Kövess minket a Facebookon!

Elindult a Tudatos Intim Higiénia hét!

kamp A Zöldövezet Egyesület szervezésében Magyarország is csatlakozik a 2020. október 19-25. között az EnvironmenstrualWeek nemzetközi kampányhéthez. A kampány célja, hogy felhívjuk a figyelmet az intim higiéniai termékek környezeti, egészségügyi, társadalmi és gazdasági hatásaira, illetve jogalkotói szinten is szeretnénk jelentős változásokat elérni az újrahasználható termékek támogatásában.


Egyedülálló mosható pelenka kölcsönző indult a Zöldövezet gondozásában

mosikölEgy kisgyermek születésétől szobatisztaságáig kb. 1,5 tonna veszélyes hulladékot termel az eldobható egyszer használatos pelenkákkal. Ha megvizsgáljuk, hogy 2017-ben csak Magyarországon 91.600 gyermek született, akkor 100.000 tonna veszélyes hulladéról beszélünk. A Zöldövezet újrahasználható mosható pelenkát népszerűsítő programjával ezt a hulladékmennyiséget szeretné megelőzni a hazai hulladéklerakókból.


Így babázunk mi - peluskölcsönző

Elindult a Zöldövezet Egyesület mosható pelenka kölcsönzője! mosi2 Magyar anyukák által készített mosható pelenka csomagjainkat azért hoztuk létre, hogy a családok otthon tudják kipróbálni, melyik típus a legmegfelelőbb a kisbaba számára.


Országos környezetvédelmi szervezetek valós megoldást keresnek a műanyagszennyezésre - Állásfoglalás a biológiai úton lebomló műanyagokról

lebomloA műanyagszennyezés káros hatásaira reagálva az Európai Unió ún. műanyag stratégiájának célja az egyszer használatos műanyagok csökkentése, a műanyagok újrahasználatának és a műanyaghulladék újrafeldolgozásának növelése. Az irányelv egyik érdekessége, hogy az egyszer használatos műanyagok alatt érti az ún. bioműanyagokat, azaz a növényi alapú és biológiai úton lebomló műanyag termékeket is, továbbá betiltja az oxo-degradábilis (széteső) műanyagok forgalmazását.


Keresni kell a lábnyomát az idei BrandFestival-nak

brand Az idei BrandFestival-on az élmény-faktor a rendezvény programjában és társadalmilag felelős üzleti magatartásában is testet ölt. A tartalomban a cyberbullying, a rendezvény arculatában pedig a zerowaste filozófia kap kitüntetett figyelmet. A BrandFestival a Schibsted Hungary (A Jófogás és a Használtauto.hu kiadója) és a Zöldövezet Társulással együttműködésben kiáll a fenntartható növekedés és az ökológiai lábnyomának csökkentése mellett. Az október 18-19-én a Budapest Music Center-ben megrendezésre kerülő zero waste márkafesztivál a „Heroes&Stories” alapgondolat mentén elemzi a jövőt.


Velünk zöldült a hétvége

A Rosalia kezdetektől fogva zöld rendezvény, a szervezők már az első rendezvényen is ügyeltek a hasznosítható hulladék visszagyűjtésére. Mivel az idő múlásával már megszokottá vált a rendszer, a kiállítók is igényelték az üveg és kartongyűjtőket. Idén több látogatóval találkoztunk, aki pozitívan nyilatkozott a rendszerről és örül, hogy az üvegpohár mellett (ami ugye szintén nem kerül a lerakókra, hiszen tovább használható), a szelektív begyűjtésre is figyelnek a szervezők. 2016-ra az összes hulladék 50 %-a már újrahasznosításra kerül a Zöldövezet programnak köszönhetően. rosalia A boros rendezvényen kiemelt figyelmet fordítunk a tájékoztatásra, önkéntes csapatunk ment körbe a standok között, megbeszélve a környezeti hasznosulását a programnak. Idén először a zöld hulladékot is gyűjtöttünk, egyelőre még csak próba üzemben.

A Food Truck Show-n először, próbarendszerben indult a műanyagmentesség: a szervezők kukoricakeményítős lebomló tálakba csomagoltak, sőt az evőeszköz is bambusz alapanyagból készült. A Zöldövezet önkéntesei által üzemeltetett Zöld infó ponton a látogatók leadhatták a PLA termékeket, mely bekerült egy komposztáló gépbe, és komposzt anyagot csinált az amúgy szemétbe kerülő pohármaradékokból. A most próbaüzemben elindított programot a szervezők szeptemberben már komolyabban tervezik folytatni. A Zöldövezet a kartonhulladék kigyűjtést is megkezdte. A rendezvény teljes műanyagmentessége még nem oldódott meg, hiszen PET palackokat is láttunk, de a gyerekbetegségek kezelése után a következő Food Truck Show már igazán bezöldülhet, hogy a finom falatokat egy igazán igényes rendezvényen ehessük meg.
fts2

Büszkék vagyunk mindkét szervező stábra, Nekünk az a város a jövő városa, ahol a rendezvények amit lehet, megtesznek a zöldebb működésért! #álombudapest

ftsrosiztke

Kapcsolódó anyagok