Kövess minket a Facebookon!

Elindult a Tudatos Intim Higiénia hét!

kamp A Zöldövezet Egyesület szervezésében Magyarország is csatlakozik a 2020. október 19-25. között az EnvironmenstrualWeek nemzetközi kampányhéthez. A kampány célja, hogy felhívjuk a figyelmet az intim higiéniai termékek környezeti, egészségügyi, társadalmi és gazdasági hatásaira, illetve jogalkotói szinten is szeretnénk jelentős változásokat elérni az újrahasználható termékek támogatásában.


Egyedülálló mosható pelenka kölcsönző indult a Zöldövezet gondozásában

mosikölEgy kisgyermek születésétől szobatisztaságáig kb. 1,5 tonna veszélyes hulladékot termel az eldobható egyszer használatos pelenkákkal. Ha megvizsgáljuk, hogy 2017-ben csak Magyarországon 91.600 gyermek született, akkor 100.000 tonna veszélyes hulladéról beszélünk. A Zöldövezet újrahasználható mosható pelenkát népszerűsítő programjával ezt a hulladékmennyiséget szeretné megelőzni a hazai hulladéklerakókból.


Így babázunk mi - peluskölcsönző

Elindult a Zöldövezet Egyesület mosható pelenka kölcsönzője! mosi2 Magyar anyukák által készített mosható pelenka csomagjainkat azért hoztuk létre, hogy a családok otthon tudják kipróbálni, melyik típus a legmegfelelőbb a kisbaba számára.


Országos környezetvédelmi szervezetek valós megoldást keresnek a műanyagszennyezésre - Állásfoglalás a biológiai úton lebomló műanyagokról

lebomloA műanyagszennyezés káros hatásaira reagálva az Európai Unió ún. műanyag stratégiájának célja az egyszer használatos műanyagok csökkentése, a műanyagok újrahasználatának és a műanyaghulladék újrafeldolgozásának növelése. Az irányelv egyik érdekessége, hogy az egyszer használatos műanyagok alatt érti az ún. bioműanyagokat, azaz a növényi alapú és biológiai úton lebomló műanyag termékeket is, továbbá betiltja az oxo-degradábilis (széteső) műanyagok forgalmazását.


Keresni kell a lábnyomát az idei BrandFestival-nak

brand Az idei BrandFestival-on az élmény-faktor a rendezvény programjában és társadalmilag felelős üzleti magatartásában is testet ölt. A tartalomban a cyberbullying, a rendezvény arculatában pedig a zerowaste filozófia kap kitüntetett figyelmet. A BrandFestival a Schibsted Hungary (A Jófogás és a Használtauto.hu kiadója) és a Zöldövezet Társulással együttműködésben kiáll a fenntartható növekedés és az ökológiai lábnyomának csökkentése mellett. Az október 18-19-én a Budapest Music Center-ben megrendezésre kerülő zero waste márkafesztivál a „Heroes&Stories” alapgondolat mentén elemzi a jövőt.


Természetvédelem

Nagy örömünkre szolgál, hogy az elmúlt két évben összesen 23 alkalommal csatlakoztak hozzánk és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósághoz, hogy együtt dolgozzunk hazánk csodálatos élővilágának megőrzésén. Hidegben, melegben sőt, olykor fagyban együtt tisztítottuk meg a védett gyepeket a túlburjánzó galagonyától. Tavasszal láttuk virágozni a héricseket, megcsodáltuk a szőrös kökörcsineket, óvtuk a kék nünükét, sőt még vaddisznó kondába is belefutottunk. Az idei évben is igyekszünk minél többet segíteni a természetnek, hogy minél gyorsabban regenerálódjon és visszanyerje régi önmagát! Mindenkit nagy szeretettel várunk, aki szeretne hozzánk csatlakozni! Jelentkezés: onkentes<kukac>zoldovezet.info

A következő helyszíneken jártunk 2016-17 folyamán:

Küdői-hegy
A Küdői-hegy Nagytarcsa és Isaszeg között helyezkedik el, nevéhez híven mezőgazdasági területek gyűrűjéből kiemelkedve a természet kis szigeteként burjánzik. A megmaradt gyepfoltokban csodálatos növény és állatvilággal találkozhatunk. Kiemelkedő jelentőséggel bíró állattani értéke a Brunner pókszöcske (Poecilimon brunneri), mely egykor széles körben elterjedt szöcske faj, mára egyik utolsó hazai populációja itt található meg. A legtöbb önkéntes napot itt bonyolítottuk le. A Duna-Ipoly Nemzeti Park erőn felüli munkájának és az önkéntesek fantasztikus lelkesedésének köszönhetően egyre több gyepfoltot sikerül kiszabadítani a fásszárúak szorításából.

Budaörsi-kopárok
Budaörs városa felett található kedvelt kirándulóhely szintén rászolgált a nevére. Valóban kopár dolomit kibúvásokat találhatunk itt, de legfontosabb élőhelyei a szikla és szárazgyepek. A szerencsés kirándulók még sütkérező haragos siklóval is találkozhatnak. Legnagyobb problémát a fekete fenyő ültetvények és spontán terjedésük okozza. A fenyő nehezen lebomló tűlevele nagymértékű avarosodást okozz, mellyel elnyomja a gyepi növényeket, valamint a tűlevelek bomlásával elsavanyítja a talajt tovább nehezítve a sorsukat. Az önkéntesekkel a munkagépek által visszahagyott kisebb nagyobb ágakat és tűleveleket távolítjuk el a gyepekből. Ahonnan teljesen kikopott a gyepi növényzet a fásszárúak kitermelése utána, erózióvédelmi gátak építésében is segédkezünk.

Tétényi-fennsík (Érd-tétényi plató)
A Budapest határában elhelyezkedő Tétényi-fennsík az egyik legnagyobb jó természetességi állapotban megmaradt gyep a főváros vonzáskörzetében. A legeltetés felhagyása óta a cserjésedés mellett, a lakó és ipari övezetek közelsége miatt az illegális hulladék lerakás okoz súlyos problémát. Önkénteseinkkel az illegális lerakók felszámolásában segítettünk. Fóti-Somlyó
A Fót legmagasabb pontját körülölelő védett terület, kiemelkedő lepke faunájáról méltán híres. A gyepeket veszélyeztető tényezők közül itt is a galagonya és az idegenhonos inváziós növény fajok terjedése a legjelentősebb probléma. Önkénteseinkkel a cserjementesítéssel és a fehér akác visszaszorításával segítjük a nemzeti park munkáját.


Bővebben a "Szárazgyepek megőrzése Közép-Magyarországon" LIFE+ projektről:

Gyepen honos, de mára eltűnőben lévő ritka növényleány és állatfajok élőhelyének visszaállításra várjuk lelkes önkéntes csapatok jelentkezését 2016 márciusától folyamatosan. Az ún. szárazgyepek élővilágának megőrzése érdekében végzett munkálatok nélkülözhetetlenek a Natura 2000 hálózathoz tartozó területeken. >>Jelentkezem önkéntesnek<<

Mi a Natura 2000?

Az Európai Unió által létrehozott Natura 2000 egy olyan összefüggő európai ökológiai hálózat, amely a közösségi jelentőségű természetes élőhelytípusok, vadon élő állat- és növényfajok védelmén keresztül biztosítja a biológiai sokféleség megóvását és hozzájárul kedvező természetvédelmi helyzetük fenntartásához, illetve helyreállításához. (Forrás: www.natura.2000.hu)

Hol dolgozunk?

Az élőhely megőrzés célterületei az alábbi Natura 2000-es helyek

  • Gyermelyi gyeptérkép
  • Fóti-Somlyó
  • Debegió-hegy
  • Domonyvölgy és Küdői-hegy
  • Budaörsi kopárok
  • Érd-tétényi plató
  • Szentmártonkátai lőtér
  • Tápiósági Földvár

Miért dolgozunk?

A területeken a következő négy veszélyeztetés együttállása okozza a problémát.

1. Őshonos cserjefajok terjedése

A gyepeket fenntartó legeltetés és kaszálás elmaradása teret engedett a lassú visszaerdősülésnek, melynek első fázisa az őshonos cserjék tömegessé válása és záródása. E folyamat mesterséges beavatkozás nélkül a száraz gyepi életközösség visszaszorulását, teljes eltűnését eredményezi. Ezeknek a természetes értékeknek a megőrzésére a terület domborzati viszonyaitól függően - szakértők megbízásával kézi, vagy gépi módszerrel dolgoznak a cserjék mechanikus eltávolítását és a gyepterületek szabaddá tételén. A kivágott cserjéket aprítják és rászorulók számára tüzelőanyagként biztosítják.

Az eltávolított cserjék depózásához önkéntes csapatok munkaereje szükséges!

2. Invazív növényfajok terjedése

Számos növény- és állatfaj őshazájától távol, szándékos telepítés vagy véletlen behurcolás következtében, gyors elszaporodás révén a honos növény és állatközösségek sokféleségét (biodiverzitást) csökkenti, az élőhelyek elszegényedését okozza.(*) Az invazív fajok borításának növekedése az őshonos cserjefajokhoz hasonlóan árnyékolással kiszorítja az őshonos gyeptársulásokat a célterületeken.

Az invazív fajok irtásában önkéntes segítségre számítunk!

(*) Forrás: http:www.termeszetvedelem.hu/ozonfajok-magyarorszagon

3. Helytelen területhasználat

Egyes helyeken a talajfelszín és a vegetáció károsításával járó, illegális emberi használatok okoznak problémát. Ilyen pl. az illegális motoros közlekedés, a hulladék-elhelyezés és az illegális anyagkitermelés (jellemzően homok).

Az önkéntes csapatok többszöri megjelenésétől azt is várjuk, hogy a területeken visszaszorul az illegális területkárosítás.

4. Kedvezőtlen tulajdonviszonyok

A kedvezőtlen tulajdonviszony megakadályozhatja az élőhely szempontjából szükséges kezelési beavatkozások megvalósulását, mivel sok, szakmai szempontból képzetlen érintett egyetértése nélkül nem kezdhető meg aktív beavatkozás. Kritikus példa erre a Küdői-hegy, ahol Közép-Magyarország egyik legértékesebb löszgyepe cserjésedik rendkívüli gyorsasággal a megfelelő szakmai kezelés hiányában.

Az önkéntes csapatok megismerhetik a DINPI munkatársainak erőfeszítéseit, amit a természetes közeg megőrzéséért tesznek.


Kivel dolgozunk?

A Duna Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága megbízásából 2016 márciusától folyamatosan lehet az önkéntes munkákra jelentkezni a Zöldövezet Társulás Egyesületnél. Minden alkalmon a DINPI egy helyi munkatársa is részt vesz, így szakmai vezetést is tartalmaz a program. Várjuk természetbarátok, egyesületek, osztályok, hallgatói csoportok, baráti társaságok csapatvezetőinek jelentkezését! Az önkéntes csapatok helyszínre juttatását szervezett buszokkal vállaljuk, min. 15 fő részvétele esetén! Időpont egyeztetésért kérjük, keresd kollégánkat a következő elérhetőségen: onkentes<kukac>zoldovezet.infoSegíts a természetnek újjáéledni a Zöldövezettel!

húzás

csapatmunka

erő

domony

kopárok

Felhasznált szövegek: http:www.dunaipoly.hu/hu/palyazat/szarazgyepek-megorzese-conservation-of-dry-grasslands