Kövess minket a Facebookon!

Elindult a Tudatos Intim Higiénia hét!

kamp A Zöldövezet Egyesület szervezésében Magyarország is csatlakozik a 2020. október 19-25. között az EnvironmenstrualWeek nemzetközi kampányhéthez. A kampány célja, hogy felhívjuk a figyelmet az intim higiéniai termékek környezeti, egészségügyi, társadalmi és gazdasági hatásaira, illetve jogalkotói szinten is szeretnénk jelentős változásokat elérni az újrahasználható termékek támogatásában.


Egyedülálló mosható pelenka kölcsönző indult a Zöldövezet gondozásában

mosikölEgy kisgyermek születésétől szobatisztaságáig kb. 1,5 tonna veszélyes hulladékot termel az eldobható egyszer használatos pelenkákkal. Ha megvizsgáljuk, hogy 2017-ben csak Magyarországon 91.600 gyermek született, akkor 100.000 tonna veszélyes hulladéról beszélünk. A Zöldövezet újrahasználható mosható pelenkát népszerűsítő programjával ezt a hulladékmennyiséget szeretné megelőzni a hazai hulladéklerakókból.


Így babázunk mi - peluskölcsönző

Elindult a Zöldövezet Egyesület mosható pelenka kölcsönzője! mosi2 Magyar anyukák által készített mosható pelenka csomagjainkat azért hoztuk létre, hogy a családok otthon tudják kipróbálni, melyik típus a legmegfelelőbb a kisbaba számára.


Országos környezetvédelmi szervezetek valós megoldást keresnek a műanyagszennyezésre - Állásfoglalás a biológiai úton lebomló műanyagokról

lebomloA műanyagszennyezés káros hatásaira reagálva az Európai Unió ún. műanyag stratégiájának célja az egyszer használatos műanyagok csökkentése, a műanyagok újrahasználatának és a műanyaghulladék újrafeldolgozásának növelése. Az irányelv egyik érdekessége, hogy az egyszer használatos műanyagok alatt érti az ún. bioműanyagokat, azaz a növényi alapú és biológiai úton lebomló műanyag termékeket is, továbbá betiltja az oxo-degradábilis (széteső) műanyagok forgalmazását.


Keresni kell a lábnyomát az idei BrandFestival-nak

brand Az idei BrandFestival-on az élmény-faktor a rendezvény programjában és társadalmilag felelős üzleti magatartásában is testet ölt. A tartalomban a cyberbullying, a rendezvény arculatában pedig a zerowaste filozófia kap kitüntetett figyelmet. A BrandFestival a Schibsted Hungary (A Jófogás és a Használtauto.hu kiadója) és a Zöldövezet Társulással együttműködésben kiáll a fenntartható növekedés és az ökológiai lábnyomának csökkentése mellett. Az október 18-19-én a Budapest Music Center-ben megrendezésre kerülő zero waste márkafesztivál a „Heroes&Stories” alapgondolat mentén elemzi a jövőt.


Elindult a Tudatos Intim Higiénia hét!

A Zöldövezet Egyesület szervezésében Magyarország is csatlakozik a 2020. október 19-25. között az #EnvironmenstrualWeek nemzetközi kampányhéthez.

A kampány célja, hogy felhívjuk a figyelmet az intim higiéniai termékek környezeti, egészségügyi, társadalmi és gazdasági hatásaira, illetve jogalkotói szinten is szeretnénk jelentős változásokat elérni az újrahasználható termékek támogatásában. Biztatjuk a magyar nőket arra, hogy beszéljenek a menstruációkor használt környezetbarát, mosható, újrahasználható termékekről, hogy minél szélesebb körben tudjunk változást elérni.

2017-ben az EU 28 tagállamában összesen 590 000 tonna hulladék keletkezett az egyszer használatos menstruációs termékek miatt, ez közel 15 000 kamionnyi hulladékot jelent. Az eldobható menstruációs termékeket összetételükből adódóan és a használat utáni szervesanyag tartalom miatt nem, vagy csak nagyon költségesen lehet újrahasznosítani. A gyakorlat azt mutatja, hogy a menstruációs termékek 87%-a hulladéklerakón, 13%-a pedig égetőben végzi, ezzel súlyos környezeti károkat okozva (légszennyezés, talajszennyezés, talajvíz szennyezés, üvegházhatás).

Ahhoz, hogy jelentősen csökkenteni tudjuk az egyszerhasználatos műanyagtermékeket, és lépéseket tegyünk a hulladékmentes élet felé, a menstruációval kapcsolatos szokásainkon is változtatnunk kell. Szerencsére az utóbbi években egyre népszerűbbek hazánkban is az újrahasználható, káros anyagoktól mentes megoldások, amik nem utolsósorban a pénztárcánkat is kímélik. Magyarországon megannyi kismanufaktúra/varroda saját gyártású termékeit kínálja a magyar nőknek, de egyre több drogériában is megtalálhatóak a különböző újrahasználható menstruációs termékek.hoopla

A Zöldövezet Egyesület hazánkban először szervezi meg a Tudatos Intim Higiénia Hét programot. A Tudatos Intim Higiénia Hét alatt a mosható betétek, menstruációs bugyik és intim tölcsérek árából az Egyesület kampányához csatlakozó számos hazai gyártó és forgalmazó kedvezményt biztosít a vásárlók számára, ezzel támogatva a vegyszermentes és zero waste termékek minél szélesebb körű elterjedését. A hét során a Zöldövezet nemzetközi felméréseken alapuló információs posztokkal, szemléletformáló videókkal segíti majd a nőket a tudatos választásban. A környezetbarát menstruációs termékeket 2020. október 20-án 10:30-tól élő bejelentkezés formájában mutatják be a szakemberek.
A Tudatos Intim Higiénia hét alatt a következő kézműves készítők és webshopok ajánlottak fel kedvezményeket minden ilyen típusú terméket használó nőnek, és természetesen azoknak is, akik még csak kacérkodnak a váltás gondolatával:
3ME, Csillandi, Emilla, Gero baba, Hoopla Sewing, hormonmentes.hu, Ladycup, Puppee, Mamamibolt


Kampány fb oldal: www.facebook.com/zoldovezettarsulas
Kampány instagram: www.instagram.com/zoldovezet
Hivatalos oldal: www.breakfreefromplastic.com/environmenstrualweek
További információ: info<kukac>zoldovezet.info, Csobay Kriszta 20-509-2007, Koller Andi 30/946-9949


hm gero