Kövess minket a Facebookon!

Keresni kell a lábnyomát az idei BrandFestival-nak

brand Az idei BrandFestival-on az élmény-faktor a rendezvény programjában és társadalmilag felelős üzleti magatartásában is testet ölt. A tartalomban a cyberbullying, a rendezvény arculatában pedig a zerowaste filozófia kap kitüntetett figyelmet. A BrandFestival a Schibsted Hungary (A Jófogás és a Használtauto.hu kiadója) és a Zöldövezet Társulással együttműködésben kiáll a fenntartható növekedés és az ökológiai lábnyomának csökkentése mellett. Az október 18-19-én a Budapest Music Center-ben megrendezésre kerülő zero waste márkafesztivál a „Heroes&Stories” alapgondolat mentén elemzi a jövőt.


Környezetvédelmi program a vizes vb szurkolói zónáiban

fina A két budapesti szurkolói zónában többszázezer szurkoló kísérte figyelemmel minden idők legjobb FINA világbajnokságának mérkőzéseit: naponta átlagosan 21 ezer fő látogatott el a két szurkolói zónába. A vizes világbajnokság szervezői azonban nemcsak a szórakozás garantálására, hanem a környezet védelmére is kiemelt figyelmet fordítottak. - Sajtóközlemény - Bp., 2017. augusztus 23. –


Rendezvényzöldítés velünk

rendezvényzöldBiztosan mindenki vett már részt olyan eseményen, ahol nem a szokványos műanyag pohárból ivott és szelektív hulladékgyűjtőkbe dobhatta a szemetet. Ma már ezek a dolgok szerencsére egyre alapvetőbbé válnak, de vajon belegondol-e a látogató, hogy milyen előkészületek és munkálatok szükségesek ahhoz, hogy egy rendezvényre azt lehessen mondani, „zöld”?


Szárazgyepek fenntartása

gyikocskaMagyarország bővelkedik olyan élőhely típusokban, melyek biodiverzitását kevés emberi beavatkozással és munkával is egyszerűen meg lehetne őrizni. Ilyenek a szárazgyepek is, melyeket az évszázados legeltetések után jelenleg a beerdősülés, így számos faj (köztük olyan endemikus fajok is, melyek csak ezeken a területeken találhatók meg) eltűnése fenyeget.


Műanyagmentes Jövő - Zöldülő Fesztiválok

műag mentesA Zöldövezet Társulás szeretettel meghív minden kedves érdeklődőt a február 24-én, pénteken, 16:00-kor kezdődő „Műanyagmentes Jövő – Zöldülő Fesztiválok” fórumbeszélgetésére, amely a Millenárison megrendezett Food Truck Rally – gasztroesemény keretei közt kap helyet!


ÚjraPohár és vízipisztoly a nyerő

„A SZIN-en jelenleg 14x3 db kihelyezett szelektív gyűjtőpont (papír, műanyag, alumínium), valamint 10 üveggyűjtő edény, ezen kívül egy InfóPontként is működő Hulladék CserePont üzemel” – mondta el Csobay Krisztina, a szervezet titkára. A Hulladék CserePont évek óta jelen van a fesztiválon, így az emberek nagy része már tájékozott, visszatérő aktivista, aki ismeri a rendszert, és önmagától jelentkezik a CserePonton saját hasznoshulladék-gyűjtő sárga zsákért.

Miről is szól a rendszer? Ha fesztiválozóként ellátogatunk a Zöldövezet sátrához, és kérünk egy sárga szemeteszsákot, majd ezt a zsákot szelektíven gyűjtött hulladékkal (alumínium vagy pet palack) visszavisszük a sátorban ülő önkéntesekhez, nemcsak büszkék lehetünk magunkra, hogy szabadidőnkben kicsit segítettünk az amúgy is nagy hulladékkal járó fesztivál környezetterhelésén, hanem apró ajándékokat kaphatunk munkánkért cserébe. Lehet kérni “zöld” kitűzőt, lufit, törölközőt, pólót, karkötőt, de a melegre való tekintettel legnépszerűbb a zöld színű vízipisztoly volt Szegeden.

A szelektív gyűjtést 10 önkéntes is segíti, akik napközben ürítik a megtelt gyűjtőket, gyűjtik a hasznos hulladékot a koncertek után és a sörpadoknál, illetve népszerűsítik a szelektív „életérzést”. Az önkéntesek szerint munkájukat leginkább a délutáni, kora esti órákban segítik a fesztiválozók, akik ilyenkor aktívak és keresik az alternatív programokat. A résztvevők számára is nyitott a lehetőség: akár mi is megrohamozhatjuk a koncertek után maradt, hulladékkal teleszórt területeket, de az is megoldás, ha legalább saját sátrunk környékén rendet tartunk és a fesztiválidő alatt külön gyűjtjük, amit tudunk.

Érdekes tényeket is megtudtunk a szakértőktől. Az értékes hulladékot például újrahasznosítják, így lehet, hogy az általunk gyűjtött műanyag palackokból később pulóver, csomagolóanyag vagy vállfa lesz. Az is megdöbbentő, hogy a szintén a Zöldövezet Társulás kezdeményezéseként ismert ÚjraPohár-akció az elmúlt évek alatt milyen népszerűvé vált a fesztiválozók körében: Csobay Krisztina elmondta, a SZIN-t is támogató Borsodi Sörgyárak például saját logózott, mosható poharakat gyártatott le. A poharat a fesztivál végén visszaadhatják a fesztiválozók, az így visszaérkező poharak elmoshatók és később újra használhatók. Az sem baj, ha megtartjuk a poharat, hiszen így a vízipisztoly mellett még egy szuvenír emlékeztet majd bennünket arra, hogy igenis lehet környezettudatosan fesztiválozni. És ki tudja, talán jövőre is jó szolgálatot tesz majd a pohár…

Sípos Mária