Kövess minket a Facebookon!

Elindult a Tudatos Intim Higiénia hét!

kamp A Zöldövezet Egyesület szervezésében Magyarország is csatlakozik a 2020. október 19-25. között az EnvironmenstrualWeek nemzetközi kampányhéthez. A kampány célja, hogy felhívjuk a figyelmet az intim higiéniai termékek környezeti, egészségügyi, társadalmi és gazdasági hatásaira, illetve jogalkotói szinten is szeretnénk jelentős változásokat elérni az újrahasználható termékek támogatásában.


Egyedülálló mosható pelenka kölcsönző indult a Zöldövezet gondozásában

mosikölEgy kisgyermek születésétől szobatisztaságáig kb. 1,5 tonna veszélyes hulladékot termel az eldobható egyszer használatos pelenkákkal. Ha megvizsgáljuk, hogy 2017-ben csak Magyarországon 91.600 gyermek született, akkor 100.000 tonna veszélyes hulladéról beszélünk. A Zöldövezet újrahasználható mosható pelenkát népszerűsítő programjával ezt a hulladékmennyiséget szeretné megelőzni a hazai hulladéklerakókból.


Így babázunk mi - peluskölcsönző

Elindult a Zöldövezet Egyesület mosható pelenka kölcsönzője! mosi2 Magyar anyukák által készített mosható pelenka csomagjainkat azért hoztuk létre, hogy a családok otthon tudják kipróbálni, melyik típus a legmegfelelőbb a kisbaba számára.


Országos környezetvédelmi szervezetek valós megoldást keresnek a műanyagszennyezésre - Állásfoglalás a biológiai úton lebomló műanyagokról

lebomloA műanyagszennyezés káros hatásaira reagálva az Európai Unió ún. műanyag stratégiájának célja az egyszer használatos műanyagok csökkentése, a műanyagok újrahasználatának és a műanyaghulladék újrafeldolgozásának növelése. Az irányelv egyik érdekessége, hogy az egyszer használatos műanyagok alatt érti az ún. bioműanyagokat, azaz a növényi alapú és biológiai úton lebomló műanyag termékeket is, továbbá betiltja az oxo-degradábilis (széteső) műanyagok forgalmazását.


Keresni kell a lábnyomát az idei BrandFestival-nak

brand Az idei BrandFestival-on az élmény-faktor a rendezvény programjában és társadalmilag felelős üzleti magatartásában is testet ölt. A tartalomban a cyberbullying, a rendezvény arculatában pedig a zerowaste filozófia kap kitüntetett figyelmet. A BrandFestival a Schibsted Hungary (A Jófogás és a Használtauto.hu kiadója) és a Zöldövezet Társulással együttműködésben kiáll a fenntartható növekedés és az ökológiai lábnyomának csökkentése mellett. Az október 18-19-én a Budapest Music Center-ben megrendezésre kerülő zero waste márkafesztivál a „Heroes&Stories” alapgondolat mentén elemzi a jövőt.


Szárazgyepek fenntartása

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság koordinálása alatt folyó „Szárazgyepek megőrzése Közép-Magyarországon” EU Life program (LIFE12 NAT/HU/001028,HUGRASSLANDSLIFE)célja ezen területek állapotának javítása, megóvása többek között olyan rekonstrukciós beavatkozásokkal, melyeket nagyrészt csak emberi erővel lehet elvégezni. A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság megbízásából a Zöldövezet Társulás Egyesületen keresztül 2016 márciusától folyamatosan lehet ezekben a munkálatokban önkéntesen segédkezni. Cikkünkben bemutatjuk a Zöldövezet munkatársait, akik ezen programot gondozzák.

Csobay Tamás, a projekt korábbi vezetője mindig is érdeklődött a természetvédelem iránt, tanulmányait is Gödöllőn,Tomi
természetvédelmi szakon végezte. Egy „madárodús-invazív faj kezelős nap után” merült fel benne az ötlet, hogy nyisson ebbe az irányba is, hiszen szakember ebben a témában is rendelkezésre állt. Elmondta, hogy szakdolgozatának készítése során a Tétényi-fennsík felvételezésénél került közelebbi kapcsolatba Schneider Zoltánnal, aki akkor szintén ezen a területen végzett kutatást. Ezek után Zoltán is csatlakozott a Zöldövezethez, majd később ő vette át a projektet.

A jelenlegi vezető számára motiváló volt, hogy ez egy olyan munka, ahol „végre nem a számítógép előtt ülve, vagy csak beszélgetve a problémákról teszünk a természetért, hanem valóban segítünk és maradandót alkotunk.” A kérdésre, hogy személy szerint ő milyen tapasztalatokkal gazdagodott a témában, illetve mik a tervei a jövőre nézve ezt válaszolta: „Sok hasonló gondolkodású, ténylegesen tenni akaró emberrel ismerkedhettem meg, ami már önmagában egy nagyon jó élmény volt. Úgy gondolom a kommunikációs képességeim fejlődtek sokat, főleg abban az értelemben, hogy a különböző érdeklődési háttérrel rendelkező önkénteseinknek elmondhassam, hogy miért igazán fontos ez a projekt és miért dolgoznak valójában a Zöldövezettel. Tervbe van véve, hogy szeretnénk más hasonló jellegű természetvédelmi projektekbe bekapcsolódni.” Ismertette továbbá a terület fenntartásához szükséges feladatokat. Ilyen az őshonos galagonyát mely átalakítja a gyepi élőhelyet és kiszorítja a szárazgyepre jellemző fajokat, melyekből olyan kevés maradt már Magyarországon, illetve néhol a fehérakác irtása, de az önkéntesek bekapcsolódhatnak korlát állításba, festésbe, védett területekre vezető ösvények elzárásába, emellett szemétszedésbe is. CSerje

Ezekbe a munkálatokba kapcsolódik be a Zöldövezet Társulás is, mely különböző programok keretén belül biztosít lehetőséget szórakozva végezni a munkát. Ilyen volt a Családi nap a Fóti Somlyón is, ami a szervezet egyik legnagyobb megmozdulása lett. A gyep érzékeny talajára nem lehet munkagépekkel ráállni, ezért a résztvevők feladata az előzetesen kivágott cserjék elhordása volt arra a területre, ahol már a munkaautó is tudott dolgozni. Csobay Tamás továbbá elmondta azt is, hogy ezekből a levágott növényi részekből barikádokat is építettek többek közt a cross motorosok és lovasok kizárására a területről. Emellett ezen a napon sor került madárgyűrűzés bemutatóra és egy szakvezetéssel egybekötött túrára, illetve különböző játékokkal is várták a felnőtteket és gyerekeket egyaránt. Ezek mellett Csobay Tamás elmondta, hogy Budaörsön erózióvédelmi gátat építettek feketefenyőből, illetve a Tétényi-fennsíkon és a Szentmártonkátai volt lőtéren az illegálisan lerakott hulladékot számolták fel. erózió Természetes élőhely fenntartó feladatokat végeztek el a Küdői-hegyen is, ahol a korábban leírtakhoz hasonlóan a cél a területhasználat megszűnésével járó szukcessziós folyamatok visszafordítása volt, mely szintén a Life+ pályázati projekt keretein belül valósulhatott meg az Európai Unió támogatásával.

A munkálatokban állandó segítséget nyújtó csapatok tagjai Iskolai Közösségi Szolgálat keretében foglalkoztatott középiskolásoktól kezdve, gyakorlatot teljesíteni vágyó egyetemistákon át, csapatépítő tréningen részt vevő munkatársakig bárki lehet, aki kellő érzékenységgel rendelkezik a természet védelme iránt és eléggé motivált, hogy ennek fenntartásában aktívan részt is vegyen.

A Zöldövezet önkéntes programjának mindkét vezetője hasonlóan vélekedett arról, hogy a résztvevőktől érkező visszajelzések túlnyomórészt mindig pozitívak. Akár kötelező jelleggel, akár önkéntes alapon jelenik meg valaki, a nap végére nem csak egy kellemes emlékkel, de azzal a tudattal távozhat, hogy nagyban hozzájárult a minket körülvevő természet megóvásához. keztyű

A cikket írta: Brezina Fanni, gyakornok