Kövess minket a Facebookon!

Elindult a Tudatos Intim Higiénia hét!

kamp A Zöldövezet Egyesület szervezésében Magyarország is csatlakozik a 2020. október 19-25. között az EnvironmenstrualWeek nemzetközi kampányhéthez. A kampány célja, hogy felhívjuk a figyelmet az intim higiéniai termékek környezeti, egészségügyi, társadalmi és gazdasági hatásaira, illetve jogalkotói szinten is szeretnénk jelentős változásokat elérni az újrahasználható termékek támogatásában.


Egyedülálló mosható pelenka kölcsönző indult a Zöldövezet gondozásában

mosikölEgy kisgyermek születésétől szobatisztaságáig kb. 1,5 tonna veszélyes hulladékot termel az eldobható egyszer használatos pelenkákkal. Ha megvizsgáljuk, hogy 2017-ben csak Magyarországon 91.600 gyermek született, akkor 100.000 tonna veszélyes hulladéról beszélünk. A Zöldövezet újrahasználható mosható pelenkát népszerűsítő programjával ezt a hulladékmennyiséget szeretné megelőzni a hazai hulladéklerakókból.


Így babázunk mi - peluskölcsönző

Elindult a Zöldövezet Egyesület mosható pelenka kölcsönzője! mosi2 Magyar anyukák által készített mosható pelenka csomagjainkat azért hoztuk létre, hogy a családok otthon tudják kipróbálni, melyik típus a legmegfelelőbb a kisbaba számára.


Országos környezetvédelmi szervezetek valós megoldást keresnek a műanyagszennyezésre - Állásfoglalás a biológiai úton lebomló műanyagokról

lebomloA műanyagszennyezés káros hatásaira reagálva az Európai Unió ún. műanyag stratégiájának célja az egyszer használatos műanyagok csökkentése, a műanyagok újrahasználatának és a műanyaghulladék újrafeldolgozásának növelése. Az irányelv egyik érdekessége, hogy az egyszer használatos műanyagok alatt érti az ún. bioműanyagokat, azaz a növényi alapú és biológiai úton lebomló műanyag termékeket is, továbbá betiltja az oxo-degradábilis (széteső) műanyagok forgalmazását.


Keresni kell a lábnyomát az idei BrandFestival-nak

brand Az idei BrandFestival-on az élmény-faktor a rendezvény programjában és társadalmilag felelős üzleti magatartásában is testet ölt. A tartalomban a cyberbullying, a rendezvény arculatában pedig a zerowaste filozófia kap kitüntetett figyelmet. A BrandFestival a Schibsted Hungary (A Jófogás és a Használtauto.hu kiadója) és a Zöldövezet Társulással együttműködésben kiáll a fenntartható növekedés és az ökológiai lábnyomának csökkentése mellett. Az október 18-19-én a Budapest Music Center-ben megrendezésre kerülő zero waste márkafesztivál a „Heroes&Stories” alapgondolat mentén elemzi a jövőt.


Váltsd vissza, gyűjts szelektíven, bringázz! - Ismét ZöldRE vált a Hegyalja

A fesztiválozók és a szervezők közös erőfeszítésének eredményeként idén még szebb, még tisztább környezetben szórakozhatnak a látogatók a Hegy’-en. A Zöldövezet Társulás szervezésében a fesztivál egész területén ÚjraPohárba mérik az italokat a kevesebb hulladék érdekében, a látogatók szelektíven gyűjthetik az alumínium, papír és műanyag hulladékot, a Társulás és a Magyar Kerékpárosklub együttműködése jóvoltából pedig kedvezményesen lehet kerékpárt kölcsönözni. A programban résztvevők amellett, hogy csökkentik a rendezvény környezetterhelését, erőfeszítéseikért ajándékokat is kaphatnak.

Az ÚjraPohár (betétdíjas, vastag falú, ellenálló, újrafelhasználható pohár) nem ismeretlen a fesztivállátogatók előtt. A rendszer alapja az újrahasználat, s így a temérdek műanyag(pohár) hulladék keletkezésének megelőzése. Erre szükség is van: a rendezvények hulladékának akár 60-70%-át is elérheti az eldobható műanyag poharak aránya, az ÚjraPoharak használatával a teljes hulladék mennyiség ennyivel is kevesebb lehet. Ezzel csökken a takarításra fordított idő, pénz és energia, kevesebb szemetet kell elszállítani, ráadásul tisztább lesz a környezet is az eldobált poharak nélkül. A szelektív hulladékgyűjtésben a szervezők az önkéntesek mellett a fesztiválozók segítségére is számítanak. A Hulladékcsere ponton ajándékokkal jutalmazzák a programban résztvevőket: a gyűjtött hasznos hulladékot (PET palack, aludoboz) vízi pisztolyra, kitűzőre vagy akár pólóra lehet beváltani.

A szervezők fontosnak tartják, hogy a fiatalok ne autóval, hanem tömegközlekedési eszközökkel, vagy kerékpárral érkezzenek, illetve a városon belül alternatív közlekedési eszközöket használjanak. Így a Magyar Kerékpárosklub a helyszínen kedvezményes kerékpárbérlési lehetőséget biztosít, illetve az érdeklődők vezetett túra keretében fedezhetik fel a környék látványosságait.

A Zöldövezet Társulás a fesztiválok zöld partnereként a szervezőkkel és a látogatókkal együtt a környezet terhelésének csökkentéséért dolgozik. A látogatók apró lépésekkel, kis odafigyeléssel jelentősen hozzájárulhatnak saját és a Hegyalja Fesztivál ökológiai lábnyomának csökkentéséhez, hogy a következő években is ugyanilyen festői környezet várja a fesztiválozókat