Kövess minket a Facebookon!

Elindult a Tudatos Intim Higiénia hét!

kamp A Zöldövezet Egyesület szervezésében Magyarország is csatlakozik a 2020. október 19-25. között az EnvironmenstrualWeek nemzetközi kampányhéthez. A kampány célja, hogy felhívjuk a figyelmet az intim higiéniai termékek környezeti, egészségügyi, társadalmi és gazdasági hatásaira, illetve jogalkotói szinten is szeretnénk jelentős változásokat elérni az újrahasználható termékek támogatásában.


Egyedülálló mosható pelenka kölcsönző indult a Zöldövezet gondozásában

mosikölEgy kisgyermek születésétől szobatisztaságáig kb. 1,5 tonna veszélyes hulladékot termel az eldobható egyszer használatos pelenkákkal. Ha megvizsgáljuk, hogy 2017-ben csak Magyarországon 91.600 gyermek született, akkor 100.000 tonna veszélyes hulladéról beszélünk. A Zöldövezet újrahasználható mosható pelenkát népszerűsítő programjával ezt a hulladékmennyiséget szeretné megelőzni a hazai hulladéklerakókból.


Így babázunk mi - peluskölcsönző

Elindult a Zöldövezet Egyesület mosható pelenka kölcsönzője! mosi2 Magyar anyukák által készített mosható pelenka csomagjainkat azért hoztuk létre, hogy a családok otthon tudják kipróbálni, melyik típus a legmegfelelőbb a kisbaba számára.


Országos környezetvédelmi szervezetek valós megoldást keresnek a műanyagszennyezésre - Állásfoglalás a biológiai úton lebomló műanyagokról

lebomloA műanyagszennyezés káros hatásaira reagálva az Európai Unió ún. műanyag stratégiájának célja az egyszer használatos műanyagok csökkentése, a műanyagok újrahasználatának és a műanyaghulladék újrafeldolgozásának növelése. Az irányelv egyik érdekessége, hogy az egyszer használatos műanyagok alatt érti az ún. bioműanyagokat, azaz a növényi alapú és biológiai úton lebomló műanyag termékeket is, továbbá betiltja az oxo-degradábilis (széteső) műanyagok forgalmazását.


Keresni kell a lábnyomát az idei BrandFestival-nak

brand Az idei BrandFestival-on az élmény-faktor a rendezvény programjában és társadalmilag felelős üzleti magatartásában is testet ölt. A tartalomban a cyberbullying, a rendezvény arculatában pedig a zerowaste filozófia kap kitüntetett figyelmet. A BrandFestival a Schibsted Hungary (A Jófogás és a Használtauto.hu kiadója) és a Zöldövezet Társulással együttműködésben kiáll a fenntartható növekedés és az ökológiai lábnyomának csökkentése mellett. Az október 18-19-én a Budapest Music Center-ben megrendezésre kerülő zero waste márkafesztivál a „Heroes&Stories” alapgondolat mentén elemzi a jövőt.


Zöld babavárás

Ha a családba kisbaba érkezik új termékek beszerzése válik szükségessé, mely a gyermek ellátásához kellenek. Zöld babavárás programunk célja hogy megmutassuk, hogyan lehet a környezeti terhelés minimálisra szorításával készülni az új családtag érkezésére.

Fogyasztói társadalmunk betegségének mondható az a jelenség, amikor a kisbabát váró családok felesleges, sokszor silány minőségű és ráadásul drága termékek vásárlásába kezdenek, hamarosan sok egyszerhasználatos holmival terhelve így a hulladéklerakókat. A keletkező hulladék jó részét az eldobható pelenkák teszik ki, ez gyerekenként több tonnányi is lehet. A Zöld Babavárás programsorozat előadásain hallható tanácsokkal, praktikákkal azonban megkímélhetjük mindezektől környezetünket és pénztárcánkat is.

A piacon kapható babáknak szánt termékek tetemes része könnyedén helyettesíthető akár az otthon már meglévő eszközeinkkel, a vegyszerekben gazdag babaápoló krémek, fürdetők természetes anyagokkal, az egészségre ártalmas vegyületeket tartalmazó takarítószerek szelíd, ám hatásos változatokkal, az eldobható pelenkák pedig gyönyörű és környezetkímélő mosható társaikkal. Egy tudatosabb, “zöldebb” gyermekkor biztosítása nem jelent egyet a civilizáció vívmányainak megtagadásával. A mai modern mosható pelenkák már köszönőviszonyban sincsenek a 30-40 évvel ezelőtti társaikkal, használatuk egyszerű, mosásuk sem igényel szakértelmet vagy tengernyi időt, és segítségükkel gyermekenként átlag 1,5-2 tonna hulladékot spórolhatunk! Mindezeken felül a családi kasszát is kíméljük – az Egyesület számításai szerint akár 200.000 Ft-ot is megtakaríthatunk! –, nem mellesleg pedig gyermekeinket bőrbarát, szellőző és szebbnél szebb mintával készülő pelusokba csomagolhatjuk.

Legtöbb esetben azonban az információ hiánya az, amiért a szülők mégis megveszik a – reklámokból – jól ismert márkák termékeit, holott van választási lehetőség. Zöld babavárás kiadványunkkal segítünk elindulni az úton, hogy megkíméld kisbabádat és így családodat is a felesleges tárgyaktól, beszerzésektől! Gyűjtésünkben olvashatsz a mosható pelenkákról (kiemelve a hazai gyártókat), pelenkázási kiegészítőkről, kímélő tisztító- és takarítószerekről, a babaápolás elengedhetetlen és természetes alapanyagú kellékeiről, a baba-mama ruházatról és a hozzátáplálásról is.

TÉMAKÖRÖK:

 • Mosható pelenka
 • Popsitörlő kendő
 • Melltartó betét
 • Ruhák, játékok
 • Kismama holmik
 • Könyvek
 • Kiegészítő termékek a lakásban
 • Tisztítószerek, mosószerek, öblítők
 • Kozmetikumok, fürdetők, antibakteriális szappanok
 • Az anyatej - ahol a környezet és az élet védelme találkozik
 • Táplálkozás
 • Mit igyon a baba

A részletekért kattints a képre!

baba
A Zöld babavárás program támogatója a Földművelésügyi Minisztérium Zöld forrás pályázata.

Ha bővebben érdekel a mosható pelenka használata, itt eléred Mosható pelenka kisokosunkat:

mosható pelus szakanyag