Kövess minket a Facebookon!

Elindult a Tudatos Intim Higiénia hét!

kamp A Zöldövezet Egyesület szervezésében Magyarország is csatlakozik a 2020. október 19-25. között az EnvironmenstrualWeek nemzetközi kampányhéthez. A kampány célja, hogy felhívjuk a figyelmet az intim higiéniai termékek környezeti, egészségügyi, társadalmi és gazdasági hatásaira, illetve jogalkotói szinten is szeretnénk jelentős változásokat elérni az újrahasználható termékek támogatásában.


Egyedülálló mosható pelenka kölcsönző indult a Zöldövezet gondozásában

mosikölEgy kisgyermek születésétől szobatisztaságáig kb. 1,5 tonna veszélyes hulladékot termel az eldobható egyszer használatos pelenkákkal. Ha megvizsgáljuk, hogy 2017-ben csak Magyarországon 91.600 gyermek született, akkor 100.000 tonna veszélyes hulladéról beszélünk. A Zöldövezet újrahasználható mosható pelenkát népszerűsítő programjával ezt a hulladékmennyiséget szeretné megelőzni a hazai hulladéklerakókból.


Így babázunk mi - peluskölcsönző

Elindult a Zöldövezet Egyesület mosható pelenka kölcsönzője! mosi2 Magyar anyukák által készített mosható pelenka csomagjainkat azért hoztuk létre, hogy a családok otthon tudják kipróbálni, melyik típus a legmegfelelőbb a kisbaba számára.


Országos környezetvédelmi szervezetek valós megoldást keresnek a műanyagszennyezésre - Állásfoglalás a biológiai úton lebomló műanyagokról

lebomloA műanyagszennyezés káros hatásaira reagálva az Európai Unió ún. műanyag stratégiájának célja az egyszer használatos műanyagok csökkentése, a műanyagok újrahasználatának és a műanyaghulladék újrafeldolgozásának növelése. Az irányelv egyik érdekessége, hogy az egyszer használatos műanyagok alatt érti az ún. bioműanyagokat, azaz a növényi alapú és biológiai úton lebomló műanyag termékeket is, továbbá betiltja az oxo-degradábilis (széteső) műanyagok forgalmazását.


Keresni kell a lábnyomát az idei BrandFestival-nak

brand Az idei BrandFestival-on az élmény-faktor a rendezvény programjában és társadalmilag felelős üzleti magatartásában is testet ölt. A tartalomban a cyberbullying, a rendezvény arculatában pedig a zerowaste filozófia kap kitüntetett figyelmet. A BrandFestival a Schibsted Hungary (A Jófogás és a Használtauto.hu kiadója) és a Zöldövezet Társulással együttműködésben kiáll a fenntartható növekedés és az ökológiai lábnyomának csökkentése mellett. Az október 18-19-én a Budapest Music Center-ben megrendezésre kerülő zero waste márkafesztivál a „Heroes&Stories” alapgondolat mentén elemzi a jövőt.


ÚjraPohár és vízipisztoly a nyerő

„A SZIN-en jelenleg 14x3 db kihelyezett szelektív gyűjtőpont (papír, műanyag, alumínium), valamint 10 üveggyűjtő edény, ezen kívül egy InfóPontként is működő Hulladék CserePont üzemel” – mondta el Csobay Krisztina, a szervezet titkára. A Hulladék CserePont évek óta jelen van a fesztiválon, így az emberek nagy része már tájékozott, visszatérő aktivista, aki ismeri a rendszert, és önmagától jelentkezik a CserePonton saját hasznoshulladék-gyűjtő sárga zsákért.

Miről is szól a rendszer? Ha fesztiválozóként ellátogatunk a Zöldövezet sátrához, és kérünk egy sárga szemeteszsákot, majd ezt a zsákot szelektíven gyűjtött hulladékkal (alumínium vagy pet palack) visszavisszük a sátorban ülő önkéntesekhez, nemcsak büszkék lehetünk magunkra, hogy szabadidőnkben kicsit segítettünk az amúgy is nagy hulladékkal járó fesztivál környezetterhelésén, hanem apró ajándékokat kaphatunk munkánkért cserébe. Lehet kérni “zöld” kitűzőt, lufit, törölközőt, pólót, karkötőt, de a melegre való tekintettel legnépszerűbb a zöld színű vízipisztoly volt Szegeden.

A szelektív gyűjtést 10 önkéntes is segíti, akik napközben ürítik a megtelt gyűjtőket, gyűjtik a hasznos hulladékot a koncertek után és a sörpadoknál, illetve népszerűsítik a szelektív „életérzést”. Az önkéntesek szerint munkájukat leginkább a délutáni, kora esti órákban segítik a fesztiválozók, akik ilyenkor aktívak és keresik az alternatív programokat. A résztvevők számára is nyitott a lehetőség: akár mi is megrohamozhatjuk a koncertek után maradt, hulladékkal teleszórt területeket, de az is megoldás, ha legalább saját sátrunk környékén rendet tartunk és a fesztiválidő alatt külön gyűjtjük, amit tudunk.

Érdekes tényeket is megtudtunk a szakértőktől. Az értékes hulladékot például újrahasznosítják, így lehet, hogy az általunk gyűjtött műanyag palackokból később pulóver, csomagolóanyag vagy vállfa lesz. Az is megdöbbentő, hogy a szintén a Zöldövezet Társulás kezdeményezéseként ismert ÚjraPohár-akció az elmúlt évek alatt milyen népszerűvé vált a fesztiválozók körében: Csobay Krisztina elmondta, a SZIN-t is támogató Borsodi Sörgyárak például saját logózott, mosható poharakat gyártatott le. A poharat a fesztivál végén visszaadhatják a fesztiválozók, az így visszaérkező poharak elmoshatók és később újra használhatók. Az sem baj, ha megtartjuk a poharat, hiszen így a vízipisztoly mellett még egy szuvenír emlékeztet majd bennünket arra, hogy igenis lehet környezettudatosan fesztiválozni. És ki tudja, talán jövőre is jó szolgálatot tesz majd a pohár…

Sípos Mária