Rászorultság - területeink jó része több tulajdonossal, vagy kezelővel bír, ilyenkor bár azt gondolnánk könnyű forrásokat szerezni, valójában még az engedélyeket is nehéz beszerezni a karitatív munkához. Olyan helyen dolgozunk, ahol régóta várnak a fejlesztésekre és nincs kilátásban a büdzsé, kapacitás hogy ezek megtörténjenek a csapat segítsége nélkül.

Terület fenntartók, gondozók - olyan helyszíneket választunk, ahol a helyi természetvédő csoport, akár hivatalos, vagy civil szervezet komoly értékmegőrző munkát végez. A munkának, melyet elvégeztünk így lesz utógondozása, a tevékenyésg koncepcióba illik.

 

Levél